Η Αλ Κάιντα είναι πιθανό να «αναγεννηθεί» καθώς οι αφγανικές επαρχίες συνεχίζουν να καταλαμβάνονται από τους Ταλιμπάν, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Μιλώντας στο Sky News, ο Μπεν Γουάλας είπε ότι «ανησυχεί απόλυτα» ότι ασταθή έθνη όπως το Αφγανιστάν είναι «τόποι αναπαραγωγής» για εξτρεμιστικές ομάδες.
«Γι’ αυτό είπα ότι αισθάνθηκα ότι δεν ήταν κατάλληλη ούτε και η στιγμή ούτε και η απόφαση», πρόσθεσε ο Γουάλας, αναφερόμενος στην απόσυρση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα. «Επειδή η Αλ Κάιντα πιθανότατα θα επιστρέψει».
Μιλώντας στο Sky News δήλωσε ότι «failed states» σε όλο τον κόσμο - όπως το Αφγανιστάν, η Συρία και η Σομαλία – οδηγήθηκαν σε αστάθεια που τροφοδοτεί την άνοδο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Η Δύση πρέπει να μάθει ότι δεν διορθώνεις τα προβλήματα, διαχειρίζεσαι τα προβλήματα», είπε ο Γουάλας. «Πρέπει να πας σε μια χώρα και να τη διαχειριστείς, δεν υπάρχει κάτι σαν μια άμεση διόρθωση».
Ο Γουάλας προειδοποίησε επίσης την Παρασκευή ότι το εύθραυστο κράτος του Αφγανιστάν κινδυνεύει να εισέλθει σε εμφύλιο πόλεμο.
«Η Βρετανία έχει ανακαλύψει από τη δεκαετία του 1830 ότι είναι μια χώρα με επικεφαλής πολέμαρχους και καθοδηγούμενη από διαφορετικές επαρχίες και φυλές, και πως, αν δεν είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, θα καταλήξεις σε έναν εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε επίσης στο BBC την Παρασκευή. «Νομίζω ότι οδεύουμε προς έναν εμφύλιο πόλεμο, όπως καταρχήν εμφανίζεται στο μομέντουμ των Ταλιμπάν».
Τον Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν και θα αποσύρουν όλο το στρατιωτικό προσωπικό από τη χώρα έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να αναπτύξει 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό των εργαζομένων της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Η πρεσβεία προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να κάνουν γρήγορες κινήσεις για να ανακτήσουν την εξουσία που έχασαν από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Τα περισσότερα βρετανικά στρατεύματα έφυγαν από το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, αλλά περίπου 600 θα σταλούν στη χώρα για να βοηθήσουν τους Βρετανούς υπηκόους να φύγουν.
Από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να τερματίζουν την αφγανική επιχείρηση, οι Ταλιμπάν - που επιδιώκουν να επιβάλουν μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου - καταλαμβάνουν νέα εδάφη σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Τρεις από τις πρωτεύουσες των νότιων επαρχιών του Αφγανιστάν χάθηκαν μετά από σκληρές μάχες την Παρασκευή, ανέφερε το Associated Press.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο περισσότερων από 12 από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν από τις 6 Αυγούστου, τώρα ελέγχουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της χώρας.
Την Πέμπτη, η Χεράτ -η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας- έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, ακολουθούμενη από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Κανταχάρ, ανέφερε το BBC.
Η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία τη δεκαετία του 1990 βοήθησε στην ανάπτυξη της Αλ Κάιντα, του τρομοκρατικού «πυρήνα» που εμφανίστηκε την ίδια δεκαετία και είχε τον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι επιθέσεις προκάλεσαν την πρώτη εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πριν από σχεδόν 20 χρόνια.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News την Τετάρτη ότι ανησυχούν για την πιθανή αναζωπύρωση της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.
Πέρυσι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, η οποία προέβλεπε ότι θα φέρει ειρήνη στο Αφγανιστάν μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες πολέμου. Την Παρασκευή, ο Βρετανός Γουάλας επέκρινε αυτή τη συμφωνία ως «μια σάπια συμφωνία».
Photo: @AssociatedPress
Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος