Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που έχει ξεκάθαρη θέση μέσα στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ενώ άσκησε κριτική και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο χαρακτήρισε την «ίδια ξαναζεσταμένη συνταγή ενός προγράμματος Θεσσαλονίκη 2, το οποίο δεν βγαίνει».
Αναλυτικά, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε:
Για τις εκλογές και την αυτοδυναμία
Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει ξεκάθαρη θέση μας στο πολιτικό προεκλογικό σκηνικό. Και είναι η εξής: η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, πολλές εξωγενείς κρίσεις, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων. Η κυβέρνηση μας ως αυτοδύναμη , τέσσερα χρόνια τώρα έχει καταφέρει να διαχειριστεί τις κρίσεις με επάρκεια. Και την υγειονομική και την ενεργειακή και την πληθωριστική. Σχεδόν διπλασιάσαμε τις επενδύσεις, έχουμε αυξήσει πολύ τις εξαγωγές, έχουμε αυξήσει τα εισοδήματα. Ο κατώτατος μισθός χάρη στη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας είναι πλέον στα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ. 20% αύξηση σε τέσσερα χρόνια. Αυξήσαμε τις συντάξεις, πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια ….Κάναμε κάποια βήματα μπροστά από το 2019. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα. Ξέρουμε ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Ξέρουμε ότι το Κράτος σε πολλές πτυχές του δεν λειτουργεί σωστά όμως έχουμε την εντιμότητα και την ειλικρίνεια να αναγνωρίζουμε πού δεν πήγαμε καλά και να λέμε ότι αυτό που έχει πάει λάθος εμείς θα το διορθώσουμε.
Αυτό δεν το βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει αλλάξει ούτε αρχηγό ούτε ηγετική ομάδα και το κυριότερο ενώ έχει ηττηθεί η πολιτική του το 2019 επαναφέρει τις ίδιες ιδέες, τα ίδια πρόσωπα, το ίδιο τοξικό ύφος .
Για πιθανή μετεκλογική συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ
Ο κύριος Ανδρουλάκης αυτή τη στιγμή παίρνει μια πολύ σκληρή θέση και λέει ότι δεν θέλει ως πρωθυπουργό ούτε τον αρχηγό του πρώτου κόμματος ούτε του δεύτερου κόμματος. Μας λέει ουσιαστικά ότι βλέπει μόνο τον εαυτό του ως πρωθυπουργό ή κάποιον άγνωστο Χ. Είναι μια απαράδεκτη θέση για τη Δημοκρατία, δεν δείχνει σεβασμό προς την ψήφο των πολιτών, κλείνει την πόρτα οποιασδήποτε παραγωγικής συζήτησης με τον κύριο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Αλλά και προγραμματικά. Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί δυστυχώς και αυτό διγλωσσία. Η χώρα πρέπει να κάνει άλματα προς τα εμπρός, να ψηφίσει και να εφαρμόσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Η μεταρρύθμιση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων –ο νέος ΕΦΚΑ δίνει πλέον συντάξεις σε δύο μήνες αντί για δύο χρόνια- καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Σ’ ένα σενάριο συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα μαλώνουμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα.
Με τα σημερινά δεδομένα και τις σκληρές γραμμές που έχει θέσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τις θέσεις που έχει λάβει, η συζήτηση και η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση. Η χώρα πρέπει να κάνει άλματα.
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται με την ίδια ξαναζεσταμένη συνταγή ενός προγράμματος Θεσσαλονίκη 2, το οποίο δεν βγαίνει. Δημοσιονομικά μας εκτροχιάζει και βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες τη στιγμή που είμαστε σε μονοπάτι κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες δουλειές, καλύτερες αμοιβές και μία κοινωνία, η οποία μπορεί να είναι αισιόδοξη.
Για την «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ
( Σ αυτήν την περίπτωση) θα μπούμε σε αστάθεια διότι δεν υπάρχει καμία προγραμματική σύγκλιση(μεταξύ των πιθανών εταίρων). Ουσιαστικά υπάρχει ένας τρίτος παίκτης που τον κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχει, είναι ο κύριος Βαρουφάκης.
…Δεν βγαίνουν τα νούμερα για πρώτο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι δεύτερο κόμμα. Το βασικό σενάριο είναι ότι έχουμε δεύτερο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα ΠΑΣΟΚ, τέταρτο κόμμα ΚΚΕ ή Βαρουφάκη. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα πλέγμα συμμαχιών που ανοίγουν την πόρτα του φρενοκομείου.
Η χαλαρή ψήφος ή μια ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα αστάθειας στη χώρα.
Για την υπόθεση Κασιδιάρη
Πρέπει να απαντήσουμε στο εξής απλό ερώτημα: Θέλουμε μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή, ναι ή όχι; Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «δεν ξέρω, ίσως…» και τελικά καταψήφισε τη μόνη διάταξη που τελικά δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα λόγια δημοκράτες και στην πράξη όταν πρέπει να πάρουν μια θέση ευθύνης δεν την παίρνουν.
Καταψήφισαν τη μόνη διάταξη που δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο και η οποία έβαλε φραγμό στον Κασιδιάρη να ξαναμπεί στη Βουλή. Έφεραν μια διάταξη, η οποία ήταν αντισυνταγματική. Το άρθρο 51 του Συντάγματος ορίζει ότι πρέπει να είσαι τελεσίδικα καταδικασμένος για να αποκλειστείς από τις εκλογές και έφεραν μια διάταξη, η οποία λέει ότι και πρωτόδικα καταδικασμένος να είσαι αποκλείεσαι. Αυτό είναι αντισυνταγματικό.
Επιπλέον μιλούν για “ Δικαιοσύνη παντού” αλλά προσβάλλουν το κύρος των δικαστών. Εννέα δικαστές δικαίωσαν τη διάταξη της Ν.Δ.
Εμείς εγκαίρως, από το 2021, φέραμε ένα νόμο ο οποίος τότε υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός τι έλεγε; Ότι δεν μπορεί κάποιος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση και βρίσκεται στη φυλακή, να είναι αρχηγός ενός κόμματος. Αυτή ήταν η βάση, το 2021 και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη διάταξη που έβαλε φρένο στον Κασιδιάρη. Ήταν απόντες από αυτήν τη μάχη, μια μάχη που δόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, κερδήθηκε για χάρη της Δημοκρατίας. ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 δεν ήταν παρόντες, δυστυχώς.
Για επαφές του Μεγάρου Μαξίμου με αρχηγούς ακροδεξιών κομμάτων, που πήραν το πράσινο φως να κατέβουν στις εκλογές;
Αυτά είναι αστεία πράγματα. Απαντώ, κατηγορηματικά όχι. Δεν υπάρχει καμία ανοιχτή πόρτα, καμία συζήτηση, δεν υπήρξε ποτέ….Αυτό που βλέπω είναι η εξωτερίκευση της ενοχικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο φαινόμενο Κασιδιάρη. Ψαρεύει σε θολά νερά για την αντισυστημική ψήφο και δεν πήρε μια θέση ευθύνης.
Για έκθεση ΟΟΣΑ και Έκθεση των «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα»
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, που έχει γίνει σημαία ευκαιρίας τις τελευταίες ημέρες για την αντιπολίτευση, συντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με εκτιμήσεις και όχι με πραγματικά δεδομένα, όπως οφείλουν να έχουν. Στη σελίδα 36 αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις, όχι πραγματικά δεδομένα. Δεν έχει τα πραγματικά δεδομένα των μισθών. Δεν έχει συμπεριλάβει την τρίτη και μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού. Σωρευτικά ο κατώτατος μισθός, επαναλαμβάνω, το 2019 τον παραλάβαμε 650 ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον έχουμε πάει 780 ευρώ. Είναι 20% αύξηση . Η έκθεση δεν έχει λάβει επίσης υπόψη τις έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα για την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση, τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν. Υπάρχουν, δηλαδή, διάφοροι παράγοντες που δεν έχουν καταμετρηθεί. Πρόκειται για εκτιμήσεις και όχι πραγματικά δεδομένα.
…. Η έκθεση των «Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα» πάλι έχει κάποια σοβαρά μεθοδολογικά προβλήματα. Μας λέει ότι σε δικτατορίες, αυταρχικά στρατιωτικά καθεστώτα της Αφρικής και άλλων ηπείρων, έχουν περισσότερη ελευθερία οι δημοσιογράφοι και ο Τύπος. Λέει για παράδειγμα ότι η Μπουρκίνα Φάσο στην Αφρική έχει θέση 58 στην ελευθερία του Τύπου βρίσκεται δηλαδή σε καλύτερη θέση από μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.