Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε την Κυριακή για την Ευρώπη, όπου θα περάσει χρόνο σε τρεις χώρες.
Όπως αναφέρει το CNBC, μετά την άφιξή του το βράδυ στο Λονδίνο, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί την επόμενη μέρα με τον βασιλιά Κάρολο Γ' για πρώτη φορά από τότε που στέφθηκε. Ακολουθεί το κεντρικό «μενού» του ταξιδιού, δηλαδή η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα συζητήσουν τον πόλεμο και θα αναθεωρήσουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.
Η τελευταία στάση του Αμερικανού προέδρου είναι στο Ελσίνκι, όπου ο Μπάιντεν την Πέμπτη αναμένεται να γιορτάσει την επέκταση της Συμμαχίας, με τη Φινλανδία ως το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι το ταξίδι θα «δείξει την ηγεσία του προέδρου στην παγκόσμια σκηνή».
Αυτή είναι η ατζέντα του Μπάιντεν και τα θέματα που θα αντιμετωπίσει:
Λονδίνο
Ο Μπάιντεν φτάνει στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται να έχει πλήρες πρόγραμμα συναντήσεων τη Δευτέρα.
«Υπάρχουν πάντα πολλά να συζητηθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Μαξ Μπέργκμαν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ηγείται του Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ στο νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ (στην πρωθυπουργική κατοικία). Η συνάντηση θα λάβει τόπο σε μια περίοδο όπου το Συντηρητικό Κόμμα που ηγείται ο Σουνάκ, υστερεί πολύ σε σχέση με την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις.
Παρά την κλονισμένη πολιτική θέση του, ο Σουνάκ έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Μπάιντεν και θα είναι η έκτη συνάντησή τους από τότε που ο Σουνάκ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Μπέργκμαν είπε ότι η θητεία του Σουνάκ ήταν μια ωραία αλλαγή ρυθμού αφού «υπήρχαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον», τον προκάτοχο του Σουνάκ, καθώς τον θεωρούσαν «απρόβλεπτο και ενίοτε παρορμητικό».
Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τον βασιλιά στο Κάστρο του Ουίνδσορ, τη βασιλική κατοικία έξω από το Λονδίνο. Ο Μπάιντεν δεν παρευρέθηκε στη στέψη του Καρόλου - η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν πήγε στη θέση του - οπότε αυτή θα είναι η πρώτη τους συνάντηση.
Αναμένεται να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα που έχουν επικεντρωθεί και οι δύο ηγέτες, καθώς και στο πώς να χρηματοδοτήσουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Βίλνιους
Ο Μπάιντεν θα περάσει δύο ημέρες στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η οποία φιλοξενεί την ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με ηγέτες και θα εκφωνήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους.
Η συμμαχία έχει αναζωογονηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μέλη της προωθούν στρατιωτικό υλικό στη χώρα για να βοηθήσουν στην απόκρουση της εισβολής της Ρωσίας.
Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την Παρασκευή, όπως είπε, μια «δύσκολη απόφαση» να παρασχεθούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, μια κίνηση που η κυβέρνησή του είπε ότι ήταν καίριας σημασίας για τον αγώνα και ενισχύθηκε από την υπόσχεση της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει προσεκτικά τις αμφιλεγόμενες βόμβες. Ο Μπάιντεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από τους συμμάχους σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ θα έστελναν ένα όπλο στην Ουκρανία που περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών του ΝΑΤΟ έχουν απαγορεύσει, καθώς έχει ιστορικό στην πρόκληση πολλών απωλειών αμάχων.
Για τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, η σύνοδος κορυφής «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ παραμένει ενωμένο και η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν θα αποδώσει».
Αλλά το ΝΑΤΟ αγωνίζεται επίσης να γεφυρώσει τις διαφορές σε σημαντικά ζητήματα. Η Φινλανδία έγινε δεκτή στη συμμαχία φέτος, αλλά η ένταξη της Σουηδίας ανεστάλη από την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσο γρήγορα θα δοθεί μια πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα, θεωρώντας το ως έναν τρόπο αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας. Οι ΗΠΑ και άλλοι υποστηρίζουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.
Ένα θέμα έχει ήδη διευθετηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Η θητεία του Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε για ένα χρόνο, επειδή τα μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για έναν νέο ηγέτη της συμμαχίας.
Ο γερουσιαστής Θομ Τίλις, ο οποίος θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής, παρομοίασε τη συμμαχία με μια συγκέντρωση δεκάδων μελών μιας οικογένειας που τσακώνονται και συγκρούονται, αλλά παρ' όλα αυτά παραμένουν ενωμένα. «Στο τέλος της ημέρας, ξέρεις ότι είσαι οικογένεια», είπε ο Τίλις. Ο Τίλις ηγείται μιας δικομματικής αντιπροσωπείας μαζί με τη γερουσιαστή Τζιν Σαλίν, η οποία ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από πριν.
«Είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία μας και νομίζω ότι έχει γίνει ισχυρότερη μόνο ως αποτέλεσμα της ηγεσίας των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της ηγεσίας του Στόλτενμπεργκ και ως αποτέλεσμα της απειλής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και στη διεθνή τάξη», είπε η γερουσιαστής.
Ελσίνκι
Μετά από δύο νύχτες στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ελσίνκι. Η στάση φαντάζει λίγο ως «γύρος νίκης», αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια υπενθύμιση ημιτελών εργασιών.
Η σκανδιναβική χώρα τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, τερματίζοντας την ιστορία ουδετερότητας της και δείχνοντας πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε άλλα αποτελέσματα στην Ευρώπη.
Η Φινλανδία έπρεπε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, της οποίας η είσοδος έχει σταματήσει λόγω της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση όλων των μελών του για να επεκταθεί.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη και συναντήθηκε με τον Μπάιντεν για να συνεχίσει την πίεση για ένταξη. Αλλά υπάρχουν λίγες ελπίδες ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο Βίλνιους.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ελσίνκι ως «Σύνοδο Κορυφής Ηγετών ΗΠΑ-Σκανδιναβίας».
Είναι μια πολύ διαφορετική περίσταση από την τελευταία φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Ελσίνκι πριν από πέντε χρόνια.
Τότε, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν και διέλυσε τις ανησυχίες για τη ρωσική ανάμειξη στη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Τώρα ο Μπάιντεν μεταβαίνει στο Ελσίνκι για να δείξει πώς η κυβέρνησή του κράτησε τη γραμμή κατά της Μόσχας και διεύρυνε τις δυτικές άμυνες.