Στοιχεία για την επάρκεια τροφής, όπως προκύπτουν από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC), έτους 2021, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2020 δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Τα ερωτήματα αναφέρονται στην περίοδο των 12 προηγούμενων μηνών, πριν τη διενέργεια της έρευνας, και έχουν σκοπό να αποτυπώσουν τη δυνατότητα ή μη παροχής, στο σύνολο των μελών του νοικοκυριού, επαρκούς ποσότητας κατάλληλης τροφής, προκειμένου να εξασφαλίζονται, για κάθε μέλος, οι διατροφικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για υγιή διαβίωση.
Το 6,0% του πληθυσμού (6,1% το 2020 και 8,0 το 2019) δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, ενώ το 1,5% του πληθυσμού (1,6% το 2020 και 1,5% το 2019) δήλωσε ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής (σύμφωνα με την παγκόσμια τυπική κλίμακα FIES).
Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΛΣΤΑΤ, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.
Τα ποσοστά ανά συνιστώσα της κλίμακας ανεπάρκειας τροφής (FIES) αποτυπώνονται ως εξής:
- Το 11,9% του πληθυσμού ανησύχησε ότι δεν θα είχε αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του
- To 11,4% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή
- To 12,6% του πληθυσμού έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών
- To 6,2% του πληθυσμού αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα
- To 6,2% του πληθυσμού έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη
- Τo 3,2% του πληθυσμού έμεινε χωρίς τροφή
- To 3,5% του πληθυσμού πεινούσε, αλλά δεν έφαγε
- To 2,7% του πληθυσμού πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή
Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως:
- Το 92,3% των νοικοκυριών έχει επάρκεια τροφής
- Το 5,0% των νοικοκυριών έχει χαμηλή επάρκεια τροφής
- Το 2,7% των νοικοκυριών έχει πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής.