Σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις θα παρουσιάσει τα νέα guide lines για τις οικονομίες της Ε.Ε.
Η παράταση της πανδημίας και διαρθρωτικές «ζημιές» που αφήνει πίσω της υποχρεώνουν σε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων βγάζοντας στην άκρη, χωρίς να ακυρώσουν, τα κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας για το έλλειμμα και το χρέος. Το νέο πλαίσιο για το οποίο μιλάει σήμερα η Κομισιόν αφορά την εξειδικευμένη κατάσταση κάθε χώρας μέλους ξεχωριστά με βάση τρία κριτήρια: την συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας, τον βαθμό αβεβαιότητας στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί και την αξιολόγηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Στην βάση της νέας «γραμμής» οι χώρες μέλη θα πρέπει να ετοιμάσουν τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία αυτών των αλλαγών έτσι όπως τα προ-παρουσίασε ο Επίτροπος Βλάντις Ντομπρόφσκις στο European Fiscal Board, το 2022 η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων (έλλειμμα/χρέος) θα συνεχισθεί μεν, αλλά η κατάσταση θα παρακολουθείται με βάση τα τρία κριτήρια σε κάθε χώρα ξεχωριστά, προσαρμόζοντας ανάλογα και τα όρια ελαστικότητας μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι κάθε χώρα μέλος.
Εκεί στο EFB, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι τα προγράμματα στήριξης στις οικονομίες δεν πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα, προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές στην προσπάθεια ανάκαμψης.
Όμως την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ Θεσμών και κυβερνήσεων, «στο γεγονός ότι όταν οι κίνδυνοι της πανδημίας υποχωρήσουν τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να γίνουν περισσότερο στοχευμένα και οι εθνικές πολιτικές να διαφοροποιηθούν…». Όλοι γνωρίζουν είπε ότι «σε κάποιο σημείο οι πολιτικές δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης θα αποσυρθούν σταδιακά, αλλά ακόμα δεν ήμαστε σε ένα τέτοιο σημείο…».
Για το λόγο αυτό έθεσε σαν άμεσης προτεραιότητας ζήτημα – και αυτό θα διασαφηνισθεί σήμερα – ότι θα επαναπροσδιορισθούν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι στα δημόσια οικονομικά κάθε χώρας ξεχωριστά και τα μέτρα που θα συνεχίσουν να παίρνονται για την στήριξη της οικονομίας «θα είναι στοχευμένα, πέρα από προσωρινά, με τρόπο που να μη δημιουργήσουν μόνιμες υποχρεώσεις στις οικονομίες».
Ουσιαστικά η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τους μετά covid δημοσιονομικούς κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος κομμένους και ραμμένους στα μέτρα κάθε χώρας ξεχωριστά…
Στo EFB επιβεβαίωσε πως «η διατήρηση ή η απενεργοποίηση της ρήτρας γενικευμένης διάσωσης από το 2022 (σ.σ. έλλειμμα/χρέος) θα εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια…». Με άλλα λόγια η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων δεν θα έχει την ίδια εφαρμογή που είχε το 2020 και το 2021, δηλαδή δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη και προσαρμοσμένη στην κατάσταση της οικονομίας κάθε χώρας διαφορετικά…
Στο μέλλον οι εθνικές πολιτικές στήριξης της οικονομίας «σταδιακά θα πρέπει να διαφοροποιούνται στην βάση της οικονομικής κατάστασης, του βαθμού της αβεβαιότητας και της αξιολόγησης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας».
Όπως εξήγησε οι οικονομίες της Ευρώπης θα πρέπει να απογαλακτισθούν σταδιακά από την στήριξη στο χαμηλό κόστος δανεισμού και τα μηδενικά επιτόκια. Προειδοποίησε μάλιστα μία μόλις εβδομάδα πριν από το κρίσιμο ΔΣ της ΕΚΤ στις 10/11 Μάρτη ότι αυτό πρέπει να γίνει γιατί «δεν πρέπει να βασισθούμε υπερβολικά στο γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού θα συνεχίσουν να μένουν πολύ χαμηλά. Ακόμα και αν αυτό μπορεί να συμβεί για κάποιο χρόνο, δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως κάτι βέβαιο…».