Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το ΕΚ επιβεβαίωσε τη βαθιά του ανησυχία για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, καθώς επίσης και στην παρανόμως κατεχόμενη Κριμαία. Η Ε.Ε. παρόλο που είχε αποδεχθεί παλαιότερα ως τετελεσμένη (αντιδρώντας στην κατοχή της Κριμαίας) τη συμφωνία ειρήνης του Μινσκ (2015), τώρα εμφανίζεται να ξανασηκώνει το γάντι απέναντι στην αυτονομημένη περιοχή του Ντονμπάς και κυρίως απέναντι στη Ρωσία.
Στο ίδιο ψήφισμα επανέρχεται εκ νέου η απειλή ότι σε περίπτωση που η ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων οδηγήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφείς τις σοβαρές συνέπειες μιας τέτοιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Τα μέτρα που προτείνουν είναι τα εξής:
- Θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ
- Να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT
- Να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς και να ακυρωθούν οι ευρωπαϊκές θεωρήσεις όλων των ολιγαρχών που συνδέονται με τις ρωσικές αρχές.
Βλέπουμε εδώ μια σημαντική εξέλιξη, η οποία έχει να κάνει με το φυσικό αέριο. Μέχρι πρότινος όλες οι σχετικές κυρώσεις αφορούσαν κυρίως τις εισαγωγές πετρελαίου, αλλά όχι φυσικού αερίου. Ο λόγος ήταν η υψηλή εξάρτηση της Ε.Ε. από το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο. Εδώ φαίνεται ότι η Ε.Ε. αλλάζει τακτική ως προς αυτό απέναντι στη Ρωσία, οπότε και αναμένουμε να δούμε αν θα γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα.
Η ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Τσεχία και η υπόθεση Ναβάλνι
Το ψήφισμα αποδοκιμάζει επίσης τις αποκαλύψεις για εμπλοκή των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην έκρηξη μιας αποθήκης όπλων στο Vrbětice της Τσεχίας το 2014, όπου σκοτώθηκαν δύο Τσέχοι πολίτες. Αυτό το περιστατικό επανήρθε στην δημόσια συζήτηση καθώς πρόσφατα πάλι υπήρξε ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τσεχίας με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών από τις 2 χώρες.
Το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε τελικά να συνταχθεί με τις κεντροευρωπαϊκές χώρες και να στηρίξει την Τσεχία στο διπλωματικό επεισόδιο που έχει προκύψει με τη Ρωσία. Καλεί μάλιστα να υπάρξει μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών ως συμβολική στήριξη (το έχουν κάνει μέχρι τώρα η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία).
Η Ρωσία μέχρι τώρα μέσα από τα πιο επίσημα χείλη, του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ρώσικη ανάμειξη στην έκρηξη του 2014. Πέρασε μάλιστα στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η Τσεχία επιμένει σε αόριστες καταγγελίες τις οποίες οφείλει να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί συνέβησαν στη δική της επικράτεια.
Για την υπόθεση Ναβάλνι, το ευρωκοινοβούλιο επαναλαμβάνει το αίτημα που υπάρχει από την αρχή της υπόθεσης: να υπάρξει άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του φυλακισμένου Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, του οποίου η καταδίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αντιβαίνει στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το κείμενο, όπως και οι αιτίες τις οποίες βρίσκει η Ε.Ε. για να επιτεθεί στη Ρωσία, αυτή τη στιγμή υποδηλώνουν ότι η Ένωση επιθυμεί όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία με κάθε τρόπο και το κάνει με μικρά, προσεκτικά βήματα. Αλλιώς θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς με ποιον τρόπο κυκλοφορούν για παράδειγμα οι ειδήσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών και δεν ενημερώθηκαν ότι η Ρωσία από την περασμένη εβδομάδα αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα. Μάλιστα, διαφαίνεται για την ώρα ότι πάμε σε ένα «πάγωμα» του συγκεκριμένου μετώπου μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες διατάξεις των δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με όσα πρόκειται να κάνει το ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα.