Τατάρ: Όχι σε διάλογο αν δεν αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς ως ισότιμη κρατική οντότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τατάρ: Όχι σε διάλογο αν δεν αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς ως ισότιμη κρατική οντότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχειρεί να ισχυροποιήσει τις αξιώσεις του για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας στο νησί.

Ο Ερσίν Τατάρ αρνείται συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και κάθε μορφής διάλογο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εάν προηγουμένως δεν αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς ως ισότιμη με την Κυπριακή Δημοκρατία κρατική οντότητα. Επιλέγει ωστόσο μια άλλη τακτική, έμμεσου διαλόγου, μέσου του οποίου επιχειρεί να ισχυροποιήσει τις αξιώσεις του για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας στο νησί. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η νέα τακτική της τουρκικής πλευράς έχει να κάνει με επιστολές που ετοιμάζει ο Ερσίν Τατάρ και στέλνει προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και εν συνεχεία προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μετά την επιστολή του με τέσσερις προτάσεις στα ενεργειακά, την οποία ο Ερσίν Τατάρ παρέδωσε στον Μίροσλαβ Γιέτζια για να δοθεί στον Αντόνιο Γκουτέρες, προχώρησε μία εβδομάδα μετά και με δεύτερη επιστολή.

Όπως έγινε χθες γνωστό από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ, απέστειλε «δεύτερο πακέτο περιεκτικών προτάσεων με στόχο την αποναρκοθέτηση της νήσου και αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης». Όπως αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ο Ερσίν Τατάρ ετοίμασε ένα δεύτερο πακέτο προτάσεων τις οποίες θα μεταφέρει προς τον Νίκο Αναστασιάδη και τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ. Αναφέρει πως εκτός από την πρόταση για συνεργασία σε 4 τομείς ενέργειας που κατέθεσε την 1η Ιουλίου, οι νέες προτάσεις αφορούν την αποναρκοθέτηση και το μεταναστευτικό.

Μέσα από τις κινήσεις του ο Ερσίν Τατάρ επιχειρεί να καταστήσει τις παράνομες αρχές και τα λεγόμενα «υπουργεία» ισότιμα με τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ζητά:

Αποναρκοθέτηση: Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προτείνει (μέσω της επιστολής του προς τον ΓΓ ΟΗΕ) τη σύσταση ενός μηχανισμού για την εκκαθάριση τριών περιοχών υπό ελληνοκυπριακό έλεγχο και μια περιοχή υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο. Ο Τατάρ ζητά όπως ο μηχανισμός αυτός δημιουργηθεί στη βάση της ισότητας των δύο μερών στο νησί. Θέλει συμμετοχή ισάριθμου εξουσιοδοτημένου προσωπικού υπό την επίβλεψη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Ζήτησε από τον ΓΓ ΟΗΕ να πιέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται αρνητικά, κατά την άποψή του, στο όλο θέμα.

Μετανάστευση: επικαλούμενος το πρόβλημα που δημιουργείται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών και τερματισμό της ανθρώπινης τραγωδίας, ο Ερσίν Τατάρ προτείνει συνεργασία και σε υπουργικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. Και στην περίπτωση αυτή προτείνει σύσταση ενός μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν «εξουσιοδοτημένα πρόσωπα» και από τις δύο πλευρές. Η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει όπως στον εν λόγω μηχανισμό συμμετέχουν εξουσιοδοτημένα πρόσωπα της υπηρεσίας μετανάστευσης, του υπουργείου Εσωτερικών, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Αναφερόμενος σε υπηρεσίες και υπουργεία ο Ε. Τατάρ υπονοεί τόσο το υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νόμιμες κυπριακές υπηρεσίες όσο και το «υπουργείο» εσωτερικών και άλλες «αρχές» του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, υποστηρίζει ότι και σ’ αυτή την περίπτωση όπως και με τις προηγούμενες προτάσεις του στοχεύει «στο να παράσχουν στα μέρη ουσιαστικά οφέλη για τους δύο λαούς σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους». Περαιτέρω, αναφέρει πως και με το δεύτερο πακέτο δείχνει την ειλικρινή ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για να συνεργαστεί με την αντίστοιχη ελληνοκυπριακή πλευρά.

Προχωρά δε και ένα βήμα υποστηρίζοντας πως «μια θετική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σε αυτές τις προτάσεις, και η έναρξη συνεργασίας, θα συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα κοινό έδαφος για την πολιτική διαδικασία». Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως έχει μέχρι στιγμής καταθέσει προτάσεις συνεργασίας σε έξι σημαντικούς τομείς που θα συμβάλουν και στη σταθερότητα της περιοχής.

Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider