«Κόβει» ακίνητα για να μαζέψει τα έξοδα το υπουργείο Οικονομικών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόβει» ακίνητα για να μαζέψει τα έξοδα το υπουργείο Οικονομικών

Εκτεταμένο πρόγραμμα συστέγασης υπηρεσιών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την περικοπή εξόδων μέσω και της καλύτερης αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου. Ο στόχος όπως τον διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είναι συγκεκριμένος: «Ένα μόνο κτήριο για τις υπηρεσίες του υπουργείου σε κάθε πόλη».

Εξάλλου, ο κ. Αλεξιάδης δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «μεγάλη σπατάλη» το ποσό των 24 εκατ. ευρώ που ξοδεύει μόνο για ενοίκια κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών αλλά και να καταγγείλει συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. «Κατανοούμε πως το πρόγραμμα συνένωσης των υπηρεσιών θίγει συμφέροντα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση του κτηρίου «Κεράνη» για να προσθέσει στη συνέχεια: «είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα κάνουμε πίσω».

Υπό αυτή την έννοια αποτελεί προσωπικό στοίχημα του αναπληρωτή υπουργού η αξιοποίηση του… πολύπαθού κτηρίου Κεράνη που βρίσκεται επί της οδού Θηβών στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και το οποίο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 221.000 ευρώ τον μήνα νοίκι παραμένοντας κενό. Ο ίδιος ο υπουργός έχει χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο έχει κοστίσει περί τα 35 εκατ. στο ελληνικό δημόσιο.


Η πρόθεση του υπουργού προσκρούει στις αντιδράσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και στην αντίθεση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γεώργιου Πιτσιλή. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να νομιμοποιήσει «ένα απ' τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ' τα ταμεία του δημοσίου», δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Η ιστορία του «Κεράνη»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιοποίηση του Κεράνη προκαλεί αντιδράσεις από τους εργαζομένους. Το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί εκεί το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων του υπουργείου το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Στη συνέχεια, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπήρχαν σκέψεις για μετεγκατάσταση στο κτήριο των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, για άλλη μια φορά υπήρξαν αντιδράσεις και το κτήριο παρέμεινε κενό. Το 2010 για άλλη μια εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς εκεί όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που μέχρι σήμερα παραμένουν διάσπαρτες σε διάφορα σημεία. Ιδέα που και αυτή εγκαταλείφθηκε.

Η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του «στοιχειωμένου» ακινήτου αφορούσε την μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά. Κίνηση που για άλλη μια φορά συνάντησε αντιδράσεις τόσο από τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης όσο και από τους δικηγόρους. Εν τέλει το 2014 και το σχέδιο αυτό ναυάγησε.

Ακολουθούν και τα άλλα υπουργεία

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να ακολουθήσουν και άλλα υπουργεία το παράδειγμα της συνένωσης και συστέγασης των υπηρεσιών τους. Για αυτό τον λόγο ήδη εκπονείται μελέτη της κατάστασης από την γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας προκειμένου να καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider