Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε ένα νέο πακέτο όπλων και βοήθειας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Κογκρέσο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας που είχε τις ρίζες του σε μια νομοθεσία δεκαετιών. Στην ίδια νομοθεσία που βοήθησε το Ηνωμένο Βασίλειο να πολεμήσει τους Ναζί την ώρα που βρισκόταν σε δεινή θέση. Συνολικά, η κίνηση χρηματοδότησης και το λεγόμενο πρόγραμμα Lend-Lease (δανεισμού- μακροχρόνιας μίσθωσης) -που σχεδιάστηκε για να ανοίξει το δρόμο για την αποστολή περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία- θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν σοβαρά την υπεράσπιση των εταίρων τους. Το think tank του Atlantic Council αναλύει τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της, ομολογουμένως, εντυπωσιακής κίνησης των ΗΠΑ.
Επί της ουσίας
Το αίτημα 33 δισ. δολαρίων του Μπάιντεν υπερδιπλασιάζει τη χρηματοδότηση που έχει ήδη εγκρίνει το Κογκρέσο για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία. Μάλιστα η αποστολή βοήθειας περιλαμβάνει τα πάντα: Από πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα για την Ουκρανία, έως ισχυρότερη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε κοντινές χώρες του ΝΑΤΟ και υποστήριξη για τις ουκρανικές αγροτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής συγκομιδή.
Αυτή η κίνηση ήταν η σαφέστερη ένδειξη μέχρι τώρα, ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και για αυτόν το λόγο τώρα η Ουάσιγκτον επενδύει σημαντικούς πόρους για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να το πράξουν.
Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο Lend-Lease - το οποίο σύντομα θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν - δεν είναι ιδιαίτερα λεπτομερές, αλλά θα περιλάβει στη νομοθεσία των ΗΠΑ την αποστολή βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία και θα αφαιρέσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την αποστολή περισσότερου εξοπλισμού στη μαχόμενη χώρα.
Επί της ουσίας η νομοθεσία σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να σχεδιάσει την άμυνα της, υπό την αίρεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα της παρέχουν πυρομαχικά και οπλικά συστήματα που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις μεγαλύτερες και πιο ικανές δυνάμεις της Ρωσίας. Όπως αναφέρει το Atlantic Council, τα στρατεύματα με εξασφαλισμένο ανεφοδιασμό όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα στρατεύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού.
Βέβαια, ο αντίλογος θέλει το πρόγραμμα βοήθειας να είναι, ναι μεν καλό, αλλά όχι εξαιρετικό. Για παράδειγμα, το αίτημα χρηματοδότησης προορίζεται να διαρκέσει μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο και δεν περιλαμβάνει αεροπλάνα- ένα πάγιο αίτημα της Ουκρανίας. Επίσης, το πρόγραμμα Lend-Lease χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό ως συμβολικό.
Πόλεμος για την ειρήνη
Με το Lend-Lease να τεθεί σε κίνηση και με περισσότερη οικονομική ενίσχυση προς την Ουκρανία που είναι πιθανό να ακολουθήσει από το Κογκρέσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστεί τώρα να αυξήσουν την παραγωγή αντιαρματικών πυραύλων Javelin και να επανεκκινήσουν την παραγωγή πυραύλων εδάφους-αέρος Stinger. Ο αγώνας για τον ανεφοδιασμό του Κιέβου σε πολεμικό υλικό είναι σε εξέλιξη.
Η μάχη στην Ουκρανία μετατρέπεται σε πόλεμο φθοράς στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας. Μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία θα διαμορφωθεί περισσότερο εκεί που οι γραμμές ελέγχου κλονίζονται κάθε φορά που και οι δύο πλευρές σταματούν να μάχονται. Οποιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση θα επηρεαστεί επίσης από τις προσδοκίες κάθε πλευράς για το πώς θα εξελισσόταν ο πόλεμος εάν συνεχιζόταν. Υπό αυτή την έννοια, το πρόγραμμα Lend-Lease αλλάζει ριζικά τις προσδοκίες των αντιμαχόμενων και ενισχύει την Ουκρανία ενάντια στον Πούτιν για τη διασφάλιση της ειρήνης που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με κάποιες απόψεις η παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία - μια συζήτηση που έχει προκαλέσει μεγάλο debate στην Ουάσιγκτον- θα συνέβαλλε πολύ στη διαμόρφωση αυτών των προσδοκιών. Εάν η Ουάσιγκτον και η Δύση θέλουν να τερματίσουν τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό, το να δώσουν στην Ουκρανία όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται τώρα, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, προτού η Μόσχα εντείνει την επίθεσή της στο Ντονμπάς και στοχεύσει επιθετικά την Οδησσό, είναι το κλειδί.
Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα
Αναμένεται ότι οι ενέργειες της Ουάσιγκτον θα προκαλέσουν την οργή της Μόσχας, αλλά όχι τα άμεσα πυρά της. Παρά τη ρητορική, είναι απίθανο η Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των ΗΠΑ ή των συμμάχων και εταίρων τους, αναφέρει το think tank.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Μόσχα είναι πολύ απασχολημένη με την επίθεση στον Ντονμπάς και δεν έχει τις δυνάμεις για να ξεκινήσει μια αποστολή εναντίον του ΝΑΤΟ.
Μπορεί ο πρόεδρος Πούτιν να έχει απειλήσει (επαλειμμένα) με χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη χαρακτηρίσει την κίνηση του ως «πυρηνική μπλόφα». Ως εκ τούτου συνέχισαν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.
Κλείνοντας, το Atlantic Council θεωρεί ότι η Δύση έχει διαβεί εδώ και μήνες (από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Ουκρανία) τον «Ρουβίκωνα», με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. Οπότε, δεν υπάρχει κάτι περαιτέρω στο συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας που είναι πιθανό να οδηγήσει στην απάντηση που απειλεί ο Πούτιν όλο αυτό το διάστημα.
Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης