Με πόσα χρήματα μπαίνετε στο πλουσιότερο 1% στον πλανήτη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με πόσα χρήματα μπαίνετε στο πλουσιότερο 1% στον πλανήτη
Έναν «χάρτη» σχετικά με το πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για να γίνει κομμάτι του πλουσιότερου 1% μιας σειράς χωρών, δημοσίευσε η Knight Frank.

Έναν «χάρτη» σχετικά με το πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για να γίνει κομμάτι του πλουσιότερου 1% μιας σειράς χωρών, δημοσίευσε η Knight Frank.

Αν για παράδειγμα, θέλετε να ενταχθείτε στο πλουσιότερο 1% του Μονακό, θα χρειαστείτε μια περιουσία με... οκτώ ψηφία. Ειδικότερα, χρειάζονται 12,4 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει κανείς μέρος της αφρόκρεμας του μικροσκοπικού πριγκιπάτου της Μεσογείου, όπου οι δισεκατομμυριούχοι κάτοικοί του, όπως ο Βρετανός βιομήχανος Τζιμ Ράτκλιφ και ο πρόεδρος της Walgreens Boots Alliance, Στέφανο Πεσίνα, απολαμβάνουν συνήθως διάφορες φοροαπαλλαγές.

Η Ελβετία και η Αυστραλία έχουν τα αμέσως επόμενα υψηλότερα κριτήρια για το 1%, καθώς είναι «υποχρεωτική» η καθαρή περιουσία των 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων και 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, με 5,1 εκατομμύρια δολάρια είστε «μέσα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η πανδημία και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το «όριο» εισόδου στην ελίτ του Μονακό είναι 200 φορές μεγαλύτερο από τα 57.000 δολάρια για την εισαγωγή στο πιο προνομιούχο 1% στις Φιλιππίνες, που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της έρευνας. Στον «πάτο» της σχετικής λίστας βρίσκεται η Κένυα, καθώς με 20.000 δολάρια, θεωρείσαι... κροίσος.

Μάλιστα, ενώ νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα σε όλο τον κόσμο αισθάνονται το βάρος του πληθωρισμού, που τα ανάγκασε να ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα και στέγαση, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν προσθέσει σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις περιουσίες τους φέτος, με τον ιδρυτή της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ να είναι ο πλέον ωφελημένος.

Πάντως, ο αριθμός των ζάμπλουτων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 3,8% το 2022 σε περίπου 580.000. Ωστόσο, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, είδαν τους εκατομμυριούχους τους να αυξάνονται πέρυσι, εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση. Ο Λίαμ Μπέιλι, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας του Knight Frank εκτιμά πως ο αριθμός των πλουσιότερων ανθρώπων διεθνώς θα βρεθεί ξανά σε άνοδο καθώς «προσαρμοζόμαστε σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι» - 4 «αντιδημοφιλείς» κανόνες από 65χρονο πολυεκατομμυριούχο

Η κρίσιμη επιχειρηματική συμβουλή του Μαρκ Κιούμπαν: Εκεί βγαίνουν τα «χοντρά» λεφτά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider