Πάρνηθα: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Σε πύρινο κλοιό Έβρος, Ροδόπη και Βοιωτία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάρνηθα: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Σε πύρινο κλοιό Έβρος, Ροδόπη και Βοιωτία
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις καθιστούν πολύ δύσκολη την κατάσταση στη διάρκεια της νύχτας. Επιστρατεύτηκαν 70 δασοκομάντος, έρχονται ενισχύσεις από την Κρήτη. Για πέμπτη νύχτα φλέγονται Έβρος και Ροδόπη με συνεχείς εκκενώσεις οικισμών. Δύσκολη νύχτα και στη Βοιωτία. Στο «κόκκινο» την Πέμπτη Αττική και Στερεά Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση 23.57

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο οι κατά τόπους αναζωπυρώσεις καθιστούν πολύ δύσκολη την κατάσταση στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Ολονύχτια επιφυλακή πυροσβεστών και εθελοντών

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Στο σημείο θα παραμείνουν όλο το βράδυ 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ταυτόχρονα στο σημείο θα παραμείνουν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Έρχονται ενισχύσεις από Κρήτη - Επί τόπου 70 δασοκομάντος

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι αρχές έχουν εκπονήσει ένα ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 70 δασοκομάντος που έχουν μπει ήδη στο βουνό με στόχο να οριοθετήσουν τη φωτιά σε όποιο σημείο βρίσκεται έτσι ώστε με το πρώτο φως της ημέρας, να γίνει πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης με τη συνδρομή των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν για ενίσχυση πυροσβεστικές δυνάμεις από Κρήτη στην πυρκαγιά που μαίνεται στην Πάρνηθα.

Από Κρήτη μεταβαίνουν 8 υδροφόρα οχήματα και 1 όχημα μεταφοράς προσωπικού, με 35 πυροσβεστικούς υπάλληλους.

Επίσης μεταβαίνουν και 2 ομάδες τις 3ης ΕΜΟΔΕ με 17 υπαλλήλους και 1 όχημα μεταφοράς προσωπικού με 10 οχήματα και 53 πυροσβέστες συνολικά.

Για πέμπτη νύχτα φλέγονται Έβρος - Ροδόπη: Συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών

Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ροδόπη καθώς η φωτιά από τον Έβρο πέρασε τα διοικητικά όρια των δύο νομών και καίει εκτάσεις στην ΝΑ Ροδόπη, την ώρα που μαίνονται πυρκαγιές από την περασμένη Δευτέρα σε άλλες περιοχές ΒΔ της Κομοτηνής.

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στον Έβρο και μέχρι στιγμής έχει κάψει μεγάλο μέρος του δάσους της Δαδιάς, με τραγικό απολογισμό 19 νεκρούς μετανάστες μαίνεται για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο.

Για πέμπτη νύχτα φλέγονται Έβρος - Ροδόπη: Συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών

Περίπου στις 20:30 το βράδυ της Τετάρτης, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Χαμηλό, Βέλκιο Ροδόπης και Μεστή Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό Βέλκιο και Μεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης η φωτιά από τον Έβρο «πέρασε» στο νομό και καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής. Στη Γρατινή και στα Κασσιτερά έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια.

Νέες εκκενώσεις οικισμών στη Βοιωτία - Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς

Στη Βοιωτία εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα φωτιάς στη χώρα, με το 112 να στέλνει μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Στείρι και Ζάλτσα λόγω του πύρινου μετώπου.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό μήνυμα λέει στους κατοίκους της περιοχής Στείρι να απομακρυνθούν προς το Δίστομο, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο σημείο νωρίτερα, σήμερα, είχε σημάνει συναγερμός για τη Μονή Οσίου Λουκά, η οποία είναι προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, καθώς οι φλόγες «τύλιξαν» το κτίριο.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τον οικισμό Ζάλτα, το 112 κάνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν μέσω Παναγίθας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Παράλληλα, ζητάει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Προς το Στείρι κατευθύνεται η φωτιά

Παρόλο που οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο πως το πύρινο μέτωπο είχε κοπεί στα δύο, το Open μεταδίδει πως η φωτιά έχει κάνει πισωγύρισμα και έχει κυκλώσει εκ νέου την ευρύτερη περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να την περιορίσουν.

Το μέτωπο χαρακτηρίζεται ως τεράστιο, με τους πυροσβέστες να εκφράζουν την αγωνία τους για το χωριό Στείρι, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά στον πύρινο εφιάλτη. Μάλιστα, τα σπίτια βρίσκονται λιγότερα από 2 χιλιόμετρα από το μέτωπο, με τις δυνάμεις και τους αστυνομικούς να απομακρύνουν τις πάντες καθώς επισημαίνουν πως κινδυνεύουν όλοι.

Νέες εκκενώσεις οικισμών στη Βοιωτία - Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς

Σώθηκε από την πυρκαγιά το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Μικρής έκτασης καταστροφές σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (23/08) στη Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία -η οποία προστατεύεται από την UNESCO- μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο πως δεν καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές.

fotia-osios loykas

Κάτοικος και εθελοντής της περιοχής, αναφερόμενος στο πύρινο μέτωπο, είπε πως η φωτιά πέρασε από την ιστορική Μονή και πλέον κατευθύνεται προς το Στείρι Βοιωτίας. Παράλληλα, μιλώντας στο Open έκανε έκκληση για εναέρια μέσα, προκειμένου να περιορίσουν όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν τη φωτιά.

Σημειώνεται πως στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ επί τόπου έσπευσε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής, προκαλώντας ζημιές στο μοναστήρι, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO. Η Μονή είχε εκκενωθεί από επισκέπτες και μοναχούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βοιωτία: Σώθηκε από την πυρκαγιά το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά - Μικρές ζημιές στον περίβολο

Πυροσβεστική: Σε Πάρνηθα, Έβρο και Ροδόπη τα σοβαρότερα μέτωπα - 140 συλλήψεις για εμπρησμό

Για πέμπτη νύχτα φλέγονται Έβρος - Ροδόπη: Συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider