Με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η χώρα μας τίμησε τέσσερις διακεκριμένους νεοελληνιστές και φιλέλληνες της Ιταλίας. Πρόκειται για τους καθηγητές Μάσιμο Πέρι, Λουτσία Μαρκεζέλι Λουκά, Κατερίνα Γκρέκο και Μάρκο Γκάλντι.
Συγκεκριμένα, σε ειδική εκδήλωση, η πρέσβης Ελένη Σουρανή επέδωσε στις καθηγήτριες Μαρκεζέλι Λουκά και Κατερίνα Γκρέκο το παράσημο του Τάγματος της Ευποιίας.
Στην καθηγήτρια Κατερίνα Γκρέκο, διευθύντρια του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Μουσείου «Antonino Salinas» του Παλέρμο Σικελίας, ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας απονεμήθηκε ως αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής της για την οριστική επιστροφή του θραύσματος Fagan στη χώρα μας και στο Μουσείο της Ακρόπολης από το συγκεκριμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κάτω Ιταλίας.
Παράλληλα, στην καθηγήτρια Λουτσία Μαρκεζέλι Λουκά, καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, με απόφαση της κ. Σακελλαροπούλου, απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας ως αναγνώριση του σημαντικού επιστημονικού και μεταφραστικού έργου της, της πολυετούς συμβολής της στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και πολιτισμού στην Ιταλία, των ακούραστων προσπαθειών και της καθοριστικής συμβολή της για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων που διατήρησαν την έδρα έως και το 2010.
Ο Μάσσιμο Πέρι, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα από το 1977 έως το 2015, τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος ως αναγνώριση του σημαντικού επιστημονικού και μεταφραστικού έργου του και της πολυετούς συμβολής του στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και πολιτισμού στην Ιταλία.
Στον Μάρκο Γκάλντι, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Σαλέρνο, ιδρυτή και προέδρου της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας το 2014, απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος σε αναγνώριση της συμβολής του στην ανάδειξη της κοινής ιστορικής, πολιτιστικής και αξιακής κληρονομιάς του ελληνικού και του ιταλικού λαού, στη βάση και των ελληνικών καταβολών της Magna Grecia. Επίσης, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και για την υπεράσπιση, στη δημόσια σφαίρα, των ελληνικών δικαίων σε δύσκολες για τη χώρα εποχές, την ανιδιοτελή του προσφορά του στην Ελλάδα και την εδραιωμένη και αδερφική συνεργασία του με την ελληνική κοινότητα της Νάπολης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, η πρέσβης Ελένη Σουρανή, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και σε καθέναν-καθεμία χωριστά για τη συμβολή σας στην ενδυνάμωση των μακραίωνων ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν άρρηκτα τον ελληνικό και τον ιταλικό λαό, σε μία βαθιά ριζωμένη σχέση ειλικρινούς φιλίας, που θρέφει με τη σειρά της και τις εξαιρετικές σχέσεις των χωρών μας, στο παρόν και το μέλλον, ως στενών εταίρων και συμμάχων στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Ένα περιβάλλον προκλήσεων, στο οποίο Ελλάδα και Ιταλία, Έλληνες και Ιταλοί, αντλούμε δύναμη από την ιστορία μας, τα επιτεύγματά μας και τις δυνατότητες των λαών μας».
Οι τιμώμενοι καθηγητές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασαν την τεράστια συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τους προς την Ελλάδα, καθώς και την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η επαγγελματική πορεία τους έτυχε τόσο σημαντικής αναγνώρισης.
Σε ξεχωριστή τελετή, τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος και ο Αλμπέρτο Σαμονά, περιφερειακός σύμβουλος στην Σικελία έως το 2022, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ευόδωση των προσπαθειών για την οριστική επιστροφή του θραύσματος Fagan στην Ελλάδα από το Μουσείο Salinas του Παλέρμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ