Κάηκαν σπίτια στο Πανόραμα Βούλας - Εκκενώνονται τα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάηκαν σπίτια στο Πανόραμα Βούλας - Εκκενώνονται τα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη
Στην περιοχή μετέβη ο υπ. ο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:47

Σε γενική επιφυλακή έχει κηρυχθεί όλη η δύναμη της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα και έφτασε στην Άνω Βούλα.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μέσα στα σπίτια στην Άνω Βούλα, εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία στο βουνό, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη, σε σημείο με δάσος, όπου πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή έχει προξενήσει σύμφωνα με την πρώτη εικόνα ζημιές σε αρκετά σπίτια, αλλά λόγω του ότι φαίνεται να εξασθενούν οι άνεμοι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές.

Δεύτερη εκκένωση περιοχών είναι σε εξέλιξη στην Βάρη στην περιοχή Νέα Κάλυμνος , Έξοχη , Δίλοφο Βάρης - τα βλάχικα δηλαδή - και η περιοχή Χέρωμα Βάρης, όπως όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Εκκενώνονται επίσης τα Παιδικά Χωριά SOS και ένα γηροκομείο στη Βούλα.

Δύο κατάκοιτοι ηλικιωμένοι μεταφερθεί προληπτικά στο Ασκληπιείο της Βούλας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Όπως έγινε γνωστό δεν είχαν κάποιο πρόβλημα, απλώς δεν μπορούσαν να φύγουν από το σπίτι τους. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια ,το Ασκληπιείο Βούλας.

Επιπλέον ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, αλλά είναι σε καλή κατάσταση.

Μετέβη ο Στυλιανίδης

Στην πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και την Άνω Βούλα μετέβησαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ.Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην Άνω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.

Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20΄.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Από αέρος επιχειρούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι για εναέριο συντονισμό, θα οποία θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας. Επίσης ο στρατός διέθεσε ένα ελικόπτερο και η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Στη μάχη και η ΕΛΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - κατά περίπτωση - απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Η ΕΛΑΣ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112

Έκκληση μέσω του 112 απευθύνει η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει:

« Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας . Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .

Ήδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή ν' ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την Άνω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της Άνω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Υμηττό, που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα και κατευθύνεται προς τη Βούλα.

Πριν από λίγα λεπτά ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν συνολικά 72 πυροσβέστες με τρεις ομάδας πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμα ελικόπτερο του στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider