Η καλύτερη προσωπική οικονομική συμβουλή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Όμως υπάρχουν μερικοί «κανόνες» που συνήθως ισχύουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και βοηθούν στη δημιουργία μιας σταθερής οικονομικής βάσης.
Σύμφωνα με το NerdWallet* και το Marketwach, οι παρακάτω «συμβουλές» για αποταμίευση, δανεισμό, επενδύσεις και έξοδα είναι από τις πιο συχνές και συνήθως αποτελεσματικές.
1. Η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση είναι προτεραιότητα
Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα έπρεπε να ξεκινάμε να αποταμιεύουμε από τον πρώτο μας μισθό και να συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο μέχρι να είμαστε έτοιμοι για τη συνταξιοδότηση μας. Με σημείο «κλειδί» το να μην αγγίξουμε ποτέ αυτά τα χρήματα, μέχρι να είμαστε ήδη συνταξιούχοι.
Το 15% του μισθού - προ φορολόγησης - προς κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είναι ένα καλό ποσοστό αποταμίευσης, όμως ακόμα και αν το ποσοστό αυτό φαίνεται «υψηλό», θα έπρεπε όλοι να κρατάμε στην άκρη για αυτό τον σκοπό ένα οποιοδήποτε ποσό κάθε μήνα.
2. Η αποταμίευση για μια «δύσκολη» περίοδο μπορεί να σώσει από τα χειρότερα
Αρκετοί έχουμε διαβάσει στο παρελθόν πως από τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε με τα χρήματα μας είναι να κάνουμε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό για μια «δύσκολη μέρα», σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και μείνουμε χωρίς δουλειά.
Ιδανικά αυτός ο λογαριασμός θα πρέπει να έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τα έξοδα μας για έξι μήνες, χωρίς έσοδα. Όμως μέχρι να φτάσει κάποιος σε αυτό το ποσό απαιτείται χρόνος.
Το πιο σημαντικό βήμα είναι να γίνει η αρχή ακόμα και με μικρότερους στόχους, όπως το να βάλουμε στην «άκρη» 500 ευρώ.
3. Η αποταμίευση για την εκπαίδευση είναι «κλειδί» για την προσωπική εξέλιξη
Για όσους έχουν παιδιά ή για όσους θέλουν να κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό για παράδειγμα, μια «έξυπνη» κίνηση θα ήταν το άνοιγμα ενός αποταμιευτικού λογαριασμού για την εκπαίδευση τους. Ο στόχος για το πόσα χρήματα «απαιτούνται» σε αυτόν τον λογαριασμό έχει να κάνει με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός, όμως μπορεί κανείς να ξεκινήσει βάζοντας στην άκρη μια «ελάχιστη» μηνιαία κατάθεση 15-25 ευρώ.
4. Η έρευνα στις πιστωτικές κάρτες είναι σημαντική - Διάλεξε το καλύτερο ανταποδοτικό πρόγραμμα
Οι πιστωτικές κάρτες είναι ένα «χρήσιμο» εργαλείο που μπορούν να βοηθήσουν στην καλυτέρευση της καθημερινότητας μας με πολλούς τρόπους. Όμως τόσο η συχνότητα με την οποία τις χρησιμοποιεί κανείς, όσο και τα επιτόκια τους χρειάζονται προσοχή για να μην «ξεφύγει».
Όσοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες και να αποπληρώνουν τις δόσεις στην ώρα τους, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσφέρουν τα ανταποδοτικά προγράμματα και να αξιοποιήσουν τις «επιστροφές» χρημάτων, τις παροχές υπηρεσιών και τις εκπτώσεις ή δώρα που μπορεί να παρέχονται.
5. Τι να προσέξεις στην αγορά αυτοκινήτου
Η αγορά ενός αυτοκινήτου αυτή τη στιγμή ίσως δεν είναι «ότι καλύτερο», καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται αύξηση τιμών, τόσο στα καινούργια, όσο και στα χρησιμοποιημένα οχήματα, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών και τσιπ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γενικότερα όμως, το αυτοκίνητο αν και προσφέρει περισσότερη ευελιξία είναι ένα σημαντικό έξοδο του «νοικοκυριού», καθώς το κόστος τους δεν τελειώνει με την αγορά του.
Μία σταθερή συμβουλή άσχετα με τους άλλους παράγοντες συνήθως είναι πως το κάθε όχημα πρέπει να «βγάζει» τα λεφτά του. Αν το όχημα δεν αποτελεί «μαύρη τρύπα εξόδων» και παραμένει ασφαλές τότε δεν είναι απαραίτητο να το αλλάξει κανείς με κάποιο... νεότερο μοντέλο.
* Το NerdWallet δεν παρέχει συμβουλές επενδύσεων και δεν συστήνει συγκεκριμένες επενδύσεις. Το άρθρο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.