Έρευνα: «Πρακτικά αδύνατος» ο ακραίος καύσωνας του Ιουλίου χωρίς την κλιματική αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρευνα: «Πρακτικά αδύνατος» ο ακραίος καύσωνας του Ιουλίου χωρίς την κλιματική αλλαγή
«Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε από πριν. Δείχνει το μεγάλο ρόλο που έχει η κλιματική αλλαγή σε αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή», τονίζει η λέκτορας του Imperial College του Λονδίνου,Φριντερίκε Όττο.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε από πριν. Δείχνει το μεγάλο ρόλο που έχει η κλιματική αλλαγή σε αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή», τονίζει η λέκτορας του Imperial College του Λονδίνου,Φριντερίκε Όττο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι καύσωνες και οι επιπτώσεις αυτών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Το BBC που φιλοξενεί την εν λόγω έρευνα, σε άρθρο του αναφέρεται για μια ακόμη φορά στην ακραία ζέστη και τις φωτιές στην Ελλάδα. Ειδικοί επεσήμαναν ότι «ο ζεστός και ξηρός καιρός ευνόησε τις συνθήκες ώστε να εξαπλωθεί με μεγάλη ευκολία η φωτιά», γράφει χαρακτηριστικά.

Η έρευνα του World Weather Contribution που έγινε με την συνεργασία ερευνητών από το Imperial College του Λονδίνου, του Κλιματικού Κέντρου Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και την Ολλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μελέτησε τους πρόσφατους καύσωνες και έκανε προσομοίωση του κόσμου χωρίς τις επιπτώσεις των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, των ευρημάτων της μελέτης, είναι ότι η καύση ορυκτών καυσίμων έκανε το κύμα καύσωνα σε περιοχές της Κίνας 50 φορές πιο πιθανό, ενώ η κλιματική αλλαγή πρόσθεσε 2,5 βαθμούς Κελσίου στις ήδη ακραίες θερμοκρασίες της Ευρώπης. Έτσι χαρακτηρίζει ως «πρακτικά αδύνατο» το ενδεχόμενο του ακραίου καύσωνα που βίωσε τον Ιούλιο Ευρώπη και Αμερική, χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Απροετοίμαστες οι κοινωνίες στην ακραία ζέστη

Επιπλέον πρόβλημα αναδεικνύεται και η αδυναμία των χωρών να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τα ακραία φαινόμενα, όπως τονίζει και η έρευνα, δεν θεωρούνται πια «σπάνια» ενώ πολλές φορές έχει επισημανθεί η ανάγκη ανάπτυξης νέων περιβαλλοντικών μοντέλων. «Η ζέστη είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους καταστροφών», λέει η Τζούλι Αρίγκι από το Ερυθρό Σταυρό και προσθέτει,«οι χώρες πρέπει να χτίσουν σπίτια πιο ανθεκτικά στη ζέστη ενώ πρέπει να δημιουργηθούν ''κέντρα δροσιάς'' στις πόλεις, κάτι που συμπεριλαμβάνει βέβαια την φύτευση δέντρων».

Οι ειδικοί έχουν ήδη τονίσει πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας. Μια ακόμα έρευνα, της nature medicine, είχε υπολογίσει πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στον περσινό καύσωνα της Ευρώπης, από αιτίες που σχετίζονταν με αυτόν.

Κάθε 2 έως 5 χρόνια η εμφάνιση ακραίων φαινομένων

Η μελέτη καταλήγει ουσιαστικά στη πιθανότητα αύξησης τέτοιων φαινομένων. Αναφέρεται ότι η θερμοκρασία της γης έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή και εμφανίζει ως πιθανό σενάριο να φτάσει σύντομα τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Κύριος λόγος της πεποίθησης αυτής, είναι ότι οι άνθρωποι αποτυγχάνουν διαρκώς να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων με γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενατου καύσωνα, να είναι πιθανό να παρατηρούνται κάθε δύο έως πέντε χρόνια.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα Bundesbank: «Κόφτη» βάζουν οι γερμανικές τράπεζες σε δάνεια επιχειρήσεων που βλάπτουν το περιβάλλον

JP Morgan: «Βλέπει» τον χρυσό σε νέα ρεκόρ το 2024, αλλά και μειώσεις επιτοκίων από την Fed

Fed: Τι θα ανακοινώσει σήμερα και το πραγματικό ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider