Γιατί «γκρεμίστηκε» το πρόγραμμα Golden Visa – Η πανδημία του κορονοϊού και οι Κινέζοι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί «γκρεμίστηκε» το πρόγραμμα Golden Visa – Η πανδημία του κορονοϊού και οι Κινέζοι
Tο πρόγραμμα Golden Visa φαίνεται να έχει πληγεί, ως αναμένονταν, από την πανδημία. Tο 2020 εκδόθηκαν 403 νέες άδειες παραμονής προς επενδυτές από τρίτες χώρες.

Μπορεί βάσει πρόσφατων στατιστικών στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, συνολικά ο αριθμός των πολιτών από τρίτες χώρες που έχουν επενδύσει κεφάλαια σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα να ξεπέρασαν τον αριθμό των 8.000, αποκτώντας παράλληλα άδεια διαμονή; οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, ωστόσο, το πρόγραμμα Golden Visa φαίνεται να έχει πληγεί, ως αναμένονταν, από την πανδημία.

Η οποία «έδειξε τα δόντια της» ειδικά κατά τους πρώτους μήνες του 2020 όταν οι Κινέζοι σταμάτησαν κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά λόγω των αυστηρών περιορισμών που είχαν ξεκινήσει στην Ασιατική χώρα, περιορισμοί που αργότερα επεκτάθηκαν σε όλον σχεδόν τον πλανήτη.

Αν λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το 2020 εκδόθηκαν 403 νέες άδειες παραμονής προς επενδυτές από τρίτες χώρες. Το 2019 είχαν εκδοθεί 3.504 άδειες, όταν ξένοι πολίτες-επενδυτές «σάρωναν» ακίνητα στην Αθήνα, στην Αττική, ιδίως στα νότια προάστια, στα δημοφιλή νησιά της χώρας και σε άλλους top προορισμούς.

Ωστόσο, η κυριαρχία των Κινέζων επενδυτών δεν έχει απειληθεί, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί συνολικά 8.011 άδειες, εκ των οποίων 5.927 αφορούν επενδύσεις που έγιναν από Κινέζους αγοραστές ακινήτων, ήτοι, σχεδόν 70%-75%.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Τουρκία, με 524 άδειες και στην τρίτη η Ρωσία με 322 άδειες. Η υπόλοιπη κατάταξη περιλαμβάνει πολίτες από Λίβανο (178), Αίγυπτο (166), Ιράν (136), Ιράκ (94), Ιορδανία (66), Ουκρανία (56), Συρία (56) και λοιπές χώρες (486). Συνολικά τα τελευταία χρόνια, έχουν δοθεί 23.785 άδειες διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από τις οποίες, 17.875 χορηγήθηκαν σε Κινέζους ενώ ακολουθούν Τούρκοι υπήκοοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα πέρυσι δέχθηκε πληγές από την πανδημία, με την… ανάκαμψή του να εξαρτάται από την πορεία της σε όλο τον κόσμο. Μένει δηλαδή να αποδειχτεί αν οι επενδυτές θα επιστρέψουν με την ίδια όρεξη που είχαν προ πανδημίας ή θα υπάρξει μια σχετική επιφύλαξη αλλά και μια επανεξέταση της κατάστασης σε σχέση με την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της κτηματαγοράς. Πάντως, τόσο Κινέζοι πολίτες, όσο και Ισραηλινοί φέρονται εσχάτως να δείχνουν μια σχετική κινητικότητα.

Η πώληση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ μέσω του προγράμματος Golden Visa, αποτέλεσε το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης που θα τόνωνε την κτηματαγορά και θα εξασφάλιζε έσοδα στο Ταμείο του κράτους.

Πριν την εμφάνιση του Covid-19, το 2020 φάνταζε ως μία «υποσχόμενη» χρονιά. Ωστόσο, η πανδημία έφερε ανατροπή της τάσης. Η πορεία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, τη δυνατότητα για αεροπορικές μετακινήσεις, τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, την πορεία της αγοράς ακινήτων και των τιμών μια και σημαντικό μέρος των κατόχων Golden Visa «βλέπουν» το πρόγραμμα και ως επένδυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider