Η μετουσίωση μιας καινοτόμου ιδέας και ευρεσιτεχνίας, σε εμπορεύσιμο προϊόν και η κατάλληλη προώθησή του στην αγορά βρίσκονται στο επίκεντρο της επιμορφωτικής διημερίδας, με θέμα «Νέες δραστηριότητες μηχανικών: Ο μηχανικός εφευρέτης και σύμβουλος ευρεσιτεχνίας», που διοργανώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), σε αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου MonAsty, Thessaloniki, Autograph Collection (Βασ. Ηρακλείου 45, Θεσσαλονίκη).
Στο πλαίσιο της συζήτησης της πρώτης ημέρας, αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές οι τρόποι και τα μέσα με τα οποία η καινοτομία μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, με τους σχετικούς δείκτες να προκαλούν αισιοδοξία. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει συντονισμός δράσεων και αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην κοινότητα των μηχανικών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, που αναδεικνύεται σε κόμβο καινοτομίας.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI) επεσήμανε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος σε ανακοίνωση του ΟΒΙ για την επίτευξη ρεκόρ, ότι: «Από τότε που τηρούνται αρχεία για πρώτη φορά ξεπεράστηκε ο αριθμός των 1.000 αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και έχουμε μπροστά μας όλο τον Δεκέμβριο. Μιλάμε για ένα ορόσημο που δείχνει ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και από τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες αλλά και από τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα». Ο ίδιος έκανε λόγο για εθνικό ρεκόρ σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία της διοργάνωσης αυτής της διημερίδας.
Ο διευθυντής του γραφείου του Yφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκη κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, μεταφέροντας τον λόγο του Υπουργού, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την έρευνα και την καινοτομία, σε κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας. «Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έκανε άλματα, άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Περάσαμε μία δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας που καθήλωσε την οικονομία. O ενεργειακός πόλεμος προκαλεί έξαρση του πληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς ξεπέρασε το 10%. Η ύφεση συρρίκνωσε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ στο 2%. Παρόλα αυτά η χώρα μας επιδεικνύει ισχυρές αντοχές, όπου η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κλείσει πάνω από το 5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η χώρα μας κατέκτησε παγκόσμια πρωτιά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, στην προσέλκυση επενδύσεων. Σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των εξαγωγών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι δεν στάθηκαν μοιρολατρικά στις συνέπειες της κρίσης αλλά, αξιοποίησαν δημιουργικά τις ευκαιρίες. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και στις μειώσεις φόρων και εισφορών, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και το ψηφιακό άλμα που συντελείται η κυβέρνηση δυναμώνει την εξωστρέφεια της οικονομίας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, έχουμε στη διάθεσή μας για τα επόμενα χρόνια, κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Σημείωσε ότι, με τις επενδύσεις που έχουν γίνει, η Θεσσαλονίκη (Pfizer, Delloite, Cisco κτλ) καθίσταται στον μεγαλύτερο κόμβο καινοτομίας στη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. «Xωρίς τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και τα κεφάλαια που θέλουν να ρισκάρουν και να δρέψουν αργότερα τους καρπούς τις επιτυχίας δεν παράγεται νέος πλούτος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «και η Ελλάδα πλέον πείθει και Έλληνες και ξένους ότι αξίζει να δουλέψουν και να επενδύσουν εδώ. Σε αυτήν τη προσπάθεια ξεχωριστό ρόλο παίζουν οι μηχανικοί, ειδικά στον τομέα της καινοτομίας» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με το TEE, και στην ενίσχυση και στήριξη του ΟΒΙ από την κυβέρνηση.
Ο κ. Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) υπογράμμισε ότι ο μηχανικός εκ φύσεως έχει τη δυνατότητα να είναι και εφευρέτης και σύμβουλος σε θέματα βιομηχανικής ευρεσιτεχνίας. Τόνισε ωστόσο ότι: «Είμαστε πολύ πίσω ως χώρα γιατί στη πραγματικότητα τον εφευρέτη δεν τον βοηθάμε να εξελίξει την ιδέα του αλλά ούτε και στη διαδικασία της δημιουργίας ενός προϊόντος μέχρι τέλους, δημιουργώντας υπεραξίες.» Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες ενίσχυσης της καινοτομίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά είναι αποσπασματικές και πως πρέπει να γίνουν και στη χώρα μας οργανωμένα βήματα με σχέδιο, καθώς «μεγάλο μέρος του AEΠ ανεπτυγμένων χωρών στηρίζεται σε startups». Υπογράμμισε ότι πρέπει «να δούμε από την αρχή μέχρι το τέλος τα κίνητρα και τη βοήθεια που χρειάζεται ένας εφευρέτης ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης που θα καθορίσει το τι θα πρέπει να αλλάξει στη νομοθεσία αλλά και στα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν ώστε στο τέλος να έχουμε ένα αποτέλεσμα και σε έναν χρόνο να έχουμε καταλήξει στα δέκα πράγματα, θεσμικά, που θα πρέπει να γίνουν».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τσακούμης, Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) ανέδειξε το γεγονός ότι «πλημμυριζόμαστε από χρηματοδοτήσεις σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο να υπάρξουν καινοτόμα προϊόντα. Όλοι μας προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό. Η ουσία όμως είναι να υπάρξει οργάνωση. Ο επιστημονικός κόσμος προσπαθεί να βελτιώνεται διαρκώς και να βρίσκουμε καινούριες λύσεις είναι σημαντικό όμως να υπάρξει συντονισμός ώστε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα που θα προστατεύουν αυτές τις προσπάθειες». Και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ έθεσε ως στόχο, σε έξι μήνες με έναν χρόνο να έχουν σημειωθεί βήματα προόδου.
Ο κ. Αναστάσιος Θωμόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια η ΕΑΒΙ έχει μπει σε τροχιά λειτουργίας και «διεκδικεί και αναλαμβάνει σταθερά τη θέση της στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, τόσο μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει, όσο και με τη συμμετοχή της και συνδιοργάνωση ημερίδων όπως η σημερινή. Σκοπός της ΕΑΒΙ είναι να παρέχει τα κατάλληλα εφόδια σε επίπεδο γνωσιακό αλλά και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, ώστε να συμβάλει στη διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».
Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης της πρώτης ημέρας, αναλύθηκε ο ρόλος του μηχανικού στη δημιουργία και στην προστασία της διανοητικής βιομηχανικής ιδιοκτησίας από τον κ. Δημήτριο Σταφυλά, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ, Εξεταστή Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (principal patent examiner), Προϊστάμενο Τμήματος Εφευρέσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΟΒΙ, Μέλος ΔΣ ΕΑΒΙ.
Για την ανάγκη χαρτογράφησης των εφευρέσεων (patent landscape) που στοχεύουν στη μετρίαση της κλιματικής αλλαγής μίλησε ο Δρ Γεώργιος Ασημόπουλος, Χημικός - Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης, ΟΒΙ.
O Δρ Πάρις Κοκορότσικος, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονικός Σύμβουλος Διεθνούς Ένωσης Επιστημονικών Πάρκων (International Association of Science Parks, IASP) - Επιστημονικός Σύμβουλος Thess INTEC, έκανε λόγο για ένα πάρκο καινοτομίας για μηχανικούς και εφευρέτες που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων καθώς και επιχειρήσεων με σημαντικές προοπτικές εξωστρεφούς και εξαγωγικής δραστηριότητας.
Κλείνοντας την πρώτη ημέρα της διημερίδας, ο Δρ Νικόλαος Κανόπουλος, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος Brite Solar Technologies αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία ενός μηχανικού εφευρέτη.
Συντονιστής των εργασιών της διημερίδας είναι ο Δρ. Λάμπρος Πυργιώτης, Μέλος ΔΣ ΟΒΙ - Εκπρόσωπος ΤΕΕ, Μέλος ΔΣ ΕΑΒΙ.
Η διημερίδα συνεχίζεται σήμερα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 και οι θεματικές που θα αναπτυχθούν κατά τη δεύτερη ημέρα είναι οι ακόλουθες:
10:00 – 10:45 ΕΑΒΙ: Πλαίσιο λειτουργίας - Δράσεις και ρόλος στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας
Δρ Ιωάννης Κατσογιάννης, Αν. Καθηγητής Τεχνολογίας Περιβάλλοντος - Τμήμα Χημείας ΑΠΘ, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Πρόεδρος ΕΑΒΙ, μέλος ΔΣ ΟΒΙ
10:45 - 11:30 Οι ρόλοι των πιστοποιημένων από το ΤΕΕ επόπτη και καθοδηγητή στα σύγχρονα προγράμματα μαθητείας συμβούλων ευρεσιτεχνίας
Δρ Γεώργιος Παπαδάκος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Επιμελητής Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής ΤΕΕ για θέματα Υποδομών Ποιότητας
11:30 – 12:00 Η σταδιοδρομία ενός μηχανικού συμβούλου ευρεσιτεχνίας
Δρ Μανόλης Σαμουηλίδης, Καθηγητής Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Ειδικός Πληρεξούσιος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Attorney).