Ρωσία: Επιβεβαιώνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Β. Κορέα αλλά όχι συνάντηση Κιμ - Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία: Επιβεβαιώνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Β. Κορέα αλλά όχι συνάντηση Κιμ - Πούτιν
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πρόθεση να πάει στη Ρωσία για να συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πωλήσεις όπλων της Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Η Μόσχα αρνήθηκε σήμερα να επιβεβαιώσει την πληροφορία της Ουάσινγκτον για την διεξαγωγή προσεχώς συνάντησης κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά αναφέρθηκε στην πιθανότητα διοργάνωσης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

"Όχι, δεν μπορούμε (να επιβεβαιώσουμε), δεν έχουμε τίποτε να δηλώσουμε επί του θέματος αυτού", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου.

Χθες, Δευτέρα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι μυστικές διαπραγματεύσεις για την παράδοση όπλων από την Πιονγκγιάνγκ για την πολεμική μηχανή της Μόσχας προχωρούν "ενεργά".

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The New York Times, το Κρεμλίνο επιδιώκει να εξασφαλίσει από τη Βόρεια Κορέα οβίδες πυροβολικού και αντιαρματικές ρουκέτες, ενώ ο Κιμ επιδιώκει τεχνολογίες αιχμής για δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, όπως και επισιτιστική βοήθεια.

Για την Ουάσινγκτον, συμφωνίες αυτού του είδους στον τομέα των εξοπλισμών "θα παραβίαζαν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ το οποίο έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι ο Κιμ θα μεταβεί πιθανόν με θωρακισμένο τρένο αυτόν τον μήνα στο Βλαδιβοστόκ, στην ακτή της Ρωσίας στον Ειρηνικό, που βρίσκεται κοντά στη Βόρεια Κορέα, για να συναντήσει εκεί τον Πούτιν.

Το Βλαδιβοστόκ φιλοξενεί από τις 10 ως τις 13 Σεπτεμβρίου το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο μετείχαν πέρυσι εκπρόσωποι 68 χωρών.

Εξάλλου ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν την πιθανότητα να διοργανώσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

"Συζητάμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας. Γιατί όχι; Είναι γείτονές μας", σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με δήλωσή του την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε επιτιμητικά εκ νέου χθες Δευτέρα στην επίσκεψη που έκανε στα τέλη Ιουλίου ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού στη Βόρεια Κορέα, όπου παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν, προκειμένου «να προσπαθήσει να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να πουλήσει στη Ρωσία πυρομαχικά για το πυροβολικό».

Κυρώσεις σε τρεις οντότητες

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανέφεραν πως οποιαδήποτε συμφωνία με σκοπό να αυξηθεί η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα θα παραβίαζε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύουν τις πωλήσεις όπλων από ή στην Πιονγκγιάνγκ — αποφάσεις εγκεκριμένες κι από την ίδια τη Μόσχα.

Πρόσθεσαν ότι μετά την επίσκεψη του κ. Σαϊγκού στην Πιονγκγιάνγκ, ομάδα ρώσων αξιωματούχων πήγε στη Βόρεια Κορέα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Τσο Χαν-μπαμ, ερευνητή του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ενοποίηση, οι διεθνείς κυρώσεις δεν θα επιτρέψουν να εμποδιστεί οποιαδήποτε ανταλλαγή η αγοραπωλησία όπλων ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Μόσχα.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα «δεν ανησυχούν» για τις κυρώσεις, καθώς τούς έχουν επιβληθεί ήδη τέτοιες, συνέχισε και πρόσθεσε πως η στρατιωτική συνεργασία τους μοιάζει «αναπόφευκτη».

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τρεις οντότητες τις οποίες κατηγόρησε πως επιδιώκουν να διευκολύνουν συμφωνίες πώλησης όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας.

Συνδέονται με σλοβάκο πολίτη, στον οποίο είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τον Μάρτιο για τον ίδιο λόγο.

Πάντα κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία συνεχίζει να σπαταλά τα πυρομαχικά της και να χάνει βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία και επομένως έχει υποχρεωθεί να στραφεί στη μικρή ομάδα των συμμάχων της για να εξασφαλίσει βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Αύξηση κατά 28% στις αιτήσεις παροχής ασύλου το α' εξάμηνο

Κλίμα: Εντονότερη η υπερθέρμανση στην Αφρική - Κίνδυνος συγκρούσεων για τους πόρους

Πούτιν: Η Ουκρανία αποπειράται να καταστρέψει τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο στην Τουρκία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider