Αναστάτωση προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο η ανίχνευση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, η οποία εντοπίζεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, έχουν περιγραφεί τρεις υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον (BA.1, BA.2 και BA.3).
Παγκοσμίως, η BA.1 αντιπροσωπεύει τις περισσότερες περιπτώσεις Όμικρον, ωστόσο, στη Δανία η BA.2 (σ,σ. Όμικρον 2) κερδίζει έδαφος, αναφέρει το Statens Serum Institut (SSI), τονίζοντας ότι πλέον αφορά σχεδόν στα μισά του συνόλου των κρουσμάτων Όμικρον στη χώρα.
Η υποπαραλλαγή BA.2 αντιπροσώπευε το 20% όλων των περιπτώσεων covid-19 στη Δανία την εβδομάδα 52 (τελευταία του Δεκεμβρίου), σημειώνοντας αύξηση περίπου 45% την εβδομάδα 2 (2η Ιανουαρίου). Κατά την ίδια περίοδο, η σχετική συχνότητα του BA.1 μειώθηκε. Αύξηση των περιπτώσεων ΒΑ.2 παρουσιάζουν και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία και η Σουηδία, αλλά φαίνεται ότι η αύξηση του αριθμού τους δεν είναι μέχρι στιγμής στο ίδιο επίπεδο με τη Δανία, σημειώνει το Ινστιτούτο.
Ο εντοπισμός της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, με την επιστημονική ονομασία BA.2., έχει προκαλέσει ανησυχία, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την επίδραση της BA.2., στις ιδιότητες του ιού.
Διαφορετικές μεταλλάξεις
Σύμφωνα με το SSI, τα BA.1 και BA.2 έχουν πολλές διαφορές στις μεταλλάξεις τους στους πιο σημαντικούς τομείς. Στην πραγματικότητα, η διαφορά μεταξύ BA.1 και BA.2 είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ του αρχικού στελέχους και της παραλλαγής Άλφα.
"Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα της νόσου. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν τα BA.1 και BA.2 έχουν διαφορετικές ιδιότητες, αλλά το SSI εργάζεται συνεχώς για τη διερεύνηση αυτού του θέματος", αναφέρει το δανέζικο Ινστιτούτο.
Η αρχική ανάλυση δεν δείχνει διαφορές στα νοσοκομεία
Η αρχική ανάλυση δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες για το BA.2 σε σύγκριση με το BA.1. Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κ.λπ. βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καλλιέργειας του BA.2, προκειμένου να πραγματοποιηθούν μελέτες εξουδετέρωσης αντισωμάτων. Αναμένεται ότι τα εμβόλια έχουν επίσης επίδραση κατά της σοβαρής ασθένειας κατά τη μόλυνση από BA.2, καταλήγει το δημοσίευμα του SSI.