Υπάρχει μια γενικότερη νοοτροπία πως η αποταμίευση είναι αδύνατη για όσους έχουν χαμηλό μισθό και πως οι επενδύσεις αφορούν μόνο όσους έχουν παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Merril Lynch (2017), οι γυναίκες εμφανίζονται σε χαμηλότερη κατάταξη από τους άνδρες, καθώς τείνουν να αποταμιεύουν και να επενδύουν λιγότερο, σε ποσοστό 52% σε σχέση με το 68% των ανδρών, κάτι που επηρεάζεται σημαντικά από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλλων.
Και όμως η έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες που αποφασίζουν να διαχειριστούν οι ίδιες τις επενδύσεις τους, τείνουν να είναι πιο επιτυχημένες σε σχέση με τους άνδρες επενδυτές, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 0,4% έως και 1%.
Όταν πρόκειται για τη διαχείριση χρημάτων, ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει από που να ξεκινήσει. Είναι λογικό να πει κανείς πως για να υπάρξει διαχείριση χρημάτων, πρέπει αρχικά να υπάρχουν χρήματα.
Μια σειρά από... οικονομικές κρίσεις, με πιο πρόσφατη αυτή που προκάλεσε η πανδημία Covid, έχει αφήσει χιλιάδες εκατοντάδες κόσμου με χαμηλούς μισθούς ή ακόμα και χωρίς μισθούς. Αν κάτι μας έχει διδάξει αυτό είναι το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε «χρήματα στην άκρη». Χρήματα που έχουμε αποταμιεύσει και τα οποία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια «δύσκολη στιγμή».
Πώς μπορείτε να αποταμιεύσετε χρήματα
Αν και ο κλασικός κουμπαράς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθουμε τι εστί αποταμίευση σε μικρότερα παιδιά, οι ενήλικες είναι προτιμότερο να στραφούν σε κάποια μορφή τραπεζικής αποταμίευσης, για καλύτερα αποτελέσματα.
Το να ανοίξει κανείς έναν αποταμιευτικό λογαριασμό δεν απαιτεί «κεφάλαιο» στις περισσότερες περιπτώσεις.
Το ποσό που θα κατατίθεται κάθε μήνα, μπορεί να είναι ακόμα και 20 - 25 ευρώ ή οποιοδήποτε ποσό μπορεί να υποστηρίξει η τσέπη του καθενός και
- Στα χρήματα «μας» προστίθενται οι τοκισμοί αυξάνοντας το συνολικό ποσό, σε βάθος χρόνου.
Φυσικά, η κάθε τράπεζα τοκίζει διαφορετικά και ανάλογα με το αρχικό ποσό του λογαριασμού, οπότε είναι απαραίτητο να κάνει κανείς μία έρευνα αγοράς.
Το πιο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να αντιμετωπίσει κανείς αυτές τις καταθέσεις ως ένα «λογαριασμό» που πρέπει να πληρώσει στην αρχή του μήνα, μαζί με το τηλέφωνο και το ρεύμα του, και όχι σαν κουμπαρά που θα «ρίχνει» τα ψιλά που ίσως του περισσεύουν στο τέλος του μήνα.
Χρηματιστηριακές επενδύσεις vs. μακροπρόθεσμες επενδύσεις
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των όρων trading, ο οποίος συνήθως αφορά στις χρηματιστηριακές επενδύσεις και τον όρο investing, ο οποίος συνήθως αφορά σε ποιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Παρότι και οι δύο όροι αφορούν στις επενδύσεις, οι άνθρωποι με πιο χαμηλά εισοδήματα και με έλλειψη εμπειρίας θα πρέπει να αποφύγουν τον πρώτο και να επικεντρωθούν στο δεύτερο.
Ιδανικά, θα πρέπει να συμβουλευτεί κανείς έναν οικονομικό σύμβουλο, για να βρει τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο επενδύσεων για τον ίδιο.
Ένα ραντεβού με τον οικονομικό σύμβουλο της τράπεζας μας, συνήθως είναι ο πιο απλός τρόπος για να μας δώσει ορισμένες προτάσεις και τις εναλλακτικές τους.
Παράλληλα, υπάρχει μια αφθονία εφαρμογών και ιστοσελίδων που έχουν πληθώρα εργαλείων για «μικροεπενδυτές» και αρχάριους επενδυτές, οι οποίες συνήθως έχουν χαμηλό περιθώριο ρίσκου και προτείνονται ειδικά για όσους θέλουν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα.
Το σημαντικότερο σε αυτή την περίπτωση είναι η οποιαδήποτε επένδυση να γίνει με προσοχή και αναγνώριση του ρίσκου που εμπεριέχει.
Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχει η ιστοσελίδας www.insider.gr μπορούν να χρησιμοποιούνται για ενημερωτικούς και μόνο σκοπούς και όχι για εμπορικούς, επενδυτικούς ή άλλους σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθούν ως προσφορά, συμβουλή, πρόταση για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών οποιασδήποτε αναφερομένης στην ιστοσελίδα εταιρείας, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επενδύσεων. Το www.insider.gr δεν ευθύνεται για τυχόν εμπορικές ή επενδυτικές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.