«Πολυτέλεια» η καταπολέμηση του Aids

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πολυτέλεια» η καταπολέμηση του Aids

Παρά τη σημαντική απόφαση στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Μόντρεαλ για την ενίσχυση της παγκόσμιας χρηματοδότησης κατά 13 εκατ. δολάρια για την πρόληψη και την καταπολέμηση του AIDS η όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει «πολυτέλεια» για την πλειοψηφία των πασχόντων.

Η καταπολέμηση του Aids δεν προσκρούει μόνο στην οικονομική κρίση, η οποία αναγκάζει σε περικοπές δαπανών για την υγεία και τις επενδύσεις σε R&D αλλά και σε πολιτικά και ιδεολογικά εμπόδια τα οποία στοιχίζουν τη ζωή χιλιάδων ατόμων παγκοσμίως. Παρ’ όλο που η επιδημία θα μπορούσε να σταματήσει, αυτό καθίσταται αδύνατον καθώς αρκετές χώρες ποινικοποιούν τον τρόπο ζωής αυτών των ομάδων και τη σεξουαλική τους ταυτότητα .

«Τρανταχτό» παραδείγματα αποτελεί η Ρωσία η οποία αρνείται την περίθαλψη σε χρόνιους χρήστες ναρκωτικών και σε ένα τέτοιο κλίμα είναι ακόμη πιο δύσκολο να υπάρξει μέριμνα για όσους πάσχουν από AIDS. Και μαζί με αυτήν, άλλα κράτη με έντονα ρατσιστικές πολιτικές κατά των ομοφυλόφιλων ή των μεταναστών. Ακόμη, και η Γαλλία, η οποία παραδοσιακά αναλαμβάνει ηγετική δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μόντρεαλ «έκανε πίσω» και φάνηκε η «κακιά της υπόθεσης». Τη στιγμή που οι επτά πλουσιότερες χώρες συμφωνούσαν αν αυξήσουν τη χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια για την καταπολέμηση του Aids, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «οπισθοχώρησαν».

Τα πρώτα «θύματα» είναι οι φτωχιές χώρες οι οποίες εκ των πραγμάτων έχουν περιορισμένα κεφάλαια για την πρόληψη και την καταπολέμηση ενώ τα συστήματα υγείας στερούνται βασικών υποδομών. Στην Αφρική, όπου το 20% της ηλικιακής ομάδας 15-49 έχει «χτυπηθεί» από τον ιό από το 2000, τέσσερα μόλις χρόνια μετά την έλευση στην ήπειρο των πρώτων θεραπειών και φαρμάκων, το προνόμιο της περίθαλψης το είχαν μόνο οι ασθενείς των βόρειων χωρών. Χρειάστηκε η παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας, ένα χρόνο μετά, προκειμένου μια στοιχειώδης υγειονομική περίθαλψη να φθάσει μέχρι τον ξεχασμένο Νότο, ύστερα από πλήθος διαδηλώσεων και εκκλήσεων από τους πάσχοντες οι οποίοι εκλιπαρούσαν να τους παρασχεθεί ισότιμα μια αγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια πρωτοβουλία Coalition Plus συνεχίζει την καμπάνια της κατά του AIDS λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η επιδημία που μαστίζει τις χώρες της Αφρικής επεκτείνεται και στη Μεσόγειο.

Τι κάνουν οι φαρμακευτικές

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες από την άλλη, λανσάρουν στην αγορά φάρμακα σε υπέρογκες τιμές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατεθούν για μαζική κατανάλωση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ερευνών στο Σαν Φρανσίσκο ίσως «βάλουν στη γωνία» τέτοιες τακτικές μεγάλων φαρμακευτικών καθώς καταδεικνύουν ότι μια στρατηγική που συνδυάζει όλα τα μέσα πρόληψης , την προληπτική θεραπεία και την έγκαιρη εφαρμογή νέων μεθόδων ακόμη και πειραματικών, θα μπορούσε να έχει πολύ δραστικά αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από τη Liberation

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider