Δεν σταματούν να καταφθάνουν κατά δεκάδες, και ασφυκτικά γεμάτες, οι βάρκες των μεταναστών στην Λαμπεντούζα, δημιουργώντας μία ασφυκτική και ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε πως οι αφίξεις θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα, ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.
Το ιταλικό νησί βιώνει δραματικές ώρες εδώ και δύο ημέρες, με τις αφίξεις να έχουν καταγράψει νούμερα ρεκόρ. Μέσα σε 48 ώρες έφτασαν 7.000 μετανάστες, ξεπερνώντας σε αριθμό του πληθυσμού του νησιού.
Το τοπικό κέντρο υποδοχής έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται λιγότερα από 400 άτομα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο και πάνω σε αυτοσχέδια πλαστικά κρεβάτια.
Επεισόδια ξέσπασαν χθες, την ώρα που ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός είχε ξεκινήσει τη διανομή φαγητού, κάτι που ανάγκασε την αστυνομία να παρέμβει. Πολλοί νεαροί άντρες έφυγαν από το κέντρο υποδοχής και πήγαν στο ιστορικό κέντρο του νησιού, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για την ασφάλειά τους. Πάνω από 5.000 άτομα ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν χθες στην Σικελία και σε μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής.
«Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το μεταναστευτικό, για όλους, είναι να τους σταματήσουμε, να σταματήσουμε τις πρωτογενείς μετακινήσεις, για να σταματήσουν και οι αφίξεις στην Ιταλία, διεμήνυσε η Τζόρτζια Μελόνι.
Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις μεταναστών το 2022 στην Ιταλία
Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου ανήλθαν σε περίπου 114.300 από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο φέτος, ήταν δηλαδή σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.
Η Τυνησία και η Λιβύη είναι οι κύριες αφετηρίες αναχώρησης των χιλιάδων μεταναστών που διαπλέουν την κεντρική Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη και φτάνουν στην Ιταλία. Από αυτόν τον πολύ επικίνδυνο μεταναστευτικό δρόμο προήλθαν «οι μισές από τις παράτυπες αφίξεις στην ΕΕ μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά», σημείωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Οι μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ από την κεντρική Μεσόγειο κατάγονται κυρίως από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο και τη Γουινέα.
«Οι αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να επιμείνουν τους επόμενους μήνες αφού οι διακινητές μειώνουν τις τιμές για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη Λιβύη και την Τυνησία, λόγω του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων», εξήγησε η Frontex στην ανακοίνωσή της.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται από τις αρχές του έτους, αφού επιχείρησαν τον διάπλου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ