Στην «σκιά» των φρικιαστικών λεπτομερειών που γίνονται γνωστές για την Μπούτσα αλλά και των αλληλοκατηγοριών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο ουκρανικό έδαφος και την Δευτέρα.
Το «θέατρο των συγκρούσεων» επικεντρώνεται πλέον στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, και όπου σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, μια νέα σειρά εκρήξεων ακούστηκε.
Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν και χθες βράδυ στην πόλη της Οδησσού, η οποία είναι λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
Επιπλέον, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν χθες, Κυριακή, οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον των πόλεων Οκάτσιφ και Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η ουκρανική εισαγγελία.
Η σφαγή της Μπούτσα
Ωστόσο, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει στραφεί πλέον προς το προάστειο του Κιέβου, Μπούτσα, και τα όσα έχουν συντελεστεί εκεί, με την Ουκρανία να κάνει λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και με την Ρωσία να ανταπαντά πως πρόκειται για «προβοκάτσια».
Πιο συγκεκριμένα, αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει διεθνώς οι εικόνες από την Μπούτσα με αμάχους να κείτονται νεκροί στους δρόμους, την ίδια στιγμή που δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία Maxar δείχνει χώρο ταφής μήκους περίπου 13,5 μέτρων στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου.
Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Αλληλοκατηγορίες
Για τα γεγονότα στην Μπούτσα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. «Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.
Ωστόσο, η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια».
Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.
Φον Ντερ Λάιεν: Οι φρικτές δολοφονίες δεν θα μείνουν αναπάντητες
Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».
Μπάιντεν: Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου
Την ανάγκη να συγκεντρωθούν στοιχεία για να δικαστεί ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Είναι εγκληματίας πολέμου», είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν, μετά τις αναφορές για μαζικές δολοφονίες αμάχων από ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κιέβου.
Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι σχεδιάζει να επιδιώξει πρόσθετες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία για τα πεπραγμένα της κατά τη διάρκεια του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ και Reuters