Ενοχλημένο το Κρεμλίνο από την αναγνώριση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την Αρμενία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενοχλημένο το Κρεμλίνο από την αναγνώριση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την Αρμενία
Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε σήμερα το καταστατικό ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο θέτει τη χώρα υπό τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στη Χάγη, μια κίνηση που είναι βέβαιο πως θα εκνευρίσει τη σύμμαχό της Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση: 16:13

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε σήμερα το καταστατικό ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο θέτει τη χώρα υπό τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στη Χάγη, μια κίνηση που, όπως ήταν αναμενόμενο, εκνεύρισε τη σύμμαχό της Ρωσία.

Μάλιστα, η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν άμεση, αφού δήλωσε σήμερα πως η Αρμενία ενήργησε κατά τρόπο που δεν αρμόζει σε εταίρο έναντι της Ρωσίας, υποβάλλοντας τον εαυτό της στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει το Γερεβάν έως ένα σύμμαχο, αλλά έχει ερωτήματα προς την παρούσα ηγεσία του, η οποία τώρα θα πρέπει να συλλάβει τον Πούτιν αν θα επισκεφθεί την Αρμενία, εκτελώντας το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εις βάρος του το ΔΠΔ.

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε σήμερα το καταστατικό ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο θέτει τη χώρα υπό τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης.

Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου δήλωσε πως 60 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ και υπέρ της υιοθέτησης μιας δήλωσης για αναδρομική αναγνώριση της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ, και 22 ψήφισαν κατά.

Οι ρωσοαρμενικές σχέσεις έχουν ενταθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και την αδράνεια που επέδειξε η Μόσχα στην ανακατάληψη από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας περιοχής που επί τρεις δεκαετίες τελούσε υπό τον έλεγχο των Αρμενίων της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους τώρα έχουν φύγει.

Η Αρμενία έχει πει πως συζητά τα σχέδιά της με τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα την προειδοποίησε τον Μάρτιο για «σοβαρές συνέπειες» αν υποτασσόταν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Το Γερεβάν έχει πει πως η κίνηση είχε πάντοτε σκοπό να αντιμετωπίσει αυτά που λέει πως είναι εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Αζεμπαϊτζάν στη μακρόχρονη σύγκρουση με την Αρμενία, και δεν έχει στόχο τη Ρωσία.

Η Μόσχα εκφράζει ωστόσο αυξανόμενη δυσφορία με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος έχει πει δημόσια πως η πολιτική της Αρμενίας να εξαρτάται αποκλειστικά από τη Ρωσία για τη διασφάλιση της ασφάλειάς της ήταν λάθος, και διεξήγαγε πρόσφατα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιράν: Έθεσε σε τροχιά τον στρατιωτικό δορυφόρο Noor 3

Καναδάς: Εκατοντάδες Σιχ διαδήλωσαν στη χώρα κατά της κυβέρνησης της Ινδίας

Ουκρανία: Κατέρριψε 29 ρωσικά drones και ένα ρωσικό πύραυλο κρουζ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider