Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Μικρή ανάσα από την επιδότηση καυσίμων αναμένουν οι καταναλωτές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ η βενζίνη – Μικρή ανάσα από την επιδότηση καυσίμων αναμένουν οι καταναλωτές
Σταθερά άνω των 2 ευρώ το λίτρο πωλείται η βενζίνη, μια τάση που θα συνεχιστεί και κατά τις επόμενες ημέρες δεδομένων των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Σταθερά άνω των 2 ευρώ το λίτρο πωλείται η βενζίνη, μια τάση που θα συνεχιστεί και κατά τις επόμενες ημέρες δεδομένων των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το Brent ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι την εβδομάδα που μας πέρασε για να πέσει λίγο αργότερα στα 117 δολάρια εξανεμίζοντας βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, τις ελπίδες για πτώση των τιμών στα καύσιμα.

Οι χώρες εισαγωγής πετρελαίου έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ουκρανία ενώ η αγορά δυσκολεύεται να προβεί σε κάποια ασφαλή πρόβλεψη για την πορεία των τιμών με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να θεωρούνται πιθανά. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι παράγοντες της διεθνούς αγοράς δεν αποκλείουν το πετρέλαιο να προσεγγίσει και τα 250 δολάρια ως αποτέλεσμα του πολέμου και του αντίκτυπου της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές.

«Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία σε λίγους μήνες», ανέφερε ο Pierre Andurand, ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές hedge funds του κλάδου, μιλώντας στο FT Commodities Global Summit στη Λωζάνη. «Νομίζω ότι χάνουμε για πάντα τη ρωσική προσφορά από την ευρωπαϊκή πλευρά». Το αργό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 250 δολάρια βαρέλι φέτος, διπλάσιο των σημερινών επιπέδων, εκτίμησε.

Άλλοι βετεράνοι της αγοράς πετρελαίου που μιλούσαν στην ίδια διάσκεψη συμφώνησαν ότι το ρωσικό αργό και τα διυλισμένα προϊόντα όπως το ντίζελ δεν θα επέστρεφαν στην ευρωπαϊκή αγορά σύντομα, ακόμη και αν συμφωνηθεί εκεχειρία με την Ουκρανία.

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να χαθούν από την αγορά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Doug King, επικεφαλής του Merchant Commodity Fund της RCMA, προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν εκτοξευθούν μεταξύ 200 και 250 δολαρίων το βαρέλι φέτος.

Ανοίγει σε λίγες ημέρες η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων – Η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία μέσω taxis και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις να εγκριθεί το προβλεπόμενο ποσόν το οποίο οι δικαιούχοι θα λάβουν στην ηλεκτρονική κάρτα που θα εκδοθεί για αυτό το σκοπό ή στον τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδείξουν.

Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται σε:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • 40 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • 35 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • 30 ευρώ για δικαιούχους - ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Για την υποβολή της αίτησης ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του (taxisnet) εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα, και ιδίως, με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής τελών κυκλοφορίας. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διαβιβάζονται στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τα στοιχεία του δικαιούχου και, ιδίως, το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, καθώς και ο αριθμός του τραπεζικού του λογαριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση δύναται να προσαυξάνεται το ποσό της ενίσχυσης έως 5 ευρώ για δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιδότησης

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος είναι να παρουσιάζει δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών και το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
Παράλληλα, κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να αιτηθεί για ένα μόνο όχημα (στο οποίο πρέπει να διαθέτει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όχημα ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης). Ωστόσο, σε περίπτωση συζύγων εάν ο καθένας διαθέτει αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Επανέρχεται ο εφιάλτης των υψηλών τιμών – Νέες ανατιμήσεις στη βενζίνη

Σκυλακάκης: Επιπλέον bonus με τη χρήση άυλης κάρτας για την επιδότηση βενζίνης

Η απουσία νέων κυρώσεων για την ενέργεια της Ρωσίας έπληξε το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider