Ιαπωνία: Παρουσίασε το νέο αμυντικό της δόγμα, με στόχο να αντιμετωπίσει τις απειλές από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Παρουσίασε το νέο αμυντικό της δόγμα, με στόχο να αντιμετωπίσει τις απειλές από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη χώρα η οποία διαθέτει ένα ειρηνιστικό Σύνταγμα, αλλά είναι αντιμέτωπη με ένα ολοένα και πιο τεταμένο γεωπολιτικό περιφερειακό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη χώρα η οποία διαθέτει ένα ειρηνιστικό Σύνταγμα, αλλά είναι αντιμέτωπη με ένα ολοένα και πιο τεταμένο γεωπολιτικό περιφερειακό πλαίσιο.

Η Ιαπωνία σκοπεύει, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης της αμυντικής της πολιτικής εδώ και δεκαετίες, να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, να αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων της και να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες αντίστοιχης νοοτροπίας προκειμένου να αποτρέψει απειλές στην διεθνής τάξη.

Οι αλλαγές αυτές, τις οποίες στηρίζει η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας, αποτελούν τη μεγαλύτερη στροφή της χώρας, το ειρηνιστικό Σύνταγμα της οποίας (υιοθετήθηκε μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) της απαγορεύει επί της αρχής να διαθέτει πραγματικό στρατό.

Το νέο ιαπωνικό αμυντικό δόγμα παρουσιάζεται σε τρία έγγραφα, τα οποία αναφέρονται ξεκάθαρα στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Κινεζική «στρατηγική πρόκληση»

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει συνταράξει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», επισημαίνεται στα έγγραφα.

«Η άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση που εγείρει η Κίνα στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ιαπωνίας» χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή ανησυχία για την Ιαπωνία και τη διεθνή κοινότητα».

Βασικό στοιχείο της «στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» της Ιαπωνίας είναι ο διπλασιασμός των ετήσιων αμυντικών δαπανών της χώρας, για να φτάσουν από το 1% του ΑΕΠ στο 2% ως το 2027.

Η χώρα εξάλλου θα αποκτήσει «ικανότητα αντεπίθεσης», γεγονός που θα της επιτρέψει να πλήξει στόχους που απειλούν το αρχιπέλαγος από γειτονικές χώρες.

«Η ικανότητα αντεπίθεσης είναι απαραίτητη», υπογραμμίζεται στα έγγραφα, ενώ επισημαίνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα -- δηλαδή να αναχαιτίζονται πύραυλοι προτού πέσουν στο ιαπωνικό έδαφος-- δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Ωστόσο τονίζεται ότι κανένα προληπτικό πλήγμα «δεν θα γίνει ανεκτό», βάσει του Συντάγματος.

Τα κυβερνητικά έγγραφα κάνουν λόγο για αμερικανικούς πυραύλους Κρουζ Tomahawk, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να έχουν μεταδώσει πρόσφατα ότι η Ιαπωνία επιθυμεί να αποκτήσει έως και 500, καθώς και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SM-6.

Η παρουσία των Δυνάμεων Αυτοάμυνας στα πιο νότια νησιά της Ιαπωνίας, που βρίσκονται πιο κοντά στην Ταϊβάν απ’ ό,τι στην Κίνα, θα πρέπει επίσης να αυξηθεί, ενώ σχεδόν θα τριπλασιαστούν οι μονάδες αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Βορειοκορεάτικη «απειλή»

Εξάλλου στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Ιαπωνία σκοπεύει να ενισχύσει τις ικανότητες του λιμενικού της και να ενισχύσει τη συνεργασία με τον στρατό και το λιμενικό άλλων χωρών, χωρίς ωστόσο να δίνονται άλλες διευκρινίσεις.

Η ανησυχία της Ιαπωνίας για τις κινήσεις της Κίνας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, όταν το Πεκίνο αύξησε τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, στη διάρκεια των οποίων πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.

Η νέα εθνική αμυντική στρατηγική αναφέρεται και στις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ αποτελούν «την πιο σοβαρή και άμεση απειλή για την Ιαπωνία».

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, «η επιθυμία της να καταφύγει στη βία για να πετύχει τους στόχους ασφαλείας της, όπως στην Ουκρανία, είναι προφανής» και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού καθώς και η στρατηγική της συνεργασία με την Κίνα «εγείρουν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια».

Λ. Οίκος: Θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει» τη στρατιωτική συμμαχία με την Ουάσινγκτον

Το νέο αμυντικό δόγμα, που ανακοινώθηκε σήμερα από την Ιαπωνία, «θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει» τη στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ, εκτιμά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο στόχος της Ιαπωνίας να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της στην άμυνα θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης του αμυντικού δόγματός της εδώ και δεκαετίες, η Ιαπωνία προβλέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της μέχρι το 2% του ΑΕΠ της έως το 2027 (έναντι περίπου 1% σήμερα), να ενοποιήσει τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεών της και να αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων της για να επιχειρήσει κυρίως να αντισταθμίσει την κινεζική στρατιωτική ισχύ, η οποία χαρακτηρίζεται από το Τόκιο «άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση» για την ασφάλεια του αρχιπελάγους.

Στα κυβερνητικά έγγραφα αναφέρονται οι αμερικανικοί πύραυλοι Τόμαχοκ, για τους οποίους τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα πως η Ιαπωνία επιθυμεί να αποκτήσει έως 500, καθώς και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς SM-6.

«Η θεμελιώδης ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μας είναι η πιο επείγουσα πρόκληση μέσα σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας», είχε υπογραμμίσει το περασμένο σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πως η πρωτοβουλία του Τόκιο φανερώνει «την ένθερμη δέσμευση της Ιαπωνίας στη διατήρηση της διεθνούς τάξης που είναι βασισμένη σε κανόνες και σε μια ελέυθερη και ανοικτή περιφέρεια Ινδίας- Ειρήνικού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider