Σε πύρινο κλοιό για ακόμα μία νύχτα Ρόδος και Κάρυστος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πύρινο κλοιό για ακόμα μία νύχτα Ρόδος και Κάρυστος
Δίχως τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο, όπου η φωτιά έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα, κατακαίγοντας σπίτια και περιουσίες. Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Κάλαθος. Μάχη με τα πολλαπλά μέτωπα και τους ισχυρούς ανέμους δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νησί. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στην Κάρυστο, εκκενώνονται οικισμοί, η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτη προς το χωριό Λιβάδι.

Τελευταία ενημέρωση 23:23

Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα δίνουν για ακόμα μία νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τον πύρινο εφιάλτη να συνεχίζεται στη Ρόδο, όπου οι φωτιές έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα, κατακαίγοντας σπίτια και περιουσίες - σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν νωρίτερα γνωστές - ενώ σε «συναγερμό» βρίσκεται και η Κάρυστος, όπου η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτη προς το χωριό Λιβάδι.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην κατάσταση στη Ρόδο, τα μεγάλα μέτωπα είναι τρία, ενώ σημειώνονται και συνεχείς αναζωπυρώσεις, με τους ανέμους επίσης να συνιστούν μεγάλο αντίπαλο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Κάλαθος εστάλη στους κατοίκους, καθώς η κατάσταση στο νησί παραμένει δραματική για έβδομη ημέρα.

Παράλληλα, προηγουμένως εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των χωριών Μαλώνας, Μάσσαρη, Γεννάδι και Βατί, ενώ νωρίτερα, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο Ασκληπιείο.

Τις τελευταίες ώρες, η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές. Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Παράλληλα, η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: Κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι.

Στο Ασκληπιείο, η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα 7 μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Αναζωπυρώσεις και στην Κάρυστο - «Η φωτιά έχει μπει σε σπίτια»

Αναφορικά με την εικόνα της φωτιάς στην Κάρυστο, μήνυμα για 112 εστάλη προς τους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός και Άγιοι. Επίσης, εκκενώθηκαν επίσης οι περιοχές Περναράκι, Καστρί και Πλατύς Γυαλός στην Εύβοια.

Συνεχείς είναι μάλιστα και εκεί οι αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, με τις φλόγες να πλησιάζουν οικισμούς.

«Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τα χωριά Πλατανιστός και Ποτάμι γιατί η φωτιά έχει μπει μέσα σε αυλές, έχει κάψει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να σπρώχνουν τις φλόγες μέσα σε κατοικημένες περιοχές» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Από το μεσημέρι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καρύστου Δημήτρη Ξυπόλητο «η φωτιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια του πάνω Πλατανιστού, οικισμού δηλαδή που απέχει ελάχιστα από τον κυρίως κορμό του χωριού».

Όπως υπογραμμίζει «η φωτιά μπήκε μέσα στις αυλές των σπιτιών αλλά εκείνη τη στιγμή έκανε ρίψη ένα καναντέρ και προλάβαμε τα χειρότερα. Τα μποφόρ στην περιοχή είναι πολλά. Ο αέρας οδηγεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα. Στην επικίνδυνη ζώνη είναι ο πάνω Πλατανιστός, που η φωτιά είναι γύρω-γύρω από τα σπίτια και ο κάτω Πλατανιστός που απέχει ελάχιστα, ενώ παράλληλα προβλήματα υπάρχουν στο Ποτάμι και το Λιβάδι» και σημειώνει ότι εκτός από τις ιδιαίτερα ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν και τέσσερα καναντέρ για να προλάβουν την επέκταση των μετώπων και τις αναζωπυρώσεις.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωριό Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης βρίσκονται οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

«Στην Κέρκυρα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το απόγευμα σε δασική έκταση στη περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέδραμαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο του Πυροσβεστικού Σώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε οικίες», σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική και την Τρίτη

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, ενώ δύσκολη θεωρείται και η Τρίτη.

Ειδικότερα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται την Τρίτη 25 Ιουλίου, για δύο περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για εννέα περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Χαρακτηριστικές είναι οι δορυφορικές εικόνες που καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά στη Ρόδο. Τις εικόνες δημοσίευσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων «Copernicus».

Μητσοτάκης: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα αποζημιώσουμε όσους επλήγησαν»

Στις φωτιές αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη δεύτερη ημέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεση, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των πολιτών και των επισκεπτών στη Ρόδο:

  1. Άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες μετακινήθηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛΑΣ, ενώ στην πλειοψηφία τους πολίτες και τουρίστες μετακινήθηκαν με τουριστικά πλοία, σκάφη του λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό.
  2. Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Υπήρξε άμεσα μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.
  3. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ και της ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, προσήλθαν σε δομές υγείας εννέα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία αναχώρησαν άμεσα, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ένας πολίτης ο οποίος υπέστη κάταγμα κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μια έγκυος, η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση στη μαιευτική κλινική.
  4. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των Πυροσβεστών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η συμβολή της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών, μαζί με τους εθελοντές, συνέβαλαν τα μέγιστα στην διαδικασία ασφαλούς μετακίνησης πολιτών και επισκεπτών.
  5. Help Desk του Υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε μέσα στο Αεροδρόμιο της Ρόδου. Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
  6. Οι πτήσεις προγραμματίστηκαν με τις εταιρείες TUI και Jet2 που μετακινούν το μεγαλύτερο όγκο επιβατών στη Ρόδο.
  7. Πρόκειται για πτήσεις επαναπατρισμού, αφού όλες οι πτήσεις και των δύο εταιρειών, που καταφθάνουν στο νησί, θα έρχονται κενές με σκοπό να παραλάβουν επιβάτες.
  8. Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  9. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών ενισχύεται το προσωπικό του αερολιμένα Ρόδου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και ενεργοποιείται το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.
  10. Η κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου συνεχίζεται κανονικά με ορισμένες καθυστερήσεις λόγω του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην κατάσβεση.
  11. Παράλληλα, επιχείρηση στήριξης των πυρόπληκτων έχει ξεκινήσει, με 2000 ράντζα και 500 υπνόσακους που έχουν παραληφθεί, ενώ σήμερα αναμένονται άλλα 2.400.
  12. Το Σάββατο Κυβερνητικό Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη βρέθηκε στη Ρόδο.
  13. Στο νησί ήδη βρισκόταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παπάς. Χθες, έφτασε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.
  14. Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών, προκειμένου να δρομολογηθεί με ταχύτητα η χορήγηση των αποζημιώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο: Καίγεται το Ασκληπιείο, εκκενώνονται Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνας, Μάσσαρη - Καλύτερα στην Κέρκυρα

Γερμανικός Τύπος: «Εκτός ελέγχου» οι πυρκαγιές στην Ελλάδα -Εφιάλτης για πολλούς τουρίστες

Συναγερμός σε Κρήτη και Ν. Αιγαίο αύριο - Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider