Ηλιακή ενέργεια: Στα «σκαριά» μέτρα «προστασίας» των Γερμανών κατασκευαστών φωτοβολταϊκών από Κινέζους ανταγωνιστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλιακή ενέργεια: Στα «σκαριά» μέτρα «προστασίας» των Γερμανών κατασκευαστών φωτοβολταϊκών από Κινέζους ανταγωνιστές
Διαφωνίες στο εσωτερικό της γερμανικής βιομηχανικής κοινότητας.

Μέτρα «προστασίας» των γερμανικών εταιρειών κατασκευής φωτοβολταϊκών απέναντι στον ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες κινέζικες εταιρείες βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των Γερμανών κατασκευαστών (την ίδια ώρα που καταγράφονται διαφωνίες στο εσωτερικό τους) και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάργησε τις κυρώσεις που επιβάλλονταν στις φτηνές ηλιακές μονάδες από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τώρα οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες συζητούν εντατικά αν υπάρχει ανάγκη για νέους δασμούς στα φωτοβολταϊκά προϊόντα από την Άπω Ανατολή.

«Είναι αμφίβολο αν οι Κινέζοι κατασκευαστές μπορούν να προσφέρουν τόσο χαμηλές τιμές χωρίς μη εγκεκριμένη κρατική στήριξη», λέει ο Ματίας Έκε, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γερμανίας (SPD) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως εκ τούτου, καλεί την Κομισιόν να ξεκινήσει αμέσως μια συνολική έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τις ηλιακές μονάδες και τα εξαρτήματά τους - παρόμοια με την έρευνα που ανακοινώθηκε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πολιτικοί των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU), όπως ο Μάρκους Πίπερ, κοινοβουλευτικός διευθυντής της ομάδας του εν λόγω κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχαν επίσης ζητήσει δασμούς αντιντάμπινγκ για τις κινέζικες ηλιακές μονάδες.

Σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, τουλάχιστον ένας ευρωπαίος κατασκευαστής ηλιακών συστημάτων φέρεται να έχει προσεγγίσει πολιτικούς. Η Κομισιόν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ένα τέτοιο μέτρο ακόμη.

Παρ' όλα αυτά, η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχει ήδη εκφράσει αντιδράσεις, μερικές από αυτές έντονες. «Τα τιμωρητικά τιμολόγια απειλούν να σταματήσουν την πραγματοποιημένη εξοικονόμηση κόστους», επέκρινε ο Φίλιπ Σρέντερ, επικεφαλής της νεοφυούς επιχείρησης για την ενεργειακή μετάβαση “1Komma5 Grad”, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Τελικά, αυτό καθιστά την ενεργειακή στροφή πάνω απ' όλα ένα πράγμα: σημαντικά ακριβότερη, σύμφωνα με τον διευθυντή.

Άλλοι εκπρόσωποι της ηλιακής βιομηχανίας, όπως οι εταιρείες Enpal και Meyer Burger, μιλούν επίσης κατά των τιμωρητικών δασμών στις κινεζικές μονάδες. Η κατάσταση είναι περίπλοκη: κάθε ευρωπαίος κατασκευαστής εξαρτάται από τις προμήθειες από την Κίνα. Είτε πρόκειται για μεμονωμένα εξαρτήματα είτε για ολόκληρες μονάδες.

Κινεζική εξάρτηση

Περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας για την ηλιακή τεχνολογία βρίσκεται στην Κίνα, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Είτε πρόκειται για πολυπυρίτιο, το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλιακών κυψελών, είτε για προκαταρκτικά προϊόντα για τις μονάδες, όπως πλίνθοι και γκοφρέτες, είτε για έτοιμες ηλιακές κυψέλες ή πλήρεις ηλιακές μονάδες: Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας συμβούλων McKinsey, το μερίδιο της Κίνας στα επιμέρους τμήματα κυμαίνεται πλέον μεταξύ 68 και 95%.

Η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να καταστεί βασικό συστατικό του γερμανικού ενεργειακού μείγματος. Από το 2026 και μετά, πρόκειται να προστεθούν 22 γιγαβάτ νέας ηλιακής ενέργειας ετησίως, δηλαδή αναμένεται τριπλασιασμός της σημερινής επέκτασης.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Επιτροπής της ΕΕ, τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της ενέργειας θα παράγεται και πάλι στην Ευρώπη στο μέλλον.

Ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι ηλιακές μονάδες που παράγονται στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβές από τον ανταγωνισμό από την Κίνα. Πωλούν τις μονάδες τους στην Ευρώπη έως και 50% χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής στην Κίνα και συνεπώς σημαντικά χαμηλότερα από εκείνο των ευρωπαίων κατασκευαστών, επικρίνει ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο βοήθειας

Και το μικρό μέρος της τοπικής ηλιακής βιομηχανίας που έχει έκτοτε ανασυγκροτηθεί κινδυνεύει τώρα να χάσει και πάλι στον τρέχοντα πόλεμο τιμών. Αυτό ανησυχεί επίσης τη γερμανική κυβέρνηση.

Στην απάντησή του σε μια ερώτηση του Κρίστιαν Λέι, πολιτικού του κόμματος της Αριστεράς (die Linke), το υπουργείο Οικονομίας γράφει ότι εξετάζει ήδη την παροχή βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων «των δυνατοτήτων στο πλαίσιο του εμπορικού δικαίου και της πολιτικής επιδοτήσεων».

Σε σχετική ερώτηση της Handelsblatt, ωστόσο, το υπουργείο υπαναχώρησε: «Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με τους κατασκευαστές και τις ενώσεις σχετικά με το ποιες επιλογές υπάρχουν για δράση. Σε επίπεδο ΕΕ λαμβάνονται μέτρα κατά του ντάμπινγκ των τιμών και των επιδοτήσεων κατά του ανταγωνισμού», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και οι εκπρόσωποι ορισμένων ομοσπονδιακών πολιτειών είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο δέκα σημείων σε μια μικρή σύνοδο κορυφής για την ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, διαγράφηκε μια παράγραφος σχετικά με πιθανά «μέσα εμπορικής προστασίας».

Ο Φέλιξ Μπανασάκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων (το οποίο μετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού) στη γερμανική Βουλή, δεν βλέπει επίσης τους τιμωρητικούς δασμούς ως λύση: «Χρειαζόμαστε μέτρα που να δημιουργούν ίσους όρους ανταγωνισμού και συνεπώς ανταγωνιστικότητα», λέει στη Handelsblatt.

Η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχει επίσης ήδη επεξεργαστεί μια πρόταση: Οι πρόσθετες δημοπρασίες, στις οποίες κατανέμονται οι επιδοτήσεις για μεγάλα ηλιακά πάρκα, θα πρέπει να προωθούν ιδιαίτερα τις ηλιακές μονάδες με ένα ορισμένο μερίδιο ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Η βιομηχανία το ονομάζει αυτό «μπόνους ανθεκτικότητας». Εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναφέρουν ότι έχει ήδη γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής για την ηλιακή ενέργεια. Οι αρχικές αντιδράσεις των πολιτικών ήταν αρκετά θετικές, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σολτς: Η Γερμανία δεν θα παραδώσει πυραυλικό σύστημα Taurus στην Ουκρανία

Η κρίση πίσω από την... κρίση της γερμανικής οικονομίας 

gazzetta
gazzetta reader insider insider