Ποιους πρέπει να φοβηθεί η Western Union;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιους πρέπει να φοβηθεί η Western Union;

Οι νέοι «παίχτες» στην αγορά υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων τείνουν να εκτοπίσουν γνωστές επιχειρήσεις όπως είναι η Western Union και η MoneyGram αρχής γενομένης από την …Αφρική.

Σίγουρα η γνωστή διακριτική διχρωμία του κίτρινου-μαύρου της Western Union αποτελεί μια δοκιμασμένη συνταγή τόσο για τους κατοίκους των αφρικανικών μεγαλουπόλεων όσο και για αυτούς που ζουν στα πολύ απομακρυσμένα χωριουδάκια.

Εδώ και 20 χρόνια η Western Union αποτελεί το «βασιλιά» των συναλλαγών καθώς εξυπηρετεί πενήντα χώρες της αφρικανικής ηπείρου ενώ δεύτερη, έρχεται η MoneyGram. Και στις δύο αυτές εταιρείες, οι ΗΠΑ ελέγχουν τα 2/3 από τα φυσικά σημεία συναλλαγών σε όλη την Αφρική.

Αυτό το είδος του «μονοπωλίου» τους επιτρέπει να διατηρούν τις τιμές τους σε υψηλά επίπεδα και να απογοητεύουν τους πελάτες τους. Όπως κατέδειξε έρευνα της βρετανικής ΜΚΟ Overseas Development Institute, οι προμήθειες που παίρνουν η Western Union είναι κατά μέσο όρο το 10% του ποσού που αποστέλλεται και της MoneyGram 15%. Πρόκειται για ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο ο οποίος κυμαίνεται στο 7,8%.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα μικρότερες εταιρείες αντίστοιχων υπηρεσιών. Και η αγορά είναι πολύ μεγάλη: μόνο το 2015 οι μεταφορές χρημάτων στην Υποσαχάρια Αφρική έφθασαν τα 31,4 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 2014 ενώ το 2016 αναμένεται να αυξηθεί 3,4% και το 2017 3,7%.

Tα τελευταία πέντε χρόνια εμφανίζονται νέες start-up οι οποίες προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες και έχουν αρχίσει να κυριεύουν τον κλάδο αναζητώντας όχι απλώς ένα μερίδιο στην αγορά αλλά την πρωτιά που αυτή τη στιγμή έχουν Western Union και η MoneyGram. Aς δούμε ποιες είναι αυτές.

World Remit

Η πελατεία της World Remit είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της η απογοητευμένη πελατεία της Western Union. Η προμήθειά της είναι αρκετά χαμηλότερη και κυμαίνεται μεταξύ 4% και 5% επί του ποσού που αποστέλλει ο συναλλασσόμενος. Οι μηνιαίες συναλλαγές της εταιρείας φθάνουν τις 300.000 και το μέσο μηνιαίο ποσό που διακινείται είναι 90 εκατ. ευρώ.

Pay Top

Πρόκειται για μια καινοτόμα υπηρεσία καθώς ο πελάτης με μια «πολύ-κάρτα» τύπου Mastercard, μπορεί να κάνει συναλλαγές, να τη γεμίζει με χρήματα και μάλιστα σε διαφορετικά νομίσματα όπως είναι τα δολάρια ή τα ευρώ και οι λίρες επί τόπου στα «γκισέ» της εταιρείας. Για παράδειγμα ένας μετανάστης στη Γαλλία μπορεί να αγοράσει αυτή την κάρτα και κατόπιν να την μεταβιβάσει σε κάποιον γονέα του ο οποίος ζει στο εξωτερικό ώστε να μπορέσει να πληρώσει επί τόπου τις αγορές από ένα π.χ κατάστημα ή να κάνει ανάληψη χωρίς προμήθεια. Η κάρτα σχεδιάστηκε με σκοπό να εξυπηρετεί σε πρώτη φάση εκείνους που ταξιδεύουν, οι οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωποι με άγνωστα σε αυτούς συστήματα και μηχανήματα ανάληψης στις διάφορες χώρες που επισκέπτονται.

Mergims

Το 90% των κεφαλαίων που στέλνουν οι μετανάστες στην Αφρική δαπανώντα άμεσα και είναι πολλές φορές αμφίβολο αν οι διαχειριστές τους τα έχουν χρησιμοποιήσει σωστά. Η συγκεκριμένη εταιρεία αναζητά να δώσει λύση στο πρόβλημα προσφέροντας μέσω μιας εφαρμογής Android τη δυνατότητα να πληρώνει απευθείας μια υπηρεσία ή αγαθό που προορίζεται για τρίτο άτομο εκείνος ο οποίος βάζει το κεφάλαιο. Έτσι, για παράδειγμα, ένα άτομο που είναι εγκατεστημένο στο εξωτερικό (εκτός Αφρικής) μπορεί να πληρώσει μια ιατροφαρμακευτική υπηρεσία για κάποιον συγγενή του που ζει στη Ρουάντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider