Αυτοψία στο Μπούρτζι του Ναυπλίου, το οποίο αποκαταστάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και επαναλειτουργεί μετά από δεκαετίες, πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη, όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Το Μπούρτζι, με όλα τα οχυρωματικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εποχής του, κατασκευάστηκε στην περίοδο της Α' Ενετοκρατίας (1471-1477), από τον επώνυμο αρχιτέκτονα Antonio Gambello της Αναγέννησης, επί διοικήσεως του Vittore Pasqualigo.
Η αποκατάσταση του φρουριακού συγκροτήματος, το οποίο εντάχθηκε το 2014, από το υπουργείο Πολιτισμού, στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επισκευάστηκαν και ανακαταστευάστηκαν όλα τα λειτουργικά τμήματα εσωτερικά και εξωτερικά του φρουρίου: Δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης. Έγινε ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, θέρμανσης, ψύξης και τηλεπικοινωνίας.
Αναφερόμενη στην επαναλειτουργία του φρουρίου Μπούρτζι, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Είναι μεγάλη ικανοποίηση για την οικογένεια του ΥΠΠΟ, η αποκατάσταση και η απόδοση της καστρονησίδας στο κοινό. Το μνημείο αποτελεί τοπόσημο για το Ναύπλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την συλλογική μνήμη των κατοίκων, αλλά και με την νεότερη ιστορική περίοδο του Ελληνικού Έθνους. Μετά από δεκαετίες σιωπής και ερήμωσης, το Μπούρτζι άριστα αποκαταστημένο, με λειτουργική χρήση, αποδίδεται στο κοινό και στους επισκέπτες του. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 2.785.000Euro, και φορείς υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, αποκαταστάθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό. Στους προμαχώνες έχει δημιουργηθεί μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο. Διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του χώρου εστίασης, ενώ στον βόρειο τομέα ανακατασκευάστηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη πρόσβασή των ΑμεΑ και γενικά των εμποδιζόμενων ατόμων, με την κατασκευή ενός αναβατορίου που επιτρέπει την πρόσβαση στο πρώτο επίπεδο του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του, αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του, ως μνήμη της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου ως ξενοδοχείου.
Χάρη στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, αποδίδουμε στους πολίτες του Ναυπλίου και στους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης ένα εμβληματικό μνημείο».
Το 1922 το φρούριο κηρύχθηκε ως προέχον μνημείο. Το 1949 χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, με Β.Δ. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ. Σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2014 και διακόπηκαν το 2017. Επανεκκίνησαν το 2019 και ολοκληρώθηκαν το 2022. Την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνόδευαν η διευθύντρια Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ο υπολιμενάρχης Ναυπλίου Γιάννης Μουστακόπουλος και ο Ανάργυρος Τσούτσος, εκ μέρους της ΕΤΑΔ ΑΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ