Το «αμερικανικό όνειρο» σκοτώνει

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «αμερικανικό όνειρο» σκοτώνει

Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, το ποσοστό θνησιμότητας στις ΗΠΑ σημειώνει άνοδο. Το 2015 οι θάνατοι έφθασαν τους 729,5 το χρόνο ανά 100.000 κατοίκους ενώ το 2014 ήταν 723,2, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την 1η Ιουνίου 2016 από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο είναι κρατικός φορέας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η άνοδος του ποσοστού θνησιμότητας έχει μελετηθεί ελάχιστα κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Η τελευταία φορά όπου η θνησιμότητα είχε αυξηθεί σημαντικά ήταν το 2005 εξαιτίας της επιδημίας γρίπης και το 1993 όπου προστέθηκε και το ποσοστό όσων πέθαιναν από AIDS.

Αυτή τη φορά, οι αιτίες δείχνουν να είναι πολύ διαφορετικές. Όπως καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, βασικές αιτίες θνησιμότητας είναι τα ναρκωτικά, η αυτοκτονία, το Αλτσχάιμερ, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η υπέρταση. Αντιθέτως, έχουν μειωθεί οι θάνατοι από καρκίνο.

Τι λένε οι ... οικονομολόγοι

Τα πρόσφατα αυτά στοιχεία, ενισχύουν τα ευρήματα μιας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2015 από τους οικονομολόγους Angus Deaton και Anne Case. Όπως υποστήριξαν, το ποσοστό θνησιμότητας των λευκών Αμερικανών ηλικίας από 45 έως 54 ετών, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, είχε αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των ναρκωτικών και του αλκοόλ (τα οποία οδηγούσαν σε αυτοκτονίες κλπ). Από την άλλη, ο πληθυσμός των μαύρων Αμερικανών, κατέγραφε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι ερευνητές απέδωσαν την αύξηση της θνησιμότητας των Αμερικανών στον οικονομικό παράγοντα: το δημοφιλές «αμερικανικό όνειρο» είναι ανέφικτο για τους λευκούς Αμερικανούς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Το οικογενειακό εισόδημα αυτών των ομάδων , το οποίο προέρχεται από άτομα λυκειακής κυρίως μόρφωσης, έχει σημειώσει πτώση 19% μεταξύ του 1999 και του 2013.

Αν και η «επιδημία» των αυτοκτονιών και της εξάρτησης από τα ναρκωτικά έχει ξεκινήσει πριν από την οικονομική κρίση, είναι αρκετά πιθανό αυτές να συνδέονται με την οικονομική αβεβαιότητα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μετά την επιβράδυνση της παραγωγής τη δεκαετία του 1970 και με την όξυνση της οικονομικής ανισότητας, πολλοί από την γενιά των baby boomers ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν ότι τελικά σε βάθος χρόνου η ζωή τους δεν θα γινόταν καλύτερη από εκείνη των γονέων τους.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider