Η εκδίκηση των συνεπών

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εκδίκηση των συνεπών
Οι «κερδισμένοι» των μέτρων αυτή τη φορά είναι όσοι κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους

Ένα μόνιμο –αλλά και δικαιολογημένο- παράπονο για όλες τις ρυθμίσεις του παρελθόντος ήταν ότι οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι συνεπείς.

Χρώσταγες στην τράπεζα; Σου κούρευαν το δάνειο και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Χρώσταγες στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία; Έκανες μια περαίωση και καθάριζες ή στη χειρότερη πλήρωνες σε 10 χρόνια.

Και ποιος έμενε με το μουτζούρη στο χέρι; Μα ο σωστός, ο συνεπής, εκείνος που έκανε το σκατό του παξιμάδι προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Και βέβαια, όταν καταλάβαινε ότι στο τέλος της ημέρας ήταν ο χαζός (για να μην πω τη λέξη με τα πολλά «α») της υπόθεσης, άλλαζε τροπάριο. Ακόμα και αν είχε τα χρήματα για να πληρώσει, προτιμούσε να τα κρατήσει προκειμένου να ενταχθεί σε μια ευνοϊκή ρύθμιση.

Δεν λέω ότι αυτό αφορούσε τους πάντες, αλλά υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό που εκμεταλλευόταν σταθερά και στρατηγικά τις κατά καιρούς ευνοϊκές ρυθμίσεις, τόσο από την πλευρά του κράτος όσο και από τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.

Ο κορονοϊός έφερε την εκδίκηση

Και όμως, χρειάστηκε να ζήσουμε την πανδημία του κορονοϊού προκειμένου να αλλάξουν κάποια πράγματα και οι συνεπείς να πάρουν επιτέλους την εκδίκησή τους.

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτή τη φορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να συμμετέχουν μόνο εκείνοι που στο παρελθόν ήταν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους. Θέλεις δάνεια με εγγύηση του δημοσίου ή επιστρεπτέα προκαταβολή; Προϋπόθεση είναι να μην είσαι στο κόκκινο. Θέλεις κρατική ενίσχυση; Πρέπει να έχεις εξοφλήσει τα χρέη σου στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θέλεις προστασία της πρώτης κατοικίας και του στεγαστικού σου δανείου; Πρέπει μέχρι τις αρχές του χρόνου να το πλήρωνες κανονικά. Και γενικότερα, για να τύχεις βοήθειας –σε αυτή την αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία- πρέπει να αποδείξεις ότι στο παρελθόν ήσουν συνεπής.

Επιτέλους, αυτή τη φορά γίνονται τα αυτονόητα. Η βοήθεια δίνεται σε εκείνους που στο παρελθόν είχαν αποδείξει ότι λειτουργούσαν συνετά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τους. Που πλήρωναν τις οφειλές τους ή φρόντισαν να τις ρυθμίσουν έγκαιρα. Και άρα δικαιούνται πρώτα από όλους τους υπόλοιπους μια «χείρα βοηθείας» ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι αυτό να αποτελέσει απαρχή για μια αλλαγή νοοτροπίας και όχι την εξαίρεση. Ώστε την επαύριο της πανδημίας να μας γίνει συνείδηση ότι αυτοί που επιβραβεύονται είναι οι συνεπείς και όχι οι μπαταχτσήδες, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider