ΗΠΑ: «Πραξικόπημα» Ρεπουμπλικάνων βουλευτών για την «καρατόμηση» του Κέβιν Μακάρθι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Πραξικόπημα» Ρεπουμπλικάνων βουλευτών για την «καρατόμηση» του Κέβιν Μακάρθι
Ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές επιχειρούν να απομακρύνουν τον επίσης Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής.

Ο «εναγκαλισμός» του Ρεπουμπλικάνου Κέβιν Μακάρθι με τους Δημοκρατικούς, για την επίτευξή δικομματικής συμφωνίας για να αποτραπεί το κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έχει πυροδοτήσει μια ανταρσία από ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους, με στόχο να τον καθαιρέσουν από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα, Ματ Γκάετς, δήλωσε την Κυριακή ότι θα καταθέσει πρόταση για την απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων αυτή την εβδομάδα, επιστρατεύοντας μια κοινοβουλευτική διαδικασία για απομάκρυνση του προέδρου, που έχει να χρησιμοποιηθεί από το 1910.

«Σκοπεύω να καταθέσω πρόταση μομφής κατά του προέδρου Μακάρθι αυτή την εβδομάδα», είπε ο Γκάετς στην εκπομπή «State of the Union» του CNN. «Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με νέα ηγεσία που μπορεί να είναι αξιόπιστη», ανέφερε ο σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικάνος αναφέρει το Bloomberg.

Η ανακοίνωση του Γκάετς ήρθε λίγες ώρες αφότου η Βουλή και η Γερουσία ψήφισαν ένα προσωρινό νομοσχέδιο για τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που προσέλκυσε υποστήριξη και από τις δύο πλευρές.

Ο Γκάετς κατηγόρησε τον Μακάρθι ότι στη δικομματική συμφωνία του, δεν ενέκρινε τις κάθετες περικοπές δαπανών που ζήτησαν οι υπερσυντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές. Αυτή, όπως είπε ο Γκάετς, είναι η τελευταία από μια σειρά υποσχέσεων που έδωσε ο ΜακΚάρθι για να εκλεγεί πρόεδρος και έκτοτε αθετεί.

«Αυτό δεν είναι προσωπικό. Πρόκειται για τις δαπάνες», είπε ο Γκάετς. «Πρόκειται για τη συμφωνία που έκανε ο Κέβιν Μακάρθι».

Από την πλευρά του, ο Μακάρθι χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία όλων των μελών της Βουλής για να σταματήσει η προσπάθεια απομάκρυνσής του. Βέβαια ο Γκάετς δεν είναι ο μόνος που έχει πρόβλημα με τον πρόεδρο της Βουλής. Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα, Μπάιρον Ντόναλντς εξέφρασε τη δυσπιστία του για το πρόσωπο του Μακάρθι.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Βουλής είχαν αναφέρει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για να σωθεί ο ΜακΚάρθι από μια εξέγερση των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων, θα εξαρτηθεί από συμβιβασμούς ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Ακόμα κι αν ο ΜακΚάρθι επιζήσει από την τρέχουσα... ανταρσία, οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούντες θα μπορούσαν να ζητήσουν νέα ψηφοφορία ανά πάσα στιγμή ή να επιβάλουν διαδικαστικά εμπόδια για να εμποδίσουν το νομοθετικό έργο Αυτό ουσιαστικά απαιτεί είτε να διατηρήσει τη συμμαχία με τους Δημοκρατικούς - ουσιαστικά μια «κυβέρνηση συνασπισμού» στη Βουλή - είτε να επιλύσει τις διαφορές με τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, που έχουν τώρα έναν ακόμη λόγο να αγανακτούν με την ηγεσία του.

Στο πρόσφατο παρελθόν- το 2015- ο τότε πρόεδρος της Βουλής, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ παραιτήθηκε όταν οι σκληροπυρηνικοί συνάδερφοι του απείλησαν με εξέγερση, αντί να βασιστεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για να παραμείνει στη θέση του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider