Στο τέλος ή στις αρχές του μήνα, όταν καλούμαστε να πληρώσουμε τη «λυπητερή» από λογαριασμούς και πάγια έξοδα του νοικοκυριού μας, σε περίπτωση που έχουν τη δυνατότητα -πάντα-, είτε γκρινιάζουμε είτε μας πιάνει κρύος ιδρώτας από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ζωής εν μέσω της ανεξέλεγκτης πληθωριστικής λαίλαπας.
Ο φετινός Παγκόσμιος Δείκτη Κόστους Ζωής που κυκλοφόρησε από την Economist Intelligence Unit (EIU), κατέδειξε πως το μέσο κόστος ζωής εκτινάχθηκε κατά 8,1% το 2022, αφενός λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που γιγάντωσε την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια και αφετέρου από το γεγονός πως μέχρι ένα βαθμό ακόμη βιώνουμε βιώνουμε τις παρατεταμένες συνέπειες της πανδημίας.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και οι πολιτικές μηδενικού Covid της Κίνας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών, έχουν οδηγήσει σε μια κρίση κόστους ζωής σε όλο τον κόσμο», σημειώνει η Ουπασανάτα Ντατ, επικεφαλής στο EIU. «Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε τον αντίκτυπο στον φετινό δείκτη, με τη μέση άνοδο των τιμών στις 172 πόλεις της έρευνάς μας να είναι η ισχυρότερη που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια για τα οποία έχουμε ψηφιακά δεδομένα. Η αύξηση των τιμών της βενζίνης στις πόλεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (όπως ήταν πέρυσι), αλλά τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα οικιακά είδη γίνονται όλα πιο ακριβά για τους κατοίκους των πόλεων» έσπευσε να προσθέσει.
Υπό αυτό το πρίσμα, ποιες είναι οι πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς το 2022;
Η EIU με έδρα το Λονδίνο, παρατήρησε πως η βρετανική πρωτεύουσα υποχώρησε σημαντικά στη φετινή λίστα, διολισθαίνοντας στην 27η θέση. Υπήρχαν τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις στο Τop 10: η Ζυρίχη (6η θέση), με το Παρίσι, την Κοπεγχάγη και την έτερη ελβετική πόλη της Γενεύης να εντάσσονται επίσης την δεκάδα.
Η πιο σημαντική αιτία ανόδου των τιμών στη Δυτική Ευρώπη ήταν η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ελέω και του πολέμου, όσο καθυστερούν να καρποφορήσουν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για πλαφόν ενώ το κόστος ενός λίτρου βενζίνης έχει εκτοξευθεί κατά 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Καμία έκπληξη
Αν και εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η Νέα Υόρκη θα έπρεπε να έχει κατακτήσει στην κορυφή της λίστας, αυτή είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με το «φαβορί», τη Σιγκαπούρη (όγδοη πρωτιά μέσα σε 10 χρόνια). Στην αντίστοιχη έρευνα το 2021, η Νέα Υόρκη ήταν στην έκτη θέση. Δύο άλλες μεγάλες αμερικανικές μητροπόλεις μπήκαν επίσης στην πρώτη 10άδα: το Λος Άντζελες σε ισοβαθμία για την τέταρτη θέση με το Χονγκ Κονγκ και το Σαν Φρανσίσκο στην όγδοη.
Συνολικά, 22 από τις 172 πόλεις που παρακολουθεί η EIU ετησίως βρίσκονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Πόρτλαντ, Βοστώνης, Σικάγο και Σάρλοτ. Εν τω μεταξύ, ο περσινός νικητής, το Τελ Αβίβ, έπεσε στην τρίτη θέση.
Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου
Ακολουθεί η λίστα:
1) Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη (ισοπαλία)
3) Τελ Αβίβ, Ισραήλ
4) Χονγκ Κονγκ και Λος Άντζελες (ισοπαλία)
6) Ζυρίχη, Ελβετία
7) Γενεύη, Ελβετία
8) Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
9) Παρίσι, Γαλλία
10) Κοπεγχάγη, Δανία