ΠΟΥ: Ο καύσωνας μπορεί να οδηγήσει σε ρεκόρ τα κρούσματα δάγκειου πυρετού για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ: Ο καύσωνας μπορεί να οδηγήσει σε ρεκόρ τα κρούσματα δάγκειου πυρετού για το 2023
Φέτος ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για «4 εκατ. και πλέον» κρούσματα, ανάλογα κυρίως με την ασιατική περίοδο των μουσώνων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Παρασκευή ότι τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού θα μπορούσαν να φτάσουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, εν μέρει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του καύσωνα που ευνοεί τα κουνούπια που τον μεταδίδουν.

Τα ποσοστά του δάγκειου πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως, με τα αναφερόμενα κρούσματα από το 2000 να έχουν οκταπλασιαστεί και να φτάνουν τα 4,2 εκατ. το 2022, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η ασθένεια εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Χαρτούμ του Σουδάν για πρώτη φορά στα χρονικά, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο, ενώ η Ευρώπη ανέφερε αύξηση των κρουσμάτων και το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περισσότερες περιοχές.

Τον Ιανουάριο, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο δάγκειος πυρετός είναι η ταχύτερα εξαπλούμενη τροπική ασθένεια στον κόσμο και αποτελεί «απειλή πανδημίας».

Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός κινδυνεύει τώρα, δήλωσε ο Ραμάν Βελαγιουντχάν, ειδικός στο τμήμα ελέγχου των παραμελημένων τροπικών ασθενειών του ΠΟΥ, στους δημοσιογράφους στη Γενεύη την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2019 με 5,2 εκατ. κρούσματα σε 129 χώρες, δήλωσε το στέλεχος του Οργανισμού. Φέτος ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για «4 εκατ. και πλέον» κρούσματα, ανάλογα κυρίως με την ασιατική περίοδο των μουσώνων.

Οι περιοχές και τα συμπτώματα

Ήδη, έχουν αναφερθεί σχεδόν 3 εκατ. στην Αμερική, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση του νότου στη Βολιβία, την Παραγουάη και το Περού.

Η Αργεντινή, η οποία αντιμετώπισε ένα από τα χειρότερα κρούσματα δάγκειου πυρετού τα τελευταία χρόνια, αποστειρώνει τα κουνούπια χρησιμοποιώντας ακτινοβολία που μεταβάλλει το DNA τους πριν τα απελευθερώσει στη φύση.

Ο ΠΟΥ λέει ότι τα αναφερόμενα κρούσματα της νόσου, η οποία προκαλεί πυρετό και μυϊκό πόνο, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού των παγκόσμιων μολύνσεων, καθώς τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Είναι θανατηφόρος σε λιγότερο από το 1% των ανθρώπων.

Το θερμότερο κλίμα πιστεύεται ότι βοηθά τα κουνούπια να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα και να επιτρέπουν στον ιό να πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα τους. Ο Βελαγιουντχάν ανέφερε την αυξημένη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων και την αστικοποίηση και τα συναφή προβλήματα με την υγιεινή ως άλλους παράγοντες πίσω από την αύξηση.

Ερωτηθείς πώς ο καύσωνας που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο θα επηρεάσει την εξάπλωση της νόσου, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς.

Θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου «θα έπρεπε να σκοτώνουν το κουνούπι περισσότερο παρά να το αναπαράγουν, αλλά το κουνούπι είναι ένα πολύ έξυπνο έντομο και μπορεί να αναπαράγεται σε δοχεία αποθήκευσης νερού όπου η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει τόσο ψηλά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσωνας: «Καμίνι» η Ελλάδα το Σαββατοκύριακο - Νέο κύμα από την ερχόμενη εβδομάδα

Ακραίος καύσωνας: 8 εκατ. άνθρωποι θα βιώσουν 39άρια και πάνω - SOS από Meteo

gazzetta
gazzetta reader insider insider