Βελτίωση των δυνατοτήτων των υπαλλήλων ενός δήμου, σημαίνει βελτίωση της λειτουργίας του. Και κατ’ επέκταση, η βελτίωση της λειτουργίας τού δήμου επιφέρει την αναβάθμιση και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Πάνω σε αυτό το πολύ λογικό πλαίσιο, κινήθηκε ο δήμος Παλαιού Φαλήρου και σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προχώρησε στην οργάνωση ενός κύκλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους εργαζόμενους.
Δεν πρόκειται για μονοήμερα ή διήμερα «πεταχτά» σεμινάρια, αλλά για έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό κύκλο, μέσα στο πνεύμα της δια βίου μάθησης, που διήρκησε δύο μήνες και πέρα από τη γνώση και την επιμόρφωση που πρόσφερε, επέφερε και την επικαιροποίηση των όποιων ικανοτήτων προϋπήρχαν ή την ένταξη και την εξοικείωση στα νέα δεδομένα της εποχής. Γιατί κατά τα ψέματα... Οι δήμοι εισέρχονται σταδιακά στην ψηφιακή εποχή (ειδικά από την πανδημία και μετά), οι υπηρεσίες ψηφιοποιούνται η μια μετά την άλλη προς καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, οι εγκαταστάσεις και τα μέσα αναβαθμίζονται προς καλύτερη και ασφαλέστερη απόδοση, η στρατηγική γενικότερα εκσυγχρονίζεται προς ταχύτερη επίλυση των όποιων προβλημάτων, οπότε μοιραία αυξάνουν κατακόρυφα και οι απαιτήσεις των δυνατοτήτων του προσωπικού.
Τα θέματα και τα γνωστικά αντικείμενα του εκπαιδευτικού κύκλου αναπτύχθηκαν από καθηγητές του Πανεπιστημίου, από τεχνοκράτες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αφορούσαν στη διοίκηση των ΟΤΑ και ειδικότερα στη διοίκηση οργανισμών, στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και στη χρηματοοικονομική διοίκηση των ΟΤΑ. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση του γνωσιακού υπόβαθρου των εργαζομένων και η βελτιστοποίηση της απόδοσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος έγινε και παράδοση στους συμμετέχοντες πιστοποιητικών επιμόρφωσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ουσιαστικά πρόκειται για ανάπτυξη της κουλτούρας μάθησης και για ανάπτυξη των δεξιοτήτων στον τομέα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Παλαιού Φαλήρου Παναγιώτης Καρούμπαλης και εξηγεί:
«Στη νέα εποχή που έρχεται, θα πρέπει να μπορούν οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν, θα πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικές και στρατηγικές κατάλληλες για τη σύγχρονη λειτουργία του δήμου και για την υψηλότερη απόδοσή του. Αυτό φυσικά είναι προς όφελος και του δήμου και του δημότη, γιατί ο σκοπός μας είναι διττός. Ο τελικός αποδέκτης είναι ο πολίτης, αφού βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά είναι και η εσωτερική λειτουργία του δήμου και η βελτίωση της απόδοσής του. Αυτό είναι το σκεπτικό μας και πάνω σε αυτό το πνεύμα, προχώρησε αυτή η πρωτοβουλία από τον δήμαρχό μας Γιάννη Φωστηρόπουλο».
Και για την είσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή ο κ. Καρούμπαλης προσθέτει: «Πρέπει να ακολουθήσει σε αυτό ολόκληρος ο δήμος και μέρος του δήμου είναι πλέον και η πληροφορική, οι σύγχρονες τεχνολογίες και ο σύγχρονος τρόπος διοίκησης».
Ως προς τον εκπαιδευτικό κύκλο αλλά και τη συνεργασία με το ΕΚΠΑ, τονίζει: «Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει χρονική διάρκεια δύο μηνών και έγινε είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το ανέλαβε το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου και διευθυντή Δημήτρη Καινούργιου. Ελπίζουμε να συνεχιστεί, γιατί ως δήμος αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της δια βίου μάθησης πάνω στις διαρκώς εξελισσόμενες απαιτήσεις που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευελπιστούμε σε αυτές τις γνωστικές δεξιότητες που αναπτύχθηκαν και στα αποτελέσματα που θα επιφέρουν. Με το Πανεπιστήμιο έχουμε ανοιχτές συνεργασίες και θα συνεχιστεί και όπου αλλού υπάρχει πεδίο για να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία μας. Μέσα από αυτή τη συνέργεια προάγεται μια υγιής εταιρική και κοινωνική κουλτούρα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μέσα στο πνεύμα συνεργατικότητας και ομαδικότητας που πρέπει να υπάρχει σ’ έναν δήμο».
Ο εκπαιδευτικός κύκλος αφορούσε γενικά όλους τους εργαζόμενους και στην ερώτηση αν υπήρχε ανταπόκριση από τη μεριά τους, απαντά: «Υπήρξε αρκετά μεγάλη ανταπόκριση. Ήταν ένας ολοκληρωμένος δίμηνος κύκλος, είχε λοιπόν μια πληρότητα και αποδίδεται δίπλωμα. Προσωπικά θεωρώ πως ένα τέτοιο πρόγραμμα προάγει την κουλτούρα της μάθησης και της εξοικείωσης στα δεδομένα της εποχής».
Και καταλήγει ο γενικός γραμματέας του δήμου Παλαιού Φαλήρου: «Εμείς ως δημοτική Αρχή πιστεύουμε πως το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του και επομένως η δια βίου μάθηση και η ενίσχυση του γνωσιακού υπόβαθρου των εργαζομένων, είναι προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και των δημοτών, που είναι οι αποδέκτες των δημοτικών υπηρεσιών και φυσικά είναι και προς όφελος του ίδιου του δήμου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ