Η Ουκρανία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως είπε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε το Κίεβο για «απόλυτα ψέματα» σε σχέση με τις ουκρανικές δηλώσεις που υπαινίσσονται ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ανατινάξει τον σταθμό.
Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών έχει πολλές φορές απευθυνθεί και στις δύο πλευρές να σταματήσουν να βομβαρδίζουν την περιοχή πέριξ του εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία έχει εκφράσει τις σοβαρές της ανησυχίες για τις «προκλητικές ενέργειες» της Ουκρανίας.
Η Δύση, είπε ο Λαβρόφ, θέλει με κάποιον τρόπο να «παγώσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να κερδίσει χρόνο και να διοχετεύσει περισσότερα όπλα στη χώρα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι υιοθετούν μια «σχιζοφρενική» προσέγγιση στη σύγκρουση.
Η Δύση θέλει πρώτα να δει τη Ρωσία να χάνει στο πεδίο της μάχης και τους ηγέτες της να παραπέμπονται σε δίκη και μόνο τότε θα ασκήσει πιέσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία, κατέληξε ο Λαβρόφ.
Παράλληλα, διέψευσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σκοπίμως στοχοθετούν αμάχους στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι στοχοθετούν μόνο στρατιωτικές υποδομές ή άλλους στρατιωτικούς στόχους.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει την Μόσχα ότι στοχοθετεί πολιτικές υποδομές, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατοικίες.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ανέπτυξε στρατεύματα και βαρέα όπλα με στόχο πολιτικές υποδομές όπως σχολεία και κτίρια διαμερισμάτων στο πλαίσιο του πολέμου με την Ρωσία και χαρακτήρισε αυτές τις τακτικές εγκλήματα πολέμου.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι ασκεί «αναίσχυντες πιέσεις» σε χώρες της Αφρικής και στην Λατινική Αμερική για να συμμορφώνονται με μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας για την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι χώρες θα πρέπει να επιτρέπεται να επιλέγουν πως να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με την Ρωσία.
Η Δύση έχει επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά πολλές χώρες στον αναπτυσσόμενο χώρο, ανάμεσά τους και οι ασιάτες γίγαντες Κίνα και Ινδία, δεν έχουν λάβει ανάλογα μέτρα κατά της Μόσχας.
Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ