Ένας Ελβετός χρωστά όσα 30 Κινέζοι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας Ελβετός χρωστά όσα 30 Κινέζοι

Οι Ελβετοί είναι οι πιο χρεωμένοι κάτοικοι του πλανήτη σύμφωνα με την εφημερίδα La Tribune de Geneve. To μέσο κατά κεφαλήν χρέος πλησιάζει τα 100.000 φράγκα, το διπλάσιο από ό,τι ενός Αμερικανού. Κατά μέσο όρο ένας Ελβετός είναι χρεωμένος όσο δύο Αμερικανοί ή τέσσερις Γερμανοί ή 30 Κινέζοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, οι Ελβετοί είναι «παγκόσμιοι πρωταθλητές» στα χρέη καθώς το κατά κεφαλήν χρέος ανέρχεται στα 98.340 φράγκα.

Όπως εκτιμά η Allianz, η πολιτική των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη οι οποίες εξακολουθούν να κόβουν χρήμα και να γεμίζουν με άπλετη ρευστότητα τις αγορές ενώ παράλληλα λειτουργεί αγχολυτικά στις κυβερνήσεις και τις αγορές είναι λανθασμένη. «Αυτή η επεκτατική πολιτική παύει εμφανώς να είναι αποτελεσματική» και δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τις χρηματαγορές και κυρίως τα χρηματιστήρια και συνέτεινε στο να εξαφανιστεί ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης της περιουσίας τα τελευταία χρόνια, σημειώνει σχετικά.

Αυτή η μείωση της περιουσίας των Ελβετών έχει ξεκινήσει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από το 2007, ακριβώς ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση. Κατά το διάστημα 2007-2015, η λεγόμενη καθαρή θέση των ελβετικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,5% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρώπη έφθασε το 31%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από την Ελβετία, οι μόνες χώρες οι οποίες είδαν την περιουσία τους να αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς ήταν η Ιταλία όπου τα κατά κεφαλήν περιουσιακά στοιχεία παρέμειναν στάσιμα και η Ελλάδα όπου μειώθηκαν περίπου κατά 50%.

Αντιθέτως, στη Δανία και τη Σουηδία καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του 60% ενώ τα νοικοκυριά στην Ολλανδία είδαν –παρά την κρίση-τα περιουσιακά τους στοιχεία να διπλασιάζονται.

Αν και χρεωμένοι, παραμένουν ο πιο πλούσιος λαός του κόσμου

Αν και οι Ελβετοί είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι άλλες γειτονικές τους χώρες, παραμένουν ο πιο πλούσιος λαός του κόσμου. Η Allianz συνεκτίμησε το χρέος των Ελβετών και τον πλούτο τους και σύμφωνα με τους αριθμούς, συγκαταλέγονται στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου με καθαρή περιουσία που αντιστοιχεί σε 185.943 ανά κάτοικο.

Με πληροφορίες από την Tribune de Geneve

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider