Το «χάος» στο Αφγανιστάν φέρνει διεθνείς διαβουλεύσεις και «πυρά» κατά Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το «χάος» στο Αφγανιστάν φέρνει διεθνείς διαβουλεύσεις και «πυρά» κατά Μπάιντεν
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι η γρήγορη πτώση των μεγάλων πόλεων δείχνει ότι οι Αφγανοί καλωσορίζουν την ισλαμιστική οργάνωση.

Το «χάος» το οποίο ακολούθησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν να θέτουν την μία επαρχία μετά την άλλη υπό τον έλεγχο τους, προκαλώντας έτσι διεθνείς διαβουλεύσεις και «τριγμούς» στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι η γρήγορη πτώση των μεγάλων πόλεων δείχνει ότι οι Αφγανοί καλωσορίζουν την ισλαμιστική οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην πολιτική πορεία».

Στα χέρια των Ταλιμπάν η Κανταχάρ και η Λασκάρ Γκα

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι κατέλαβαν την Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν απομένουν πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων παρά μόνο η πρωτεύουσα Καμπούλ και μερικές περιοχές ακόμη.

«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’, όπως αποκαλούν τους μαχητές τους οι ισλαμιστές αντάρτες) έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Κάτοικος της Κανταχάρ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα και τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, αφού επέτρεψαν οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επίσης – χωρίς να συναντήσουν αντίσταση – σήμερα το πρωί τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαλμάι Καρίμι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Χθες Πέμπτη, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Χεράτ (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ενώ πλησιάζουν την Καμπούλ: έχουν φθάσει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, αφού κατέλαβαν τη Γάζνι, νοτιοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει κάπου τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αστικά κέντρα πέφτουν στα χέρια τους το ένα μετά το άλλο, συχνά χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων και διεθνής προβληματισμός

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες προσωρινά στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πρώτη ανάπτυξη στρατιωτών θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για τον ίδιο σκοπό.

Απεσταλμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλα κράτη κάλεσαν σήμερα να επιταχυνθεί η ειρηνευτική διαδικασία για το Αφγανιστάν ως ένα "θέμα επείγουσας ανάγκης" και να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στις επαρχιακές πρωτεύουσες και πόλεις στο Αφγανιστάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν, συνομίλησαν χθες Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Άσραφ Γάνι, στον οποίο παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον «παραμένει δεσμευμένη στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» της εμπόλεμης χώρας, εν μέσω της ταχείας προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Όστιν εξήγησαν στον Αφγανό πρόεδρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού της από την Καμπούλ λόγω της «εξελισσόμενης κατάστασης ασφαλείας» και ότι θα επιταχυνθούν οι πτήσεις με τις οποίες μεταφέρονται εκτός της χώρας Αφγανοί που βοήθησαν τις ΗΠΑ, στους οποίους θα χορηγηθούν ειδικές βίζες.

Διαβεβαίωσαν ακόμη τον κ. Γάνι ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση σθεναρής σχέσης με την κυβέρνησή του στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας.

Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και του Καναδά, Μαρκ Γκαρνό, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για την «ταχέως εξελισσόμενη» κατάσταση στο Αφγανιστάν και το σχέδιο της Ουάσινγκτον να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Καμπούλ, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει «σθεναρή σχέση στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας» με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να συνεχίσει να «συνεργάζεται με τους Συμμάχους».

«Πυρά» κατά Μπάιντεν από Ρεπουμπλικανούς

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, εξαπέλυσε χθες Πέμπτη μύδρους εναντίον της «επικίνδυνης» πολιτικής που ασκεί στο Αφγανιστάν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ανακοίνωση πως στέλνονται εσπευσμένα χιλιάδες στρατιώτες στην Καμπούλ για να βοηθήσουν την εσπευσμένη απομάκρυνση διπλωματών και άλλων αμερικανών πολιτών μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν με ταχύ ρυθμό.

«Το Αφγανιστάν παραπαίει προς μια τεράστια καταστροφή, προβλέψιμη, που μπορούσε να αποφευχθεί. Και οι σουρεαλιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την επικίνδυνη πολιτική του προέδρου Μπάιντεν ειλικρινά είναι ντροπή», τόνισε ο γερουσιαστής με επιρροή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Οι αποφάσεις του προέδρου Μπάιντεν μας οδηγούν προς συνέπειες ακόμη χειρότερες από την ταπεινωτική πτώση της Σαϊγκόν το 1975», στο τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, πρόσθεσε.

Το επεισόδιο εκείνο, με τις εικόνες προσφύγων να προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ελικόπτερο στην οροφή ακινήτου, έχει σημαδέψει την αμερικανική συλλογική μνήμη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να «μειώσει ακόμη περισσότερο» τη «διπλωματική παρουσία» της στην Καμπούλ «τις προσεχείς εβδομάδες», ανακοίνωσε αίφνης χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ανακοινώσεις αυτές «μοιάζουν με προετοιμασίες για την πτώση της Καμπούλ», τόνισε ο Μιτς Μακόνελ, αξιώνοντας ο Τζο Μπάιντεν «να δεσμευθεί αμέσως να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, ξεκινώντας από τη σύνεγγυς αεροπορική υποστήριξη, πέραν της 31ης Αυγούστου», της προθεσμίας που έχει ορίσει ο Λευκός Οίκος για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Χωρίς αυτήν, «η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα εορτάσουν πιθανόν την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου πυρπολώντας την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», προειδοποίησε ο γερουσιαστής.

Ο συντηρητικός πολιτικός γνωρίζεται με τον νυν πρόεδρο, άλλοτε συνάδελφό του, εδώ και δεκαετίες· οι δυο τους έχουν συνεργαστεί πολιτικά σε αρκετές περιπτώσεις, για διάφορα ζητήματα. Όμως αυτή τη φορά, ο γερουσιαστής δεν φάνηκε διόλου διατεθειμένος να συγκρατηθεί.

«Η στρατηγική του προέδρου Μπάιντεν», ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, έκρινε ο κ. Μακόνελ, «μεταμόρφωσε μια κατάσταση που δεν ήταν τέλεια, αλλά ήταν σταθερή, σε μείζονα ταπείνωση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας κλίμακας μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τους Ταλιμπάν για απομόνωση, αν αναλάβουν με τη βία την εξουσία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει το «άδειασμα» της πρεσβείας στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ και Γερμανία ζητούν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider