Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς σκέφτονται στο Βερολίνο την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς σκέφτονται στο Βερολίνο την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία
Ένταξη μόνο των ελεγχόμενων από το Κίεβο ουκρανικών εδαφών στο ΝΑΤΟ, προτείνει στέλεχος του SPD.

Αναζωπυρώνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την ένταξη της Ουκρανίας στη βορειο-ατλαντικής συμμαχίας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ενδεικτική των τάσεων που υπάρχουν στο κόμμα του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, δηλαδή το SPD, είναι η συνέντευξη την οποία έδωσε στη Zeit, Μίκαελ Ροτ, βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag και τέως υφυπουργός Ευρώπης στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Ροτ δεν θα πρέπει το ΝΑΤΟ να περιμένει την «τέλεια ειρήνη» για να εντάξει την Ουκρανία, αλλά να εντάξει το μέρος της χώρας το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση του Κίεβου, αφήνοντας εκτός ΝΑΤΟ το μέρος που -για την ώρα - ελέγχεται από τη Μόσχα.

Όχι σε τελεσίγραφα

Όπως ανέφερε ο Ροτ «θα πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρώπη από και ενάντια στη Ρωσία στο άμεσο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω ρητά μια προοπτική του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν υποθέτω ότι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός και η αποικιοκρατία μπορούν να τερματιστούν με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως έχετε στο μυαλό σας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το να λέει κανείς ότι «θα δώσουμε στη Ρωσία ένα χρόνο, μετά τον οποίο το ΝΑΤΟ θα είναι μέρος του πολέμου, θεωρώ έναν τέτοιο αυτοματισμό μάλλον ανεύθυνο».

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανέφερε πως «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ωστόσο, δεν είμαστε εμπόλεμη πλευρά, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Όσο δύσκολο και αν είναι για κάποιους από εμάς, πρέπει να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στην αποτροπή και την άμυνα στο μέλλον. Διότι ναι, η Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελεί ανυπολόγιστο κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης. Αλλά αμφιβάλλω αν μπορούμε να κάνουμε εντύπωση στο Κρεμλίνο με την απειλή "η Ουκρανία θα γίνει τώρα μέλος του ΝΑΤΟ». Ο Πούτιν είναι απίθανο να πεισθεί να υποχωρήσει, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τονίζει πως «η ιδέα για ένα τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ προς τον Πούτιν δεν γίνεται αποδεκτή, ούτε εντός της Γερμανίας ούτε εντός της Συμμαχίας. Δεν μπορούμε να καταφέρουμε ούτε τη Σουηδία να μπει γρήγορα στο ΝΑΤΟ, γιατί η Τουρκία και η Ουγγαρία αντιστέκονται για άθλιους λόγους. Πέρα από αυτό, δεν πρέπει να λέμε απλά: πλήρες ρίσκο, μετά από εμάς ο κατακλυσμός. Η φιλελεύθερη δημοκρατία μας έχει - ευτυχώς - περιορισμούς. Υπήρξαν λίγες κόκκινες γραμμές τους τελευταίους μήνες, για καλούς λόγους, αλλά η πιο σημαντική ήταν να μην γίνουμε εμείς οι ίδιοι κόμμα πολέμου ως ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να τηρήσουμε αυτή τη γραμμή», εξήγησε ο Ροτ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων τονίζει πως «ειδικά μετά την αποτυχημένη εξέγερση του αφεντικού της ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, δεν γνωρίζουμε σε ποια άλλα μέσα θα καταφύγει ο Πούτιν προκειμένου να αποτρέψει την ήττα. Τι θα γίνει αν επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια; Αυτή η χρονιά είναι η καθοριστική για την Ουκρανία. Πρόκειται πραγματικά για την επιβίωσή της ως κυρίαρχη χώρα. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσουμε και πάλι όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να εξοπλίσουμε τη χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον αγώνα της για την ελευθερία. Στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά».

«Σχέδιο Μάρσαλ»

Εξηγώντας τη θέση του περί παραπέρα στήριξη της Ουκρανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανέφερε πως:

- «Πρώτον, χρειαζόμαστε ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την ταχεία ανοικοδόμηση της ταλαιπωρημένης Ουκρανίας - διότι αυτό ενισχύει και τις αμυντικές της ικανότητες».

- «Δεύτερον, πρέπει να την εντάξουμε στην πιο σημαντική συμμαχία της Ευρώπης, δηλαδή στην ΕΕ».

- «Τρίτον, θα πρέπει να προσφέρουμε συμβατικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις υποστήριξης που θα εξασφαλίζουν την παράδοση δυτικών οπλικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας για τα επόμενα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, ανατρέπουμε τον υπολογισμό του Πούτιν ότι η δυτική βοήθεια θα στερέψει κάποια στιγμή. Και φυσικά, ανεξάρτητα από όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο».

Ένταξη της ελεγχόμενης από το Κίεβο Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο, ο Ροτ παραδέχεται πως «ο Πούτιν έχει πράγματι επανειλημμένα καταφέρει να δημιουργήσει αστάθεια μέσω των λεγόμενων παγωμένων συγκρούσεων, για παράδειγμα στη Γεωργία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΝΑΤΟ, τέτοιες χώρες με συγκρούσεις δεν έχουν καμία πιθανότητα να ενταχθούν στη Συμμαχία. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η γκρίζα ζώνη είναι ένα απειλητικό για τη ζωή μέρος και η Ουκρανία πρέπει να βγει από αυτήν, το συντομότερο δυνατό».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός πολιτικός εξηγεί πως «αντί για απειλή ή τελεσίγραφο προς τη Ρωσία», θα ήταν υπέρ της «ερμηνείας της συμβατικής βάσης για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ λίγο ευρύτερα». Με άλλα λόγια, δεν θα έθετε την «τέλεια ειρήνη ως προϋπόθεση για την ένταξη. Θα έπρεπε να πούμε, για παράδειγμα, ότι τα τμήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον αξιόπιστο έλεγχο της δημοκρατικής κυβέρνησης του Κιέβου θα πρέπει να γίνουν μέρος της επικράτειας του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό». «Το άρθρο 5 θα εφαρμοζόταν τότε και σε αυτά. Η υποχρέωση παροχής βοήθειας δεν θα ίσχυε ακόμη για άλλες περιοχές της Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δηλαδή, «η Ουκρανία θα γινόταν δεκτή ως ολόκληρη χώρα, αλλά ότι το άρθρο 5 δεν θα εφαρμοζόταν προς το παρόν στα εδάφη που η Ρωσία έχει καταλάβει κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι η τελική ειρηνευτική λύση θα βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας. Αυτό θα ήταν μια προσφορά με ισχύ, επίσης στο Κρεμλίνο», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΝΑΤΟ: Μετατρέπει σε φρούριο το Βίλνιους για τη σύνοδο κορυφής

Μπάιντεν: Ένας βασιλιάς και ένας πόλεμος στην ατζέντα της ευρωπαϊκής του περιοδείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider