Τα περιουσιακά σας, στοιχεία χρειάζονται τη φροντίδα και την προστασία που προσφέρει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης, για οτιδήποτε αναπάντεχο μπορεί να συμβεί. Σίγουρα, δεν μπορείτε να προβλέψετε έναν σεισμό, μία πυρκαγιά, μία πλημμύρα, ούτε να τα σταματήσετε. Αυτό όμως που σίγουρα μπορείτε να κάνετε, είναι να επιλέξετε για την κατοικία και γενικότερα για την περιουσία σας, ένα πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης από κάθε ζημιά ή κίνδυνο που τα απειλεί.
Ο τελευταίος χρόνος μας κράτησε στην ασφάλεια της οικίας μας, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, και μας έκανε να επανεκτιμήσουμε την οικογενειακή μας εστία, που στεγάζει εμάς και την οικογένειά μας και είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε.
Μην αφήσετε μία φυσική καταστροφή, μια κακόβουλη ενέργεια, ή μία δική σας αμέλεια να σας στοιχίσει τους κόπους μια ζωής.
Τι λέει η στατιστική
Δυστυχώς, η χώρα μας βάση στατιστικών μελετών κατέχει την πρώτη θέση σεισμικότητας στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, καθώς και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Αθήνα, μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, ποσοστό πολύ χαμηλό και αδικαιολόγητο για μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.
Μεγάλη απειλή τα τελευταία χρόνια αποτελεί η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια και την ένταση του κινδύνου πυρκαγιών στην Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το 2007 και το 2018 υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς πάνω από 6.000 σπίτια. Νωπές είναι οι μνήμες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, σε Μάτι, Μάνδρα και Καρδίτσα, ενώ πρόσφατα είχαμε και τους πολύ ισχυρούς σεισμούς σε Σάμο και Ελασσόνα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το 2019 εκδόθηκαν 1,3 εκατ. συμβόλαια του κλάδου ασφάλισης περιουσίας, όπου το 82% του συνόλου αφορούσε κατοικίες. Η έρευνα της ΕΑΕΕ κατέγραψε επίσης 21.864 δηλωθείσες ζημίες μέχρι 31/12/2019 για τα συμβόλαια τα οποία εκδόθηκαν εντός του 2019. Η πλειοψηφία των ζημιών αφορούσε σε κατοικίες, πληρώθηκαν αποζημιώσεις 24,2 εκατ.€ και σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 46,8 εκατ.€. Αναφορικά με το τι προκαλεί τις ζημιές, ο σεισμός είναι ο πρώτος σε σύνολο ζημιών για το 2019 όπου καταγράφηκαν 3.016 περιπτώσεις σε πλήθος 12.285.
Ακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα με 2.868 περιπτώσεις και η θραύση σωληνώσεων με 2.144 ζημιές. Όσον αφορά τις περιπτώσεις κλοπής έφτασαν τις 1.364.
Αξίζει να αναφερθεί, πως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μάλιστα δεν αντιμετωπίζουν συνδυαστικά τους ίδιους κινδύνους φυσικών καταστροφών με την Ελλάδα, το ποσοστό ασφάλισης κατοικιών είναι τρεις φορές μεγαλύτερο.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεση, να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα στα συμβόλαια του κλάδου περιουσίας, έναντι φυσικών καταστροφών στις κατοικίες, αμέσως μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης από την πανδημία.
Προστατέψτε τώρα την περιουσία σας από φυσικές καταστροφές, ακραία καιρικά φαινόμενα, κακόβουλες ενέργειες κλοπή και διάρρηξη.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό, πως η ασφάλεια της περιουσίας σας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιτακτική ανάγκη.
Προστατευτείτε από τους κινδύνους και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει ο σεισμός, η πυρκαγιά, η κλοπή και η διάρρηξη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Προφυλαχθείτε από την αδυναμία διαχείρισης του κόστους αποκατάστασης ζημιών όλων των παραπάνω. Ένα αξιόπιστο συμβόλαιο ασφάλισης μπορεί να έχει απεριόριστες καλύψεις τόσο για το οίκημα, το περιεχόμενο, αλλά και για τα δυο μαζί, καθώς και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό.
Ενδεικτικές καλύψεις
Ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμός, πυρκαγιά, κεραυνός, έκρηξη, πτώση δέντρων, πτώση αεροσκαφών, πρόσκρουση οχήματος, κλοπή, βανδαλισμοί από κλοπή, τρομοκρατικές ενέργειες, καταστροφές σωληνώσεων, βλάβες σε καλωδιώσεις, ζημιές σε οικιακές συσκευές και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και διάφορες οικογενειακές καλύψεις όπως προσωπικό ατύχημα και άλλα έξοδα που μπορεί να αφορούν αμοιβές μηχανικών, έξοδα κατεδάφισης, εκκαθάρισης και απομάκρυνσης οικοδομικών υλικών κ.ά.
Επίσης στην αγορά θα βρείτε και ασφαλιστήρια που παρέχουν καλύψεις επείγουσας τεχνικής βοήθειας (κλειδαράς, υδραυλικός κλπ).
Λογικό είναι κάποιος να σκεφτεί, ότι με τόσες καλύψεις, το κόστος μια τέτοιας ασφάλισης θα είναι σχετικά μεγάλο. Εδώ όμως κρύβεται και η ευχάριστη είδηση. Το μέσο μηνιαίο ασφάλιστρο κατοικίας στην χώρα μας ανέρχεται στα 12 ευρώ το μήνα. Αξίζει λοιπόν να πάρετε το ρίσκο, και να αφήσετε απροστάτευτη την περιουσία και τους κόπους σας;;