Χαλκίδα: Σάλος με το ιατρικό ανακοινωθέν για το θάνατο 46χρονου από θερμοπληξία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαλκίδα: Σάλος με το ιατρικό ανακοινωθέν για το θάνατο 46χρονου από θερμοπληξία
Επί του θέματος τοποθετήθηκε τη Δευτέρα (24/7) και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος καταδίκασε δημόσια την εν λόγω αναφορά στο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου. 

Σάλος έχει προκληθεί μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας για το θάνατο 46χρονου κατοίκου της πόλης, την Παρασκευή 20/7, ο οποίος αποδόθηκε σε έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για διανομέα, η διοίκηση του νοσοκομείου τις διέψευσε στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε αργότερα, προκαλώντας αντιδράσεις από τον ιατρικό και πολιτικό κόσμο.

«Την Πέμπτη 20/07/2023 προσεκομίσθει, στις 16:55 μ.μ., στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας με ασθενοφόρο άνδρας 46 ετών (όχι διανομέας) άσφυγμος, άπνοος και με μυδρίαση άμφου. Θερμοκρασία σώματος 40 βαθμοί. Έγινε ανάνηψη, ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση χωρίς αποτέλεσμα. Ώρα ισοηλεκτρικής γραμμής ηλεκτροκαρδιογραφήματος 17:30 μ.μ. Πιθανή αιτία θανάτου καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολλή υψηλή θερμοκρασία», ανέφερε η επίμαχη ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο διοικητής του Γ.Ν. Χαλκίδας, Γ.Ν.-Κ.Υ. Καρύστου, Γ.Ν.-Κ.Υ. Κύμης, Κωνσταντίνος Δ. Χροναίος.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε τη Δευτέρα (24/7) και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος καταδίκασε δημόσια την εν λόγω αναφορά στο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση δεν αμφισβητεί την αιτία θανάτου του 46χρονου, που ήταν η θερμοπληξία. Πρόσθεσε δε ότι έχει ήδη αναλάβει την υπόθεση ο εισαγγελέας και η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητο να παραμένει ακόμα στη θέση της η διοίκηση του νοσοκομείου Χαλκίδας μετά την «απάνθρωπη» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- ανακοίνωση «που έβγαλε ότι ο εργαζόμενος δεν ήταν διανομέας, για να καλύψει την αδήλωτη εργασία».

«Το ανακοινωθέν της Χαλκίδας λέει σαφώς ότι ο άνθρωπος πέθανε από θερμοπληξία. Η ανακοίνωση του νοσοκομείου δεν αμφισβητεί την αιτία θανάτου του. Πέθανε στη κυριολεξία στο δρόμο, γιατί ως εργαζόμενος, ό,τι δουλειά έκανε -τελικώς αποδείχτηκε ότι ήταν εργαζόμενος κάπου- υπέστη αυτή τη βλάβη», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και πρόσθεσε:

«Μην πάμε, όμως, να αποδώσουμε στο νοσοκομείο ότι είπε κάτι διαφορετικό για την αιτία θανάτου. Ήταν πλήρης αστοχία που αναφέρθηκε στο επάγγελμα του ανθρώπου και αυτό πραγματικά είναι απαράδεκτο. Το αποδοκιμάζω, αλλά το επαναλαμβάνω και το ακούτε από το στόμα του υπεύθυνου υπουργού: ο άνθρωπος αυτός πέθανε από θερμοπληξία».

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, ο εισαγγελέας θα διαπιστώσει εάν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι συνέβαλλαν στον θάνατο του 46χρονου, που «την ώρα του μεγάλου καύσωνα βρισκόταν στον δρόμο».

«Συμπάσχω με την οικογένεια του ανθρώπου. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως Πολιτεία για να ανεβρεθούν οι υπεύθυνοι», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πάντως, πληροφορίες από την τοπική κοινωνία της Χαλκίδας επιβεβαιώνουν ότι ο 46χρονος εργαζόταν εδώ και πολλά χρόνια ως διανομέας, σε γνωστό ψητοπωλείο της περιοχής.

Αποδοκιμασία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Τη στάση του διοικητή είχε καταδικάσει νωρίτερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με αιχμηρή ανακοίνωση:

«Αλγεινή εντύπωση και οργή προκαλεί το δελτίο τύπου του διοικητή του νοσοκομείου της Χαλκίδας ο οποίος έσπευσε να ισχυριστεί ότι ο αδικοχαμένος εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του δουλεύοντας σε συνθήκες καύσωνα, δεν ήταν διανομέας, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Είναι πραγματικά πρωτοφανές σε δελτίο τύπου διοικητή νοσοκομείου με ιατρικό περιεχόμενο (δηλαδή επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου) να αναφέρεται ποιo … ΔΕΝ είναι το επάγγελμα του ασθενούς ή του θανόντος. Δύο ημέρες μετά και ακόμη ο διοικητής του ΓΝ Χαλκίδας δεν έχει κάνει το αυτονόητο: να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του αδικοχαμένου», σχολιάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, δεν είναι τυχαίο ότι, αρχικά, τόσο μερίδα των ΜΜΕ όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας έσπευσαν να αναπαράγουν στις τηλεοράσεις, στις ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το δελτίο τύπου του διοικητή αυτούσιο «για να τεκμηριώσουν ότι ο θανών δήθεν δεν ήταν διανομέας, προφανώς στην προσπάθεια να συγκαλυφθεί ένα ακόμα έγκλημα από τα πολλά που μετρούν οι εργαζόμενοι διανομείς που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, με ήλιο και με κρύο χωρίς μέτρα προστασίας», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν την «ύβρη», που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, διαπράχθηκε σε βάρος του νεκρού και της οικογένειας του.

«Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποπέμψει άμεσα τον διοικητή του νοσοκομείου Χαλκίδας που παραβίασε κάθε έννοια δεοντολογίας», καταλήγουν.

Γεωργιάδης: «Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων στα delivery»

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, σημειώνοντας ότι γίνονται και θα γίνονται έλεγχοι για την τήρησή τους. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή υψηλότερων προστίμων στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις.

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα», τόνισε ο Υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμίνι» η χώρα το σαββατοκύριακο – Περιστατικά θερμοπληξίας το τελευταίο πενθήμερο

Σε πύρινο κλοιό για ακόμα μία νύχτα Ρόδος και Κάρυστος

Γεωργιάδης: «Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων στα delivery» - Υψηλότερα πρόστιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider