Όταν ο Λι διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 την Τρίτη στην πόλη Μπαοντίνγκ της βόρειας Κίνας, ήταν βέβαιος ότι θα υποχρεωνόταν να παραμείνει για πέντε ημέρες σε καραντίνα σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο, όπως προβλεπόταν στο πλαίσιο της αυστηρής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την επόμενη ημέρα, όμως, η κινεζική κυβέρνηση χαλάρωσε αιφνιδιαστικά τα περιοριστικά μέτρα και στον 30χρονο Λι επετράπη να αναρρώσει στο σπίτι του. Αυτή η ξαφνική αλλαγή τον βρήκε απροετοίμαστο, αφού δεν είχε φάρμακα στο σπίτι του για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός. «Δεν μπορούσα να αγοράσω φάρμακα και έξω από τα φαρμακεία σχηματίζονταν μεγάλες ουρές», είπε ο Λι στο πρακτορείο Reuters.
Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της Covid-19 στην κεντρική Κίνα, αρκετοί πολίτες άρχισαν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης που οδηγούσε σε δρακόντεια lockdowns με καταστροφικό οικονομικό αντίκτυπο.
Η αλλαγή πολιτικής του Πεκίνου επευφημήθηκε από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ταυτόχρονα όμως προκάλεσε ανησυχία σε μια χώρα με σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, όπου οι πολίτες είχαν μάθει να φοβούνται τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός.
Ο περιορισμός των υποχρεωτικών μοριακών τεστ ανίχνευσης του ιού (PCR) στην Κίνα του 1,4 δισ. κατοίκων αποδυνάμωσε την ικανότητα των υγειονομικών αρχών να εντοπίζουν γρήγορα τα νέα κρούσματα και να ελέγχουν τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού σε κάθε κοινότητα. Μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, οι ειδικοί δεν έχουν κάνει προβλέψεις σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19. Τον Οκτώβριο προέβλεπαν τουλάχιστον 100 θανάτους για κάθε 100.000 μολύνσεις.
Ελλείψεις σε φάρμακα
Αναρτήσεις κατοίκων της Μπαοντίνγκ - μιας μεγαλούπολης με πληθυσμό 9,2 εκατομμυρίων - για ελλείψεις σε φάρμακα, κατέκλυσαν την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονταν.
Ορισμένα αποθέματα έχουν αναπληρωθεί, σύμφωνα με αυτοψία του Reuters, με φάρμακα για την ανακούφιση συμπτωμάτων κρυολογήματος να είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία. Ωστόσο, δημοφιλή κινεζικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση πυρετού και βήχα, καθώς και rapid tests, είναι δύσκολο να βρεθούν.
Ανάλογες ελλείψεις παρατηρούνται και σε διαδικτυακά φαρμακεία, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στις παραγγελίες που μπορεί να κάνει κάποιος.
Αξιωματούχοι προτρέπουν τους πολίτες να αναφέρουν αμέσως «ύποπτα» συμπτώματα, χρησιμοποιώντας αυτοδιαγνωστικά τεστ. Και αυτά όμως είναι δύσκολο να βρεθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο καθυστερημένης αντιμετώπισης της νόσου.
«Αναμφίβολα ο αριθμός των λοιμώξεων θα αυξηθεί» τις επόμενες εβδομάδες, ανεξαρτήτως των στοιχείων που θα προκύψουν από τις δειγματοληψίες, λέει ο Μπεν Κάουλινγκ, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Η Κίνα διαθέτει 138.100 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δήλωσε πρόσφατα ένας αξιωματούχος Υγείας. Ο αριθμός αυτός θεωρείται χαμηλός για τον πληθυσμό της αχανούς χώρας.
«Δεν χρειαζόμαστε θέρμανση γιατί είμαστε θερμόαιμοι»
Καθώς ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 αναρρώνουν στο σπίτι, η πόλη Μπαοντίνγκ πλήττεται από τη χειμερινή κρίση στην παροχή θέρμανσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
Η 20χρονη Γουάνγκ εξηγεί στο Reuters πως η θερμοκρασία στο σπίτι της δεν ξεπερνά τους 18°C και δύο μέλη της οικογένειάς της έχουν διαγνωστεί θετικά στην Covid-19. «Αστειευόμαστε λέγοντας ότι οι κάτοικοι του Μπαοντίνγκ δεν χρειαζόμαστε θέρμανση γιατί είμαστε θερμόαιμοι», λέει.
Οι υγειονομικές αρχές υπογραμμίζουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη κατά της Covid-19, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης για τους πολίτες άνω των 65 ετών είναι πενταπλάσιος από εκείνον που διατρέχουν οι νεότεροι. Στους άνω των 75 ετών είναι επταπλάσιος και στους άνω των 85 είναι εννεαπλάσιος. Η πιθανότητα θανάτου είναι αντιστοίχως μεγαλύτερη κατά 90, 220 και 570 φορές, σύμφωνα με αξιωματούχο του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας.
Ο Γιανγκ, ένας 64χρονος αγρότης που είναι πλήρως εμβολιασμένος και δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, λέει στο Reuters πως δεν φοβάται την Covid-19.
Από τότε που χαλάρωσαν οι περιορισμοί για την πανδημία, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει κάποιον θάνατο που να αποδίδεται στη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα αριθμεί 5.235 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας, όταν τα θύματα της νόσου στις ΗΠΑ ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ