COP27: Τα πρώτα μηνύματα, οι ελληνικές θέσεις και το μεγάλο διακύβευμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
COP27: Τα πρώτα μηνύματα, οι ελληνικές θέσεις και το μεγάλο διακύβευμα
Περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της COP27.

Η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η COP27 ξεκίνησε χθες τις εργασίες της στην Αίγυπτο με την προειδοποίηση ότι ο πλανήτης μας «στέλνει σήμα κινδύνου». Από τις 7 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, την πρόοδο που έχει σημειωθεί αλλά και για τις αποζημιώσεις που θα καταβάλουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχότερες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη Διάσκεψη μεταβαίνει την Δευτέρα και Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και να παρουσιάσει τις στρατηγικές που υλοποιεί η Ελλάδα ώστε να αναμορφώσει το ενεργειακό μείγμα της. Κατά την πρώτη φάση των εργασιών οι αρχηγοί κρατών και ηγέτες κυβερνήσεων θα εκφωνήσουν ομιλίες πέντε λεπτών όπου θα περιγράφουν τι θέλουν από τη συνάντηση ενώ στην τελευταία φάση θα καταλήξουν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων το οποίο θα περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις, εξελίξεις αναφορικά με τις εκκρεμότητες που είχαν προκύψει κατά την προηγούμενη Σύνοδο στη Γλασκώβη και αναθεωρημένες εκδοχές της ήδη υπάρχουσας στρατηγικής.

Τα πρώτα μηνύματα

Κατά τις εναρκτήριες ομιλίες την Κυριακή, ο πρόεδρος της COP27, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, προέτρεψε τους ηγέτες να μην αφήσουν την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να παρεμποδίσουν τη δράση για την κλιματική αλλαγή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο συνέδριο όπου χαρακτήρισε την έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος για το 2022 «χρονικό του κλιματικού χάους». Στην έκθεση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία έχει πλέον αυξηθεί κατά 1,15 C από την προβιομηχανική εποχή και είπαν ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί.

Η έκθεση προειδοποίησε επίσης για τις άλλες ευρείας κλίμακας επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των απωλειών ρεκόρ της μάζας των παγετώνων και της αύξησης των πολύ θερμών περιόδων (καύσωνες).

Οι εκτιμήσεις για την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση των εκπομπών

Η Γη βρίσκεται σε τροχιά για να θερμανθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου παρά τη διεθνής πολιτική κατά της κλιματικές αλλαγής, αναφέρει τελευταία έκθεση του ΟΗΕ. Η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί μεταξύ 2,1 και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, ακόμη και αν τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις για το κλίμα, κάτι που καθιστά εμφανές ότι οι πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν αρκούν για να αποφευχθεί η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρά τη σχετική πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο χρόνο, οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα έως το 2030 για να εξασφαλίσουν ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά πιο κοντά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου — ο στόχος που τέθηκε στη

Συμφωνία του Παρισιού το 2015. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε η UNFCCC αφού ανέλυσε όλα τα εθνικά σχέδια για το κλίμα, γνωστά και ως εθνικά καθορισμένες συνεισφορές ή NDC, που έχουν υποβληθεί από το 2015.

«Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις οι εκπομπές δεν θα αυξηθούν μετά το 2030», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Simon Stiell. «Τα άσχημα νέα - δεν επιδεικνύουν ακόμη την ταχεία πτωτική τάση που οι επιστήμονες λένε ότι είναι απαραίτητη αυτή τη δεκαετία».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας και να εξαλειφθούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, προκειμένου να διατηρηθεί η θέρμανση κάτω από τους 2 C έως το 2100. Ενώ οι συνέπειες της υπερθέρμανσης πάνω από αυτό το όριο θεωρείται ότι να είναι καταστροφική, η τρέχουσα άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,1 C πάνω από την προβιομηχανική εποχή έχει ήδη οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες αλλαγές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν εκθέσει εκατομμύρια ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί και η κλιματική μετανάστευση έχει αυξηθεί. Η γεωργία, ο τουρισμός και η αλιεία καταγράφουναπώλειες. Οι πλούσιες χώρες που ευθύνονται περισσότερο για τις ιστορικές εκπομπές CO₂ έχουν επίσης τους περισσότερους πόρους για να προσαρμοστούν, ενώ οι φτωχότερες χώρες που έχουν ελάχιστη συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών.

Εάν εκπληρωθούν όλα τα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι παγκόσμιες εκπομπές θα ανέλθουν συνολικά σε 52,4 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2030, μειωμένες κατά 0,3% από τα επίπεδα του 2019, υποδεικνύοντας ότι οι εκπομπές ενδέχεται να κορυφωθούν πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, αναφέρει η έκθεση. Πέρυσι, η UNFCCC εκτιμούσε ότι οι εκπομπές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα φτάσουν τους 54,9 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030.

Οι υπογράφοντες στη Συμφωνία του Παρισιού αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους, αλλά όχι αρκετά γρήγορα, δείχνει η ανάλυση της UNFCCC. Ακόμη και αν εκπληρωθούν όλες οι υποσχέσεις θα εξακολουθήσει να υπάρχει περίσσεια 16 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων CO₂ πάνω από το όριο που απαιτείται για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Το μεγάλο εύρος στις εκτιμήσεις της θερμοκρασίας - μεταξύ 2,1 C και 2,9 C - οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι χώρες μπορούν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους. Εάν οι εκπομπές δεν μειωθούν επαρκώς μέχρι το 2030, οι περικοπές θα πρέπει να είναι πολύ πιο έντονες μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP27: Συμφωνία να συζητηθεί το ζήτημα αποζημίωσης των φτωχότερων χωρών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή

Ξεκινά η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα – Τα καυτά θέματα και οι νέες προσδοκίες

ΕΕ στην COP27: Να γίνει σεβαστή η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider