Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιοχές του Λουχάνσκ και της Χερσώνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζήτησαν την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε εσπευσμένα και το οποίο η Δύση αποκήρυξε ως παράνομο.
«Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο πληθυσμός της δημοκρατίας ενέκρινε την απόφαση στο δημοψήφισμα, σας ζητώ να εξετάσετε το ζήτημα του να γίνει η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ τμήμα της Ρωσίας ως υποκείμενη στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε ο Λεονίντ Πασέτσνικ, ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ, σε κείμενο που ανάρτησε στο Telegram.
Αντίστοιχη επιστολή ανάρτησε στο Telegram και ο τοποθετημένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στη ουκρανική, ελεγχόμενη πλέον από τη Μόσχα, περιοχή της Χερσώνας. Ο Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι η περιοχή της Χερσώνας έκανε μια «ιστορική επιλογή» υπέρ της Ρωσίας.
Λίγο αργότερα και ο διορισθείς από τους Ρώσους επικεφαλής στην κατεχόμενη περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας Γιεβγκένι Βαλίτσκι, απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο να ενσωματώσει την περιοχή στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Υπενθυμίζεται πως οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ανακοίνωσαν πως τα ποσοστά υπέρ της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία στα «δημοψηφίσματα» που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν συντριπτικά.
Συγκεκριμένα, στο Λουχάνσκ, το «ναι» στην προσάρτηση στη Ρωσία συγκέντρωσε 98,42%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ηγεσία της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας. Στη Ζαπορίζια, οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 93,11% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία, με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων.
Στη Χερσώνα, η κατοχική διοίκηση που υποστηρίζει τη Μόσχα ανακοίνωσε ότι το 87,05% ψήφισε «ναι», σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Στο Ντονέτσκ, όπου η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, η ηγεσία της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας επιβεβαίωσε ότι το «ναι» επικρατεί με συντριπτικό ποσοστό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ