Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξήρε χθες τον Ισημερινό για «τη δημοκρατία» στη χώρα, εξηγώντας ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για τον σεβασμό των ελευθεριών των πολιτών, μία ημέρα αφού το Κίτο ανακοίνωσε την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία των συμμοριών και το εμπόριο ναρκωτικών. Ενώ την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε την ανησυχία του για την παρουσία στρατιωτικών στους δρόμους.
Από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από την Κολομβία ο Μπλίνκεν αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του σε δύο χώρες τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί παραδείγματα «της δέσμευσης στη δημοκρατία», σε μια περίοδο που έχει οξυνθεί και πάλι η ένταση με τη Βενεζουέλα.
«Εκτιμάμε πολύ το γεγονός ότι καταδεικνύετε με πειστικό τρόπο ότι η δημοκρατία μπορεί να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο στο Κίτο.
Δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους
«Χαιρετίζουμε το έργο που κάνετε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, για να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις που ωφελούν ισότιμα όλο τον πληθυσμό του Ισημερινού και το έργο που κάνουμε από κοινού για να καταπολεμήσουμε το εμπόριο ναρκωτικών και να διατηρήσουμε το περιβάλλον και το κλίμα», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός.
«Περισσότερο από ποτέ ο Ισημερινός μοιράζεται σήμερα τις αρχές που οδήγησαν τις ΗΠΑ από την ίδρυσή τους προς την ευημερία», απάντησε ο Λάσο.
Έπειτα την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αριστερό πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), οι διμερείς επαφές αναθερμάνθηκαν λίγο με τον διάδοχό του Λενίν Μορένο (2017-2021), ενώ η αιφνιδιαστική εκλογή του Λάσο, ενός συντηρητικού πρώην τραπεζίτη, τον Μάιο άνοιξε τον δρόμο για την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν στον Ισημερινό πραγματοποιήθηκε λιγότερες από 24 ώρες μετά την κήρυξη κατάστασης εξαίρεσης στη χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανασφάλεια και το εμπόριο ναρκωτικών. Η ανακοίνωση αυτή συνάδει με την ατζέντα της Ουάσινγκτον, καθώς παραδοσιακή της προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην αμερικανική ήπειρο.
Ο πρόεδρος Λάσο δεσμεύθηκε να σεβαστεί τις «δημοκρατικές» αρχές όσο διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης, διαβεβαίωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του.
Οι επιχειρήσεις θα είναι «πολύ στοχευμένες (…) και περιορισμένης διάρκειας και φυσικά θα ακολουθούν και θα διεξάγονται με τρόπο που σέβεται τις δημοκρατικές αρχές», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Χθες Τρίτη στρατιώτες είχαν βγει στους δρόμους της πόλης Γκουαγιακίλ και σταματούσαν πολίτες ζητώντας τους τα στοιχεία τους. Ωστόσο στο Κίτο δεν αναφέρθηκε μεγάλη ανάπτυξη του στρατού.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε την ανησυχία του για την παρουσία στρατιωτικών στους δρόμους. «Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εκπαιδευτεί για τον πόλεμο, όχι για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αυτό πρέπει να αποτελεί εξαίρεση, να είναι προσωρινό και απολύτως απαραίτητο, σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις», έγραψε στο Twitter ο Χοζέ Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την Αμερική.
Στον Ισημερινό, που βρίσκεται μεταξύ της Κολομβίας και του Περού, των βασικών χωρών όπου παράγεται η κοκαΐνη, αποθηκεύεται το ναρκωτικό το οποίο στη συνέχεια προωθείται σε άλλες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ.
Η κατάσταση εξαίρεσης προβλέπει την ανάπτυξη στους δρόμους των πόλεων στρατιωτικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανασφάλεια για διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών, σε μια περίοδο που στον Ισημερινό έχει ξεσπάσει ένα κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων.
Ανάκτηση «της ειδικής σχέσης»
Παράλληλα ο Ισημερινός είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή κρίση στο σωφρονιστικό του σύστημα, με συχνές συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών στις φυλακές. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό στη φυλακή της Γκουαγιακίλ σκοτώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 119 κρατούμενοι.
Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στην Κολομβία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του. Η Μπογοτά αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, κυρίως έναντι της Βενεζουέλας.
Μετά την αδιαφορία επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσινγκτον και η κυβέρνηση του Κολομβιανού προέδρου Ιβάν Ντούκε «επιθυμούν να επιστρέψουν στη συνεργασία και την κατανόηση» που είχαν παλαιότερα, όμως «μένει να φανεί αν οι δύο κυβερνήσεις θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν την ειδική τους σχέση», σχολίασε χθες ο Τύπος της Κολομβίας.
Ο Ντούκε δέχεται επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το τεράστιο κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας που ξέσπασε στη χώρα την άνοιξη του 2021, το οποίο σημαδεύτηκε από την αιματηρή καταστολή της αστυνομίας και δεκάδες νεκρούς.
Η κολομβιανή κυβέρνηση όμως στηρίζεται από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, μία από τις προτεραιότητες της οποίας ήταν τις τελευταίες εβδομάδες η διαχείριση της εισροής μεταναστών, κυρίως Αϊτινών, που διασχίζουν τη Λατινική Αμερική για να φτάσουν στις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ