Νέος σεισμός 6,4 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία - Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια νέων κτηρίων που κατέρρευσαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος σεισμός 6,4 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία - Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια νέων κτηρίων που κατέρρευσαν
Τουλάχιστον 8 τραυματίες από τη δόνηση της Δευτέρας, 2 εβδομάδες μετά από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση: 21:11

Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας 2 εβδομάδες μετά από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:000 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) σε περιοχή 20 χλμ δυτικά της Αντιόχειας και75 χλμ. της Λατάκιας στη Συρία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD ανέφερε ότι ακολούθησε μετασεισμός 5,8 βαθμών λίγο αργότερα με επίκεντρο την πόλη Σαμαντάγκ στην επαρχία Χατάι. Σύμφωνα με την AFAD, ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 7 χλμ.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Σαμαντάγκ, μετά από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση στην πόλη ενώ έχουν κατεδαφιστεί ορισμένα κτήρια. Ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι εντός των κτηρίων που κατέρρευσαν. Τα τουρκικά media κάνουν λόγο για τουλάχιστον 8 τραυματίες από τον σημερινό σεισμό.

Η AFAD κάλεσε τους πολίτες στις παράκτιες περιοχές να αποφεύγουν από τις παραλίες καθώς υπάρχει κίνδυνος αύξησης της στάθμης των νερών έως και 50 εκατοστά. Μετά από λίγο, η εν λόγω ειδοποίηση ήρθη.

Σημειώνεται πως μέσα στις τελευταίες 72 ώρες έχουν γίνει αισθητοί 36 σεισμοί στην κεντρική Τουρκία.

Όπως ανέφερε το Reuters, οι τουρκικές αρχές ελέγχουν το κατά πόσο ο νέος σεισμός έχει προκαλέσει καινούργιες καταστροφές στις πληγείσες περιοχές.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια στην Αντάκια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους σεισμόπληκτους και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε καταρρεύσεις ήδη κατεστραμμένων κτιρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Σύμφωνα με την AFAD, περισσότεροι από 6.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Τα θύματα των σημερινών σεισμών προστίθενται στη μακάβρια λίστα των νεκρών από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 46.000 θάνατοι σε Τουρκία και Συρία, απολογισμός που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Πηγή φωτό: Getty Images

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεισμοί Τουρκία: Ξεκινά άμεσα η κατασκευή 200.000 σπιτιών, είπε ο Ερντογάν

Τουρκία: Ολοκληρώνονται οι προσπάθειες διάσωσης - Πάνω από 46.000 οι νεκροί

gazzetta
gazzetta reader insider insider