«Απέναντι σε αυτήν την κρίση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο με ένα νέο σύστημα αξιών, των αξιών που προτάσσονται απέναντι σε κάθε αναθεωρητική δύναμη που θέλει να αλλάξει το σύστημα ασφαλείας», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο του Delphi Economic Forum παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, στο πλαίσιο του «3ου Συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια», που διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον.
Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός, στη θεματική «Το εταιρικό σχήμα 3+1 της Ανατολικής Μεσογείου: Μία οπτική από τα εθνικά Κοινοβούλια», τόνισε ότι «το μήνυμά μας πρέπει να είναι καθαρό: Καμία ανοχή σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να επαναχαράξουν τα σύνορα. Θα καταλήξουν απομονωμένοι. Σε αυτήν τη μάχη είμαστε ενωμένοι».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρισκόταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και σε αυτήν την κρίση τάσσεται αποφασιστικά στο πλευρό της Δύσης, όπως είπε ξεκάθαρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, η χώρα μας συντάσσεται με τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και πήρε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία, πληρώνοντας για τη στάση της το τίμημα, με φραστικές επιθέσεις από την πλευρά της Ρωσίας κατά της ελληνικής κυβέρνησης και Ελλήνων αξιωματούχων, αλλά και με πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, από τον τουρισμό μέχρι την ενέργεια.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συνδέεται με την Ουκρανία για τον επιπρόσθετο λόγο ότι στη Μαριούπολη και την Οδησσό υπάρχει ιστορική ελληνική ομογένεια και απηύθυνε έκκληση στην ευαισθητοποίηση των Αμερικανών γερουσιαστών απέναντι στους Έλληνες ομογενείς που παλεύουν για την επιβίωσή τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, καθώς και απέναντι στους Έλληνες διπλωμάτες που βρίσκονται ακόμη στην περιοχή και κρατούν ψηλά τις σημαίες της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Ακόμη, επεσήμανε ότι η ουκρανική κρίση αφύπνισε την Ευρώπη, η οποία αντέδρασε με πρωτοφανή ενότητα και συνειδητοποίησε ότι οι δεσμοί με το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικοί για τη συνοχή της, ότι πρέπει να επενδύσει στην ασφάλειά της και ότι πρέπει ακόμη να επενδύσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειάς της.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι το σχήμα 3+1 μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον αγωγό EastMed, λέγοντας ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας συμβάλλοντας στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Ελλάδας προς τον κ. Μενέντεζ για τον καθοριστικό του ρόλο στη θέσπιση νόμου που αναγνωρίζει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή. Χαρακτήρισε τον νόμο ως τομή στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες δεν συνηθίζουν να δημιουργούν τέτοιου είδους δεσμούς με άλλες χώρες.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ και τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ