ΕΚΤ: «Φρένο» στη μείωση των επιτοκίων λόγω κοροναϊού βάζει η Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Φρένο» στη μείωση των επιτοκίων λόγω κοροναϊού βάζει η Λαγκάρντ
Δεν θεωρεί αναγκαία προς ώρας μια μείωση των επιτοκίων η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί την πορεία του κοροναϊού πολύ προσεκτικά» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους Financial Times.

Παράλληλα η κα. Λαγκάρντ υποβάθμισε την πιθανότητα να προχωρήσει η ΕΚΤ στην άμεση προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, με μείωση των επιτοκίων εξαιτίας του κοροναϊού.

ΕΚΤ: «Ανησυχούμε πολύ» για την εξάπλωση του κοροναϊού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού», είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο. «Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης», πρόσθεσε. «Αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στο κοροναϊό, η Σνάμπελ δήλωσε: «Αν φανεί ότι ο κοροναϊός θα έχει διάρκεια… δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό», προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί».

Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους. Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο αυξήθηκε - όπως και τον Δεκέμβριο - με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών, πριν ακόμη οι ανησυχίες για τον ιό φθάσουν στα σημερινά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider