G7: Υπεγράφη διακήρυξη για τη δημιουργία μακροπρόθεσμου πλαισίου ασφαλείας για την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G7: Υπεγράφη διακήρυξη για τη δημιουργία μακροπρόθεσμου πλαισίου ασφαλείας για την Ουκρανία
Οι προθέσεις της G7 να παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία είναι «λανθασμένες και επικίνδυνες», καθώς παραβιάζουν την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διασφαλίσεις προς την Ουκρανία πως θα της παράσχει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ασφάλειας, εφαρμόζοντας μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για να προσφέρει στο Κίεβο «την απαραίτητη χρηστή διακυβέρνηση για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές του φιλοδοξίες», περιέχονται σε διακήρυξη της G7 που υπεγράφη την Τετάρτη.

«Θεωρούμε ότι η παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, και ασυμβίβαστη με τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», ανέφερε η G7 στην κοινή δήλωση υποστήριξης.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι η G7 αναμένεται την Τετάρτη να συμφωνήσει σε ένα «σημαντικό διεθνές πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας», το οποίο θα «καθορίζει πώς οι σύμμαχοι θα στηρίξουν την Ουκρανία τα επόμενα χρόνια για να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποτρέψει και απαντήσει σε οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση».

«Η υποστήριξη της προόδου στην πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με επίσημες, πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες και η συντριπτική υποστήριξη των μελών του ΝΑΤΟ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Πρόεδρο Πούτιν και θα επιστρέψει την ειρήνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak.

Οι προθέσεις της G7 να παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία είναι «λανθασμένες και επικίνδυνες», καθώς παραβιάζουν την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ανακοίνωση της G7 έρχεται αφότου το ΝΑΤΟ δεν απήυθυνε πρόσκληση στην Ουκρανία να συμμετάσχει στον στρατιωτικό συνασπισμό σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, η οποία ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ είχε προαναγγείλει ότι θα περιλάμβανε ένα «ισχυρό, θετικό μήνυμα στην πορεία προς τα εμπρός» σχετικά με την ένταξη της στη Συμμαχία.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», ανέφερε το ανακοινωθέν, τονίζοντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ επισημοποίησαν ένα «ουσιαστικό πακέτο διευρυμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης» και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου το Κίεβο και οι σύμμαχοί του θα έχουν ισότιμο λόγο στη λήψη αποφάσεων και στις διαβουλεύσεις.

Το ανακοινωθέν παρείχε ελάχιστες ενδείξεις για την πρόοδο του Κιέβου προς την ένταξη, απηχώντας τη δήλωση του 2008 της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, κατά την οποία οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέλη.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επικρίνει την «άνευ προηγουμένου και παράλογου» έλλειψη χρονοδιαγράμματος για την προσχώρηση της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η αβεβαιότητα είναι αδυναμία» και «για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει κίνητρο για να συνεχίσει τον τρόμο».

Ωστόσο, χρησιμοποίησε μια πιο συμφιλιωτική νότα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη, λέγοντας ότι «η Ουκρανία κατανοεί ότι δεν μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ όσο ο πόλεμος συνεχίζεται» και ότι «κανείς δεν είναι διατεθειμένος να έχει παγκόσμιο πόλεμο, κάτι που είναι λογικό. και κατανοητό».

Αποτυγχάνοντας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι επαίνεσε την προοπτική ενός πλαισίου ασφαλείας.

«Τα καλύτερα νέα για την Ουκρανία είναι να είναι στο ΝΑΤΟ. Στο δρόμο μας προς το ΝΑΤΟ, θα θέλαμε να έχουμε τις εγγυήσεις ασφαλείας», είπε.

«Εάν σήμερα η G7 συμφωνήσει με την πρώτη δήλωση εγγυήσεων, αυτό θα είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, θα είναι ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία αναμένεται να ανακοινώσει η G7

Ουκρανία: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο

Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO ο Πολωνός πρόεδρος

gazzetta
gazzetta reader insider insider